שתף קטע נבחר

מועמדי פרס נובל לשלום: ממציאי האינטרנט

מספר שיא של 237 מועמדים מתמודדים השנה לפרס היוקרתי. ועדת נובל מסרבת לחשוף את זהותם אך בין השמות הבולטים שדלפו נמצאים שלושה מאבות הרשת, שהמצאתם קידמה את תנועת המחאה באיראן. מרדכי ואנונו ביקש לא להיות מועמד

נורבגיה הודיעה היום (ד') כי הגיעה למספר שיא של מועמדויות לפרס נובל לשלום. ועדת הפרס באוסלו סירבה כצפוי לחשוף את זהות המועמדים, אך בין השמות שדלפו ניתן למצוא פעילי זכוית אדם, ארגונים ואפילו ממציאי רשת האינטרנט.

 

מנהל מכון נובל באוסלו, גייר לונדסטאד, אמר כי רשימת המועמדים לפרס היוקרתי כוללת 199 אישים ו-38 ארגונים. "זה המספר הגדול ביותר של מועמדים בהיסטוריה", אמר לונדסטאד לסוכנות הידיעות הצרפתית, אך הוא סירב לנקוב בשמות. השיא הקודם היה בשנה שעברה, אז הוגשו 205 מועמדויות, בהם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שגם קטף את הפרס.

 

ועדת פרס נובל לשלום מורכבת מחמישה אנשים בלבד, המחליטים בצוותא על הזוכה בכל שנה. הוועדה מסרבת לתת פרטים בנוגע לתהליך הבחירה, ומפרסמת רק את מספר המועמדים. אולם משום שמועמדים נבחרים בין היתר על ידי גורמים חיצוניים לוועדה, שמות רבים לעתים דולפים לתקשורת.

 

עד כה ידוע שבין המועמדים ישנם כמה פעילי זכויות אדם בסין, בהם הו ג'יה, ואשתו זנג ז'יניאן. גם ארגון זכויות האדם הרוסי "ממוריאל" והמייסדת שלו, סווטלנה גנושקינה, הם בין המועמדים לפרס.

 

בין השמות הבולטים אך לא שגרתיים ניתן למצוא את תחנת החלל הבינלאומית וכן את ד"ר וינט סרף ולארי רוברטס האמריקנים וסר טים

ברנרס-לי הבריטי, החולקים בתואר "ממציאי האינטרנט". פרשנים מעריכים כי השלושה הם בעלי סיכויים גדולים לזכות משום שעבודתם הובילה להקמת אתרים כמו "טוויטר", שעזרו לאחד את תנועת המחאה באיראן.

 

מרגל הגרעין מרדכי ואנונו, שהיה מועמד לפרס כמה פעמים בעבר, פנה באחרונה לוועדת נובל וביקש שלא לקחת חלק בתחרות. הוא הסביר את החלטתו בכך שנשיא המדינה, שמעון פרס, זכה בפרס בעבר והוא אינו רוצה להיות מקושר ל"אבי פרויקט הנשק הגרעיני" של ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פרס טכני? סרף
צילום: איי פי
ויתר. ואנונו
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
הזוכה הקודם. אובמה
צילום: רויטרס
מומלצים