שתף קטע נבחר

 

ניו-יורק טיימס: אישור הבנייה - "סטירה לפרצוף"

ביקורת קשה ביותר בעיתוני העולם על החלטת ישראל לאשר את בנייתן של 1,600 יחידות דיור במזרח ירושלים, דווקא כשג'ו ביידן מסייר באזור. הטיימס מותח ביקורת גם על כשלונות מיטשל ואובמה. "גרדיאן": אלי ישי - שועל ערמומי

"סטירה לפרצוף" - זו הלשון שבה בחר להשתמש הבוקר (יום ה') העיתון "ניו-יורק טיימס" לתיאור ההשפלה שספג סגן הנשיא ג'ו ביידן בביקורו בישראל. החלטת ישראל לאשר את בנייתן של 1,600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה בירושלים, זכתה לביקורת חריפה גם בעיתונים אחרים בעולם, ובין היתר תוארה כ"שיא חדש של טיפשות דיפלומטית". מוסקבה הצטרפה רשמית למדינות שגינו את המהלך.

 

"באופן מובן ממשל אובמה רותח מזעם. ביידן הגיע לישראל כדי לפעול לחידוש שיחות השלום עם הפלסטינים, וההודעה (על הבנייה) באה אחרי שהוא הביע את 'מחוייבותה המלאה והבלתי מסוייגת של ארה"ב לביטחון ישראל'", כתב הטיימס במאמרו. נתניהו אמנם הוכה בתדהמה מהחלטת משרד הפנים, אך לא התנער ממנה. קשה שלא לראות את התזמון הזה כסטירה לפרצוף של וושינגטון".

 

ככה בונים קרבה? כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עם זאת, העיתון קורא במאמרו לנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, שלא לפרוש מהשיחות העקיפות עוד בטרם החלו, ומותח ביקורת גם על הנשיא האמריקני, ברק אובמה. "אפילו שמטרתו היתה צודקת, הנשיא שגה קשות כשהתעקש בשנה שעברה שישראל תקפיא באופן מוחלט את הבנייה בהתנחלויות, רק כדי שנתניהו יסרב לכך. אחד הכללים הבסיסיים בדיפלומטיה הוא שאסור לנשיא האמריקני לדרוש באופן פומבי דבר שהוא אינו בטוח שיקבל. ובוודאי שלא לדרוש כשאין לו תוכנית מגירה".

 

מאמר המערכת מזכיר גם את כשלונם של אובמה ושליחו המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, לשכנע את ההנהגה הערבית לבצע מחוות לישראל בתמורה להקפאת הבנייה. "מיטשל צריך להמשיך ללחוץ על ישראל בסוגיית ההתנחלויות, ואם זו תבצע פשרות משמעותיות, יידרשו יותר ממחוות מצד מדינות ערב". לסיום, מביע העיתון תקווה שאם יכשלו המגעים, על הממשל האמריקני להיות מוכן להגיש הצעות משלו לפתרון בעיית הגבולות, הפליטים, הביטחון, ועתיד ירושלים.

 

מבוכת נתניהו - מהתזמון, לא מהמהות

גם ב-"ניו-יורק פוסט" הקדישו את מאמר המערכת לסטירת הלחי לביידן. "תזמון, אמר פעם ראש ממשלת קנדה לשעבר פייר טרודו, הוא מרכיב חיוני בפוליטיקה. אם דבריו נכונים, החלטתה של ממשלת ישראל היא בהחלט 'שיא חדש של טפשות דיפלומטית' כדברי מפלגת האופוזיציה קדימה. אלי ישי אמנם התנצל על המהלך, אך זה לא משנה - הנזק כבר נעשה... לישראל יש מעט מעוד חברים בעולם. בהעלבות מסוג זה לבת הברית החשובה ביותר שלה אין כל היגיון".

 

ביקורת על מהלכיה של ישראל נשמעת גם ממוסקבה. משרד החוץ הרוסי כינה ההחלטה לבנות בשכונת רמת שלמה "בלתי מקובלת". "ההחלטה הזו נוגדת את החוק הבינלאומי, היא קובעת מראש את תוצאות המשא ומתן בו אמור להימצא הסדר הקבע, גם בסוגיית ירושלים. אנו קוראים לישראל להימנע מצעדים שליליים חד-צדדיים".

 

ב-"גרדיאן" הבריטי, הידוע בעמדותיו הביקורתיות כלפי ישראל, כתב עוד אתמול הפובליציסט סיימון טיסדייל כי "זו אינה הפעם הראשונה שישראל מחבלת בניסיונות אובמה לחדש את שיחות השלום עם הפלסטינים. המהלך הישראלי האחרון במהלך ביקורו של סגן הנשיא ביידן, הוא ללא ספק הפניית העורף המבזה והברוטאלית ביותר למאמצי השלום האמריקנים".

 

"ייתכן שנתניהו לא היה מודע בראש להחלטת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה כפי שהוא טוען.

אך ההודעה קיבלה חותמת גומי רשמית ממשרד הפנים. אם נתניהו לא היה מודע גם לכך, מדוע?. נתניהו גם לא עשה עד-כה מהלכים לתיקון הנזק שנגרם. את טענותיו של שר הפנים ויו"ר ש"ס, אלי ישי, לתום לב ולכך שלא היתה כוונה להתגרות בביידן - קשה לקבל. אלה הן מילותיו של שועל ערמומי". קו דומה נקט גם "אינדפנדנט" שכתב כי אישור הבנייה מראה את עמדותיה האמיתיות של ישראל על התהליך המדיני.

 

"דיילי טלגרף" - בעל העמדות השמרניות יותר - ייחד גם הוא את מאמר המערכת שלו למשבר החדש וגכתב כי "לעתים גם ידידיה הנלהבים ביותר של ישראל חשים בעצבנות לנוכח המהלכים של ממשלתה. דווקא ברגע הקריטי הזה בחרה ישראל להכריז על בנייה נוספת של התנחלויות במזרח ירושלים. דברי נתניהו לפיהם לא היה מודע להחלטה יכולים להיות נכונים או לא, בסופו של דבר הוא לא התנער ממנה. המבוכה שלו נגרמה מהתזמון, לא ממהות ההחלטה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. טפשות דיפלומטית
צילום: AP
ישי. ידע או לא ידע?
צילום: גיל יוחנן
הממשל רותח. ביידן
צילום: AP
מומלצים