משפחת רייצ'ל קורי נגד המדינה: "עת לאמת"
משפחתה של פעילת השמאל האמריקנית שנהרגה מדחפור ברצועת עזה, תובעת 324 אלף דולר. עשרות תומכים ליוו את אמה לדיון הראשון
בבית המשפט המחוזי בחיפה נפתחו הבוקר (יום ד') הדיונים בתביעה האזרחית שהגישו בני משפחתה של רייצ'ל קורי, הצעירה האמריקנית שנהרגה במרס 2003 כשניסתה למנוע מדחפור צבאי להרוס בתים ברצועת עזה. התובעים טוענים כי הדחפור דרס אותה למוות ולפיכך צה"ל אחראי למותה, ותובעים 324 אלף דולר. כתב ההגנה מאשר שהיא נפגעה מהדחפור, אך טוען שהנהג לא הבחין בה, ומבקש לפטור את המדינה מאחריות.
הדיון נפתח בצל הפגנה של כ-40 פעילים שעטו אפודות זוהרות כמו זו שלבשה קורי בעת שנהרגה. אמה, סינתיה, אמרה הבוקר כי הגיעה העת לחקר האמת בדבר הנסיבות שהביאו למות בתה. "ב-16 במרס 2003 רייצ'ל נקרעה מהמשפחה. אובדנה הותיר חלל עמוק בקרבנו", אמרה האם והודתה לאלו ש"ממשיכים במה שהיא עשתה, לזכרה".
היא הזכירה את האזרחים הישראלים שמזדהים עם המשפחה ותומכים בה, וכן הודתה לאנשי השגרירות האמריקנית שסייעו בהכנת התביעה. אתמול נפגשה המשפחה עם אנשי צוותו של סגן הנשיא האמריקני, ג'ו ביידן, המבקר בארץ.
בכתב התביעה נטען כי קורי, שהיתה פעילה בארגון השמאל "ISM", ניסתה למנוע יחד עם חבריה את תנועתו של הדחפור שעסק בהריסת בתים באזור רפיח. עו"ד חוסיין אבו חוסיין, המייצג את המשפחה, אמר כי קורי ופעיל אחר של הארגון לבשו מעילים בצבעים בוהקים, ואחזו בשלט שזיהה אותם כפעילי הארגון. "היא החזיקה בידה מגאפון וקראה לעבר החיילים שלא להרוס את הבתים ולא לירות", נטען בכתב התביעה.
בתביעה מתואר כי בשעה 17:00 התקרב דחפור אל קורי, שעמדה סמוך לבית שיועד להריסה, "ומשך עפר מתחת לרגליה". קורי נפלה ואז נדרסה. עם זאת, עמיתיה של קורי סיפרו כי היא כרעה ברך בפני הדחפור ואז התרוממה - אך זה המשיך בנסיעה ודרס אותה. קורי נפגעה אנושות ומתה מפצעיה בבית החולים אלנג'אר, ברצועת עזה.
"הפעילים סיכנו את עצמם"
בניגוד לטענות פעילי ארגון השמאל כי הפגינו בצורה לא אלימה, בכתב ההגנה שהגישה המדינה נעטן כי כשעה לפני הארוע בו נהרגה קורי, הושלך רימון רסס לעבד הדחפור. עם זאת, בקשר להשלשלות האירועים אין פערים גדולים בין שתי העמדות - בכתב ההגנה נטען כי קורי אכן כרעה בפני הדחפור, "מתוך אמונה או הערכה שהוא יעצור כשיגיע סמוך אליה". עם זאת נטען כי הדחפור דחק ערימת עפר, עליה "החלה המנוחה לטפס", וכשירדה ממנה "נתפסה לפתע רגלה והיא נפלה ושכבה במורד התלולית". נהג הדחפור הפסיק את נסיעתו מיד כשהבחין בחבריה של קורי, שסימנו לו לעצור. קורי נפגעה, אך עוד הצליחה לשוחח עם חבריה בעת שפונתה לבית החולים, נטען.
דו"ח החקירה של צה"ל קבע בשעתו כי לא ניתן להאשים את החיילים בהריגה, וכי נהג הדחפור כלל לא ראה את קורי כיוון שעמדה מאחורי תלולית העפר, ולא פגע בה במכוון. הדו"ח האשים את קורי ואת ארגון ה-ISM ב"התנהגות בלתי חוקית, לא אחראית ומסוכנת".
בכתב ההגנה שהגישה המחלקה האזרחית בפרקליטות מחוז תל אביב נטען עוד כי קורי שהתה באזור ציר פילדלפי בניגוד לצו אלוף שאסר כניסה לרצועת עזה, "ובכך פעלה בניגוד לדין".
פרקליטי המדינה טוענים כי קורי נהרגה במהלך "פעילות המכונה 'פעולת מדינה ו'פעולה מלחמתית', ולפיכך יש לפטור את המדינה מאחריות בגינה". הם ציינו כי האירוע התרחש בתקופה מתוחה מאוד בישראל, ומרובה בפיגועים.