מת שייח טנטאווי, מחשובי הפוסקים באיסלאם
איש הדת הבכיר עמד בראש אוניברסיטת אל-אזהר - הממסד ההלכתי העליון של האיסלאם הסוני. השייח מוחמד טנטאווי מת כתוצאה מהתקף לב בעת ביקור בסעודיה, והוא בן 81
ראש הממסד ההלכתי העליון באיסלאם הסוני מת היום (ד') במהלך ביקור בסעודיה. השייח מוחמד סייד טנטאווי, שנחשב לאחת הדמויות החשובות ביותר בעולם המוסלמי, מת כתוצאה מהתקף לב והוא בן 81.
כלי התקשורת הרשמיים במצרים דיווחו הבוקר כי טנטאווי - ראש אוניברסיטת אל-אזהר בקהיר, שהיא הממסד ההלכתי העליון של הסונים - יצא באחרונה לביקור בבירת סעודיה, ריאד. המנהיג המוסלמי אמור היה להשתתף בטקס אך לקה בלבו. השייח מוחמד עאשור, בכיר לשעבר באל-אזהר, טען שטנטאווי "לא היה חולה ולא
התלונן" לפני שלקה בלבו. אולם רשת MBC הסעודית ראיינה את הפוסק הקשיש רק אתמול, והוא נראה תשוש.
כעת נשאלת השאלה האם נשיא מצרים, חוסני מובארק, המאושפז בבית חולים בגרמניה, יבחר את מחליפו. מובארק הוא זה שמינה את טנטאווי ב-1996, בהתאם למסורת שנוצרה לאחר מהפכת הקצינים החופשיים במצרים ב-1952, לפיה שייח אל-אזהר נבחר על ידי הנשיא.
עם זאת, ייתכן שהמועצה העליונה של אל-אזהר היא זו שתבחר את היורש, כפי שהיה בעבר הרחוק יותר, אך גם זאת בתיאום עם השלטונות בקהיר. לפי שעה נראה שהמופתי של מצרים, השייח עלי גומעה, הוא בעל הסיכויים הרבים ביותר כרגע להחליף את טנטאווי בתפקיד החשוב.
מכפר קטן במצרים להנהגת העולם המוסלמי
טנטאווי נולד ב-28 באוקטובר 1928 בכפר סלים א-שרקיה שבמצרים, ועבר כברת דרך עד אשר הגיע למעמד הלכתי חשוב כל כך. הוא סיים את הדוקטורט שלו על המסורת שבעל-פה ופירוש הקוראן בהצטיינות בשנת 1966 ועבר לעבוד כמרצה למקורות דת האיסלאם.
משם עבר השייח ללמד בלוב במשך ארבע שנים ולאחר מכן המשיך לסעודיה. שם הוא עמד בראש המכללה ללימודים איסלאמיים של אוניברסיטת האיסלאם בעיר מדינה. ב-1986 הוא מונה למופתי במצרים וב-1996 מונה לשייח' אל-אזהר - התפקיד ההלכתי הבכיר ביותר שבו כיהן עד היום. הוא נחשב לדמות בולטת בעולם הפסיקה, ולא רק בשל המשרה בה כיהן.
לחיצת היד שהסעירה את המוסלמים. פרס וטנטאווי (צילום ארכיון: לע"מ)
לפני כשנה הוא נקלע לסערה בעולם המוסלמי אחרי שלחץ את ידו של נשיא ישראל, שמעון פרס, בכינוס שהתקיים בניו יורק. מטרת הכינוס שארגן מלך סעודיה, עבדאללה, היתה לפתח דיאלוג בין נציגי שלוש הדתות המונותאיסטיות. בראש המשלחת הישראלית עמדו הנשיא ושרת החוץ דאז, ציפי לבני.
פרס זכה להבעת עניין ולחיצות יד מצד באי האירוע, ביניהם טנטאווי. שניהם לחצו יד ושוחחו אל מול עדשת המצלמה, אך תמונותיהם יחד עוררו סערה גדולה
בקרב פוליטיקאים, מנהיגים דתיים וכותבי מאמרים בעולם הערבי. מדינות כמו איראן וארגונים כמו חמאס גינוי את המעשים.
טנטאווי הסביר אז את לחיצת היד המפתיעה בטענה שלא זיהה כי מדובר במנהיג הישראלי. "לא זיהיתי שזהו פרס", אמר לעיתון המצרי "אל-מסרי אל-יום". "לחצתי את ידו מבלי שידעתי במי מדובר. לחיצת היד מעידה שלא ידעתי מיהו. עמדתי באירוע שבו נכחו עשרות ראשי מדיניות. לחצתי את ידו של כל מי שהושיט אלי יד וביניהם גם את ידו של פרס. עשיתי זאת כפי שעשיתי עם כל האחרים, באופן שגרתי ומהיר ומבלי שידעתי מיהו".
Read this article in English