שתף קטע נבחר

 

צפון אירלנד: בית המחוקקים אישר הסכם פשרה

שלוש מתוך ארבע המפלגות החברות בממשלה המשותפת הצביעו בעד ההסכם הפוליטי על סמכויות השיטור והשיפוט

בית המחוקקים של צפון אירלנד הצביע הערב (יום ג') ברוב מוחץ בעד ההסכם הפוליטי שנחתם בין מנהיגי הקתולים והפרוטסטנטים בחודש שעבר. אישור ההסכם על סמכויות השיטור והשיפוט, שייכנס לתוקף בתוך חודש, צפוי להרגיע את הרוחות בחבל.

 

ההסכם שנחתם בתחילת פברואר הושג בתום עשרה ימים של מגעים קדחתניים בין הקתולים וממשלת אירלנד לבין הפרוטסטנטים וממשלת בריטניה. פריצת הדרך לוותה באנחת רווחה גדולה לאור החששות הכבדים מפני קריסת השלטון המשותף הקיים זה שנתיים וחצי בלבד.

 

ההסכם קובע כי סמכות השיטור יועברו מבריטניה לידי הרשויות בצפון אירלנד וכי לראשונה יהיה בצפון אירלנד שר משפטים, שיקבל לידיו סמכויות שהיו גם כן בידי לונדון. שלוש מארבע המפלגות החברות בממשלה המשותפת תמכו באישור ההסכם בבית המחוקקים - 88 הצביעו בעד ואילו 17 פרוטסטנטים הצביעו נגד.

 

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, בירך על ההצבעה. "האומץ והמנהיגות שהפגינו המפלגות שהצביעו בעד ההסכם ייזכו לתשומת לב רחבה בעולם", קבע בראון בעקבות אישור ההסכם באסיפה המחוקקת. 

 

המאבק המזוין שהחריב את צפון אירלנד, בין תושבים פרו-בריטים ללאומנים אירים, גרם להריגתם של כ-3,600 בני אדם עד לחתימת הסכם שלום היסטורי 

ב-1998. ארגוני המחתרת הגדולים בשני צדי המאבק, בהם "הצבא האירי הרפובליקני" (IRA), הסכימו אז להתפרק מנשקם ואף הוקמה ממשלה משותפת לקתולים ולפרוטסטנטים.

 

בשנת 2009 נראה היה כי הסכם השלום העדין על סף קריסה, אחרי שפלגים קיצונים של ה-IRA רצחו שני חיילים בריטים ושוטר. אולם חתימת ההסכם החדש בחודש שעבר, שכללה הסכמה בין שתי המפלגות הגדולות של הפרוטסטנטים והקתולים הסירה את היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים