שתף קטע נבחר

 
צילום: יועד כהן

הצמרת מתרחקת? להתגאות ולהסתכל קדימה

"כדי שנוכל לשחזר את הישגי השנים האחרונות בטניס הישראלי, עלינו להיכנס לתהליך של עבודה הרבה יותר קשה, חכמה ויעילה, כפי שנעשה לאחר היעלמו של הדור הנפלא של גליקשטיין ומנסדורף". עודד יעקב מנתח את עתיד הענף והדרכים למניעת היווצרות חלל עמוק

בצל אסון טבע כבד והרבה אי ודאות, בסופו של דבר משחק שמינית גמר גביע דייויס בין ישראל לצ'ילה הגיע השבוע לסיומו. התוצאה - ההפסד שלנו 4:1 - אינה בגדר הפתעה. לא שההפסד ברור מראש, אבל הנבחרת עצמה, כמו גם כל איש מקצוע שמבין, ידעו שההגרלה הזו היא הקשה ביותר שיש.

 

מדובר היה במשחק חוץ על חימר, באמצע עונת המגרשים הקשים, בקצה השני של הגלובוס ונגד נבחרת שמחכה לנו בסיבוב לנקמה על הפסדה כאן בארץ ב-2007. גם נבחרות טובות וחזקות, שגדלו על חימר, כמו אוסטריה, סלובקיה, אוסטרליה ואחרות, חטפו בראש בחצי הכדור הדרומי. גם נבחרות גדולות וטובות מאיתנו יכולות להפסיד בצ'ילה במגרשה על החימר האדום, כשפרננדו גונסאלס וניקולאס מאסו מחפשים הישג שיא שלהם ושל מדינתם במפעל היוקרתי.


נבחרת הדייויס בצ'ילה. נבחרות טובות מאיתנו הובסו שם (רויטרס)

 

תמיד אחרי הפסדים, עם ישראל נוהג לצאת מכליו. דברים כמו "הנבחרת לא ראויה...", "השחקנים לא נלחמים...", "אין דור המשך...", "אין לנו מגרשי חימר...", יוצאים לאוויר. אולי זה די טבעי כאן בארץ להתייחס לספורטאים כמו מלכים אחרי ניצחון ולקבור אותם אחרי הפסדים. חוסר הפרופורציה הזה נובע מהיעדר תרבות ומסורת ספורט. כנראה שגם את זה נצטרך לשנות, אם אנחנו רוצים ספורטאים בצמרת העולמית.

 

צריך פרופורציות והרבה. בספורט יש עליות וירידות, יש תקופות טובות וטובות פחות, יש דורות חזקים וחזקים פחות, אבל המפתח הוא פשוט התמדה, רצון ואמונה. הספורטאים עצמם יודעים זאת, הלא הם למדו זאת על בשרם. אך האם אנו, המאמנים, תמיד זוכרים זאת? האם קברניטי הענף באמת הפנימו שהתמדה, נחישות, אמונה והישענות על ניסיון עבר יקר ערך הם מספיק חשובים בכדי לחרוט אותם על דגל העשייה?


דודי סלע עם מנסדורף. הצעירים מילאו את החלל העצום שנוצר (יועד כהן)

 

לשאלה זו אין לי תשובה חד משמעית. האינטואיציה אומרת ככה: שחקני הנבחרת - דודי סלע, הראל לוי, אנדי רם, יוני ארליך, נועם אוקון, אמיר חדד ואפילו מאמני הנבחרת, אייל רן ונועם בר, גדלו כולם על קרקע בריאה בספורט הישראלי.

 

בהיותם ילדים ונערים צעירים, אחרי פרישתו של הדור הנהדר של שלמה גליקשטיין, עמוס מנסדורף, שחר פרקיס וגלעד בלום, ועם היווצרותו של חלל עצום בטניס הישראלי, שחקנים צעירים אלו נפלו על מרבד של עשייה קסומה, עם ניהול בעל חזון וערכים של חינוך, אחדות ועבודה קשה. אז עוד הביטו בעיקר בתהליך ולא רק בתוצאה.


נבחרת הפדרציה. הגיע הזמן להתלכד ולאחד את הידע (צילום: יועד כהן)

 

בסופו של דבר, הכל הוביל לכך שעם אותם שחקנים נעשו הדברים הנכונים בהיבט של התפתחות אינטנסיבית, מבלי באמת לדעת שנמצא ביניהם "שחקן הזהב".

כולם מסביב טמנו ראשם בחול, עבדו, גדלו ולבסוף הפתיעו בענק. הלכידות הקיימת בנבחרות הגברים והנשים בעשור האחרון היא לא רק תוצאה של קפטן זה או אחר. זה הרבה יותר עמוק וחוזר לתקופת ההתפתחות של השחקנים, בה חוו עשייה משותפת וגיבוש.

 

זו הצלחה של ענף שלם, של מערכת אחת שהיתה כל כך משמעותית, שאף הותירה שובל שעליו הדור הבא - דודי סלע ושחר פאר למעשה, יכלו להתפתח. אמנם האחרונים צעירים יותר, אבל הם בוודאות הספיקו להישען על הצלחתם של רם, ארליך, לוי, אנה סמאשנובה וציפי אובזילר, ולהיעזר בניסיון האדיר שהיה בענף ומהתנופה שהיתה בטניס.

 

אז עם הפנים קדימה, אפשר לומר שאולי לא יהיה לנו מספיק מה למכור בצמרת הטניס העולמית בטווח הבינוני, אבל בכדי שבעוד עשר שנים פלוס נוכל לשחזר ימים יפים שחווינו בשבע השנים האחרונות, לא כדאי לנו לטמון ראשנו שוב בחול, להתלכד ולאחד את כל הידע, הניסיון והכסף כדי לתת לצעירים את הסיכוי הגדול ביותר להתפתח לעוד שחר או דודי.

 

* עודד יעקב הוא בכיר מאמני הטניס בישראל. בעבר היה ראש צוות האימון של שחר פאר והוליך את הראל לוי לטופ 30. בעברו אף שימש כקפטן נבחרות הדייויס והפדרציה של ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דודי סלע ושחר פאר
צילום: אורן אהרוני
מומלצים