שתף קטע נבחר

 

ביידן ברמאללה: הבנייה מטרפדת מאמצי השלום

אחרי פגישה קשה עם אבו מאזן, סגן נשיא ארה"ב שב ותקף את ההחלטה לבנות 1,600 יחידות דיור במזרח ירושלים, והזהיר שתפגע אנושות באמון בין הצדדים. הוא ביקש מהפלסטינים הפסימים להמשיך בשיחות למרות המשבר. אבו מאזן: זה פיצוץ התהליך, אבל אנחנו עדיין מחויבים לשתי מדינות

הופעה פומבית ראשונה מאז המבוכה הישראלית - ברמאללה: סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, אמר בצהריים (יום ד') בביקור ברשות הפלסטינית כי הוא רואה בחומרה את החלטת ישראל מאמש, לאשר בניית 1,600 יחידות דיור במזרח ירושלים. לדבריו, ההחלטה תפגע אנושות באמון עם הפלסטינים.

 

בהצהרה לתקשורת לאחר פגישתו עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, ביידן ציין שהממשל ימשיך לתמוך בחיזקו מעמדם של אלה שתומכים בשלום. "שני הצדדים מחויבים לבנות אווירה של תמיכה במשא ומתן ולא לסבך את המצב", אמר. "ההחלטה אתמול של ממשלת ישראל לקדם תוכניות לבנייה חדשה במזרח ירושלים, חותרת תחת האמון הזה, האמון שאנו זקוקים לו כעת כדי להתחיל במגעים מועילים"

 

ביידן הביע את הערכתו לאבו מאזן והוסיף כי ארה"ב תמשיך לפעול לחיזוק מוסדות הרשות הפלסטינית, בשאיפה להקים מדינה פלסטינית בת קיימא ובעלת רצף טריטוריאלי.


אבו מאזן וביידן, היום ברמאללה - לפני ה"פגישה הקשה" (צילום: AP)

 

למרות האווירה החגיגית שליוותה את ביקור ביידן, גורמים פלסטינים אמרו ל-ynet כי הפגישה היתה קשה מאוד,

 וביידן ביקש להסכים לחידוש השיחות למרות המשבר. הנשיא הפלסטיני הבהיר כי הצעדים של ישראל "מפוצצים כל סיכוי לשלום". לדבריו, זו "קריסת האמון, ומכה אנושה למאמצים האמריקנים לחדש את השיחות העקיפות".

 

אבו מאזן, שנראה כעוס מאוד, פנה ישירות לצד הישראלי ודרש להפגין מחויבות לתהליך המדיני ולהפסיק את הצעדים הפוגעים בו. "הפלסטינים ממשיכים להיות מחויבים לשלום כבחירה אסטרטגית", הדגיש, "על בסיס שתי מדינות שתחיינה בשלום זו לצד זו בקווי 67', כשירושלים היא בירת המדינה הפלסטינית".

 

הליגה הערבית מתכנסת הערב

ועדת המעקב של הליגה הערבית, שבשבוע שעבר אישרה את מתווה השיחות הבלתי-ישירות לארבעה חודשים, תתכנס הערב בקהיר בדרג שגרירים, כדי לספק "מענה ברור", לבנייה הישראלית במזרח ירושלים. הכינוס ייערך לבקשת אבו מאזן, שקיים שיחת טלפון בהולה עם מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא.

 

לפי שעה אומרים הפלסטינים שימתינו להחלטה, תוך הערכה שלא יוכרז על ביטול ההסכמה לשיחות. "המצב לא מעודד, עוד סיבוב של משא ומתן עקיף או ישיר אך כושל יהיה בבחינת מכת מוות לתהליך, שגם כך גוסס", אמר גורם פלסטיני ל-ynet.

 

מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, אמר שכמה מדינות ערביות כבר הודיעו לארצות הברית שאינן תומכות עוד בשיחות העקיפות. לדברי ראש ממשלת קטאר, חאמד בן ג'אסם אל-ת'אני, שהודיע על הכינוס הערב, "מזכ"ל הליגה הערבית יפרסם תגובה ברורה להתנהלות הישראלית".

 

אל-ת'אני גינה את החלטת ישראל לבנות עוד יחידות דיור במזרח ירושלים, ואמר כי יש לנקוט החלטה ערבית ברורה כדי להגיב על התנהגות ישראל. במסיבת עיתונאים בקטאר עם מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, הוסיף ראש הממשלה הקטארי כי המילה "מצערת" אינה מספיקה כדי לבטא את המהלך. הוא הדגיש כי "בשלב זה איננו רוצים לגנות או לומר דבר כלשהו עד שנבחן את המצב", וכי עמדותיה של ישראל מציבות אותה בסכנה. "אנו דורשים שלום עם ישראל... אין מדובר באזהרה אלא בעצה למנהיגי ישראל".

 

מאוכזבים מהנאום הצפוי באוניברסיטת ת"א

לפני אבו מאזן, נפגש סגן הנשיא האמריקני עם ראש ממשלת הרשות, סלאם פיאד, שאמר לו כי "זהו רגע מאתגר מאוד למאמץ האמריקני להתנעת התהליך המדיני". לדברי פיאד, הצעד שנקטה ישראל "הזיק לבטח, ובאופן מוחלט ערער את הביטחון באפשרות להסכם שלום".

 

מרמאללה נסע ביידן לבית לחם, שם יבקר במפעלים מקומיים. הפלסטינים מבקשים ממנו לסייע לכלכלה המקומית ולתוכניתם לבנות מוסדות מדינה בתוך שנתיים. הפלסטינים, שקיוו שנאום ביידן מחר באוניברסיטת תל אביב יכלול "מתווה מדיני אמיתי", צופים אכזבה מבחינתם. "הבנו מהאמריקנים שהנאום לא יכלול בשורה מיוחדת וצפוי יותר לנאום לאוזניי הישראלים מאשר לאוזנינו". 

 

מקורות פלסטינים מסרו ל-ynet שברמאללה הבינו מהאמריקנים ששתי הפגישות האחרונות בין השליח ג'ורג' מיטשל לראש הממשלה בנימין נתניהו,

 שארכו בסך הכל כשמונה שעות, התנהלו באווירה קשה מאוד.

 

נתניהו אמר שלא ידע על ההחלטה הצפויה, אך ל-ynet נודע כי עוד לפני כן הוא ביקש משר הפנים אלי ישי להשגיח מקרוב על אישורים מעין אלו - לאור הרגישות הרבה. בהמשך להודעת הגינוי החריגה, ביידן איחר אתמול בכ-90 דקות לארוחת הערב עם נתניהו ורעייתו.

 

היום הצטרפה גם צרפת לרשימת המגנים מהעולם. "ההחלטה לחלוטין אינה מתקבלת על הדעת בזמן של חידוש השיחות בין ישראל לפלסטינים, וגם מהווה הפרה של החוק הבינלאומי", נמסר ממשרד החוץ בפריז.


פורסם לראשונה 10/03/2010 13:42

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביידן ואבו מאזן. ישראל חותרת תחת האמון
צילום: AP
ביידן עם פיאד: תזמון לקוי
צילום: AFP
מוסא נעלב: ישראל מתעלמת מכולם
צילום: AFP
מומלצים