חבר ועדה שאישרה הבנייה: הגדלנו ברגע האחרון
חבר מועצת העיר ירושלים, שישב בוועדת התכנון שעוררה משבר מדיני, גילה בשיחה עם ynet כי התוכנית המקורית הוגדלה ב-200 יחידות דיור. "לא היו מתנגדים, אז לא היו הצבעות", הודה, "לא עשו קישור בין זה לביקור ביידן. אף אחד לא תיאר לעצמו מה יקרה". גורם אחר: "שר הפנים מתערב כעריץ"
האם האישור להרחבת השכונה במזרח ירושלים הוא תולדה של החלטה מושכלת, או עיתוי אומלל ומקרי? יאיר גבאי, חבר מועצת עיריית ירושלים ואחד מנציגיה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במשרד הפנים, לא תיאר לעצמו כי ההחלטה שהתקבלה אתמול (יום ג') ללא התנגדות, תיצור כדור שלג של מבוכה מדינית ופוליטית. "אני הרבה פעמים חושב שהוועדה מתעלמת מסוגיות מדיניות ובינלאומיות שמצריכות את התייחסותה. זה לא משחק תפקיד", אמר.
בשיחה עם ynet תיאר גבאי את השלבים בדרך לקבלת ההחלטה, וטען כי העיתוי לכך נקבע מראש. "סדר היום לוועדה נשלח אלינו לפני עשרה ימים, אז הוא גם נקבע. ידעו שזה משובץ לדיון, אבל לא עשו את הקישור בין העניין הזה לביקור של ביידן".
הדיונים, סיפר חבר הוועדה, הינם מקצועיים בלבד: "שיקולים פוליטיים לא עולים על שולחן הדיונים". גבאי גילה כי התוכנית המקורית דיברה "רק" על 1,400 יחידות דיור - והוגדלה בישיבה אתמול. "זאת על מנת ליצור דירות קטנות יותר לדיור בר השגה", הסביר.
"זה נכון שלפני חודשים כבר קבעו שידונו בתכנית הזו ויאשרו אותה, כי היא קיבלה אישור עמידה בתנאי סף, אבל המועד והעיתוי המדויקים - זה דבר נתון לשינויים", אמר.
"לא היו מתנגדים, אז לא היו הצבעות"
אז מי האנשים שעומדים במרכז הסערה והמשבר מול ארה"ב והרשות הפלסטינית? בוועדה המחוזית יושבים כ-18 נציגים, והיא מתכנסת אחת לחודש. אתמול עלו על סדר היום קרוב לעשרה נושאים, בהם תוכניות חדשות, הערות לתוכניות קיימות וערעורים.
"לא היו מתנגדים, אז גם לא היו גם הצבעות", אמר גבאי, שהעדיף להתמקד במשמעויות החברתיות של המהלך: "אין פה מה להתנגד, זו תוכנית שמפרישה כמעט 80 אחוז לטובת הציבור. תוכנית עם הרבה מאוד פלוסים, מבני ציבור, הפרשות, פארקים, גינות. זו תוכנית טובה וזה הפרמטר".
רבים מחברי הוועדה המחוזית הופתעו לשמוע על הגלים שעורר האישור הטכני לכאורה. "אף אחד לא תיאר לעצמו מה יקרה, וזה מעיד על יושר אינטלקטואלי. אני לא מאמין לרגע שמישהו פה עשה משהו בשביל להביך מישהו אחר. זו דרך העבודה, מקצועית ושאינה צריכה להיות תלויה בביקור של פלוני או אלמוני, להיפך", אמר גבאי.
"לא היה פה שום דבר רשלני. אף אחד לא מעלה על דעתו שהאמריקנים חושבים שמישהו מתכוון למסור את השטח ברמת שלמה לאיזשהו פלסטיני, זה קשקוש. לכן אנחנו לא עושים עוול, לא מחדלים ולא רשלנויות כשאנחנו דנים בתכניות בירושלים, אלא להפך - אנחנו מחזקים את הריבונות פה וזה דבר שאנחנו עושים בדין וביושר", אמר והאשים כי מדובר
ב"מסע מתוזמן ומתוזמר כדי ללחוץ על ממשלת ישראל לוותר לפלסטינים במשא ומתן".
גורם אחר בוועדה מתח ביקורת נוקבת על שר הפנים. "הוא עשה את זה משום שיש לו אג'נדה ברורה", אמר ל-ynet. הוא
טען כי אלי ישי פעל לקדם את התכנית, אך כנראה לא חיבר את זה לביקור של ביידן. "שר הפנים וחבריו מתנהגים כמו עריצים. הם מתערבים בסדרי היום של הוועדה ללא שום ספק, מכתיבים מה יידון ומה לא, בודקים מה סדר היום, וכרצונם מבטלים ומוסיפים. עוד לא היה דבר כזה, ממש אנרכיה טוטאלית", אמר הגורם.
במשרד הפנים אישרו כי סדר היום ולוח הזמנים נשלחים לחברי הוועדה בין שבוע לעשרה ימים לפני פגישתם. על הגדלת מספר יחידות הדיור נמסר מהמשרד: "הוועדה סברה שיש להקטין את שטח הדירות המיועדות לבנייה, שכן הן מיועדות לזוגות צעירים. לפיכך הוחלט על אותו שטח מיועד לבנות דירות יותר קטנות, ולכן מספר הדירות גדל מ- 1400 ל-1600".