שתף קטע נבחר

שופטת בג"ץ על הרפורמה: למה דחוף לקדם?

שופטי בג"ץ תומכים בעמדת ארגוני הסביבה, שדורשים לקיים דיון מקיף בסעיפי הרפורמה בתכנון ובבניה, והמליצו לממשלה לעכב את קידומה. השופטת פרוקצ'יה: "הרי לא פרצה מלחמה; לתת 21 יום להערות... זה בלתי אפשרי". הממשלה: שוועדת השרים תחליט. המשמעות: הרפורמה כנראה תידחה לקיץ

בג"ץ המליץ לממשלה לשקול להאריך את פרק הזמן שהוקצב לציבור כדי להגיב על תוכן הרפורמה בתכנון ובבנייה, ולא להסתפק ב-21 יום.

 

בדיון בעתירה שהגישו ארגוני הסביבה בנושא, אמרו היום (ד') השופטים כי אין הכרח שהממשלה תגיש את הצעת החוק לאישור מיידי, שיש לאפשר לארגונים ולציבור להביע את עמדתם בנושא ויש לאפשר עוד זמן לשם כך.

 

בתום התייעצות פנימית שארכה כשעה וחצי הודיע נציג הממשלה כי היא מקבלת את ההמלצה, ותביא אותה להכרעת ועדת השרים לענייני חקיקה מחר. אם יחליטו השרים שלא לקבלה ולא להאריך את פרק הזמן כאמור - ישוב הנושא להכרעת בג"ץ.

 

המשמעות היא שבכל מקרה, מסתמן כי הרפורמה לא תמשיך להתקדם במושב הכנסת הנוכחי, שננעל ב-17 במרס, ותידחה למושב הקיץ. בכך יקבלו למעשה ארגוני הסביבה את מבוקשם - ארכה נוספת ללמוד לעומק את הרפורמה והשלכותיה מרחיקות הלכת.

  

השופטת פרוקצ'יה: לוח הזמנים של הממשלה אינו קדוש 

מוקדם יותר בדיון מתחה השופטת איילה פרוקצ'יה ביקורת חריפה על האופן בו קידמה הממשלה את הרפורמה ושאלה את נציג המדינה: "מה הדחיפות הגדולה בקידום הצעת החוק? מדוע לא להמתין עם קידומה עד למושב הבא, מושב הקיץ של הכנסת?

 

עוד אמרה פרוקצ'יה: "... הרי לא פרצה פה מלחמה. מדובר בשינוי חקיקה מהותי מהמצב הקיים, הדורש הליכים מאוד בסיסיים של הכנה. למה לא לתת פסק זמן ואפשרות לגורמים השונים לגבש את דעתם בנוגע לחוק? לתת 21 יום להערות, לכזו כמות ומורכבות של חומר זה בלתי אפשרי – לוח הזמנים שנקבע על ידי הממשלה הוא לא קדוש, הרי אין פה מצב חירום".

 

ארגוני הסביבה: הרפורמה טובה לקבלנים - לא לציבור

את העתירה הגישו לפני כשבוע ארגוני הסביבה, נגד כוונת הממשלה לאשר אותה בוועדת השרים מבלי שהתקיים דיון מעמיק בנושא. לבקשתם הוציא בשבוע שעבר בית המשפט צו ביניים שמנע את הבאת הנושא להחלטת ועדת השרים עד לדיון היום בבית המשפט.

 

עוד על הרפורמה בתכנון ובבנייה:

 

הארגונים, ובראשם החברה להגנת הטבע ועמותת "אדם טבע ודין", טענו כי לאחר שקידם אותה באופן חשאי, ומבלי לערב את שרי ממשלתו, איפשר ראש הממשלה לשרים חלון הזדמנות של 21 יום בלבד כדי לעיין בתוכנית המקיפה ולשלוח את הערותיהם. הארגונים טענו כי מאחר שמדובר בחוק מהפכני, שישנה באופן דרמטי את הליכי התכנון בישראל, יש לאפשר לשרים ולציבור הרחב לבחון היטב את כל היבטיו, ללא סד זמנים דוחק.

 

הארגונים טענו כי הליך קידום החוק פוגע בזכותו של הציבור והוא רק מראית עין של דיון דמוקרטי. מלבד צו הביניים שימנע את הדיון בוועדת השרים, ביקשו הארגונים מבג"ץ להורות לראש הממשלה להאריך ל-90 יום את משך הזמן שניתן למשרדי הממשלה ולציבור להגיב ולהעיר הערות על נוסח החוק.

 

כותבים על הרפורמה: 

  • לא מרפסת - את החוף רוצים לסגור לכם / ניר פפאי
  • "כאן בונים. לכו לטייל בארץ אחרת" / דב גרינבלט
  • לוקחים לכם את הטבע מתחת לרגליים / איתמר בן דוד
  • נתניהו "הרדים"; ארגוני הסביבה ינסו לעורר / יעל דראל

     

    אך מלבד הביקורת שלהם על ההליך הפרוצדורלי, ארגוני הסביבה מתנגדים בתוקף לרפורמה עצמה. אחד מעמודי התווך של הרפורמה הוא הרצון לזרז את הליכי התכנון באופן שאישור תוכנית יתבצע מול ערכאה בודדת - ולא שורה של ערכאות (ועדה מקומית, מחוזית וארצית). לפיכך מתכוונת הרפורמה לחזק את ועדות התכנון המקומיות (ברשויות המקומיות) על חשבון נטילת סמכויות מוועדות התכנון המחוזיות.

     

    ארגוני הסביבה רואים בכך סכנה אמיתית לאינטרס הציבורי ולעתיד השטחים הפתוחים. הם טוענים כי מהלך שכזה יחליש את קולו של הציבור במוסדות התכנון, וגם יפתח פתח לגורמים בעלי אינטרסים - כלכליים ופוליטיים - להשפיע על הליכי התכנון על חשבון טובת הציבור, השטחים הפתוחים והטבע. הארגונים טוענים גם שאם הוועדות המחוזיות יאבדו מסמכויותיהן, לא יהיה גורם שמפקח על התכנון ברמה האזורית וכל רשות מקומית תקדם תוכניות ללא ראייה רחבה לטווח הארוך.


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    השופטת פרוקצ'ה: לו"ז הממשלה אינו קדוש
    צילום: רויטרס
    ארגוני הסביבה: הרפורמה תגזול שטחים פתוחים
    צילום: עידו ארז
    מומלצים