שתף קטע נבחר

 

"כתב האישום על 'נוהל ילד' - סנונית ראשונה"

גורם צבאי המעורה בחקירות שנפתחו בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" אמר ל-ynet כי בקרוב יוגשו כתבי אישום חמורים מאלו שהוגשו היום נגד שני לוחמים בגלל סיכון ילד בן תשע. עם זאת, בצה"ל אומרים כי "מדובר במקרים נקודתיים". סגן הפצ"ר לשעבר תוקף: "אין מקום לדין פלילי בגלל טעות בשיקול דעת"

ההכרזה על העמדתם לדין של שני לוחמי גבעתי, שביקשו מילד בן תשע לפתוח כמה תיקים חשודים כממולכדים במהלך מבצע "עופרת יצוקה" - היא רק "סנונית ראשונה". כך אמר הערב (יום ה') ל-ynet גורם צבאי המעורה בנושא. "בקרוב יוגשו כתבי אישום נוספים וחמורים יותר", אמר.

 

במקביל, נשמעים דברי ביקורת על ההעמדה לדין. אלוף-משנה (מיל') עו"ד אילן כץ, לשעבר סגן הפרקליט הצבאי הראשי, ביקרת בחריפות את ההחלטה, ותלה את האשם בלחץ שיצר דו"ח גולדסטון, שהאשים את ישראל בביצוע פשעי מלחמה במהלך המבצע. יש לציין, עם זאת, שהחקירה בפרשה זו החלה עוד לפני פרסום הדו"ח.

 

יותר משנה לאחר תום המבצע ברצועת עזה, מתחילות החקירות בפרקליטות הצבאית להבשיל לכתבי אישום. עד כה נסגרו בהוראת הפרקליטות הצבאית יותר ממחצית מתוך 31 התיקים שנתפתחו במשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח). צוות מיוחד בראשות מפקד מצ"ח דרום, סגן-אלוף גיל מעוז, ואנשי התביעה הצבאית בראשות אלוף-משנה ז'נה מודזגבריאשוילי, הובילו את החקירות שנפתחו בעקבות שורת מקרים במהלך המבצע, שכללו ירי בלתי חוקי, ביצוע "נוהל שכן", פגיעה באזרחים שאינם מעורבים בטרור וחריגה מפקודות.

 

במקום גיבוי מהמפקדים - חקירת מצ"ח

כפי שנחשף ב-ynet, עשרות לוחמים וקצינים זומנו בחודשים ובשבועות האחרונים למצ"ח כדי למסור עדות או להיחקר תחת אזהרה. חלק מהלוחמים כבר שוחררו מצה"ל. כמו כן זומנו גם עשרות פלסטינים למעבר ארז, שם מסרו את עדויותיהם.

 

"לצד תיקי חקירה שנסגרו, נחשפו במהלך חקירות מצ"ח גם אירועים שחורגים מהפקודות, לרבות של מפקדים", אמר גורם צבאי. "במקומות שבהם הנושא חרג מגבולות הסביר - נגיש כתבי אישום". עם זאת, הבהיר אותו גורם כי "ניתן לומר אופן ברור שמדובר במספר אירועים נקודתיים, חמורים יותר או פחות - אך לא בתופעה של פריקת עול בכל הקשור לעבירות מסוג של פשעי מלחמה".

  

חלק מהנחקרים טענו כי חשו מושפלים, שכן במקום לקבל גיבוי ממפקדיהם, הובלו לחקירת מצ"ח מביכה לאחר שסיכנו את חייהם בשדה הקרב. "ניתן להבין את התחושות של לוחמים אלה", אמר בכיר בפרקליטות הצבאית. עם זאת הבהיר כי הטענות נגד החיילים דורשות בדיקה עד תום.

 

"רק חקירה מהימנה ואמינה, שלא חוששת לבדוק שום טענה, תיתן מענה ראוי בדבר מה שקרה במבצע", אומר גורם בכיר בפרקליטות הצבאית. "אם יימצאו ממצאים בעייתיים, לא נחשוש גם למצות את הדין עם מי שאחראי".

 

סגן הפצ"ר לשעבר: מצאו שעיר לעזאזל 

אלוף-משנה (מיל') עו"ד אילן כץ, לשעבר סגן הפרקליט הצבאי הראשי, מתח הערב בשיחה עם ynet ביקורת על מקבלי ההחלטות בצה"ל בגין התנהלותם בנושא, ובפרט על הגשת כתב אישום בפרשה הנוכחית: "אין בטעות בשיקול דעת בנסיבות מבצעיות של אותם שני לוחמים להביא להליך של העמדה לדין, לא כל שכן דין פלילי שמקנה גם רישום פלילי. לא מדובר בעבירה חמורה כמו התעללות או ביזה". יוזכר כי באוגוסט נידון חייל לשבעה וחצי חודשי מאסר בגלל ביזה של כרטיס אשראי במהלך המבצע.

 

לדברי עו"ד כץ, "מה שהיה ברצועת עזה זאת מלחמה של ממש, לא פחות מכך. למרות שלא הופעלו נגדנו טנקים ואמצעים מתוכחמים - נשקף סיכון ממשי לחיי החיילים". הוא סבור כי הלחץ שמופעל על צה"ל, דוגמת דו"ח גולדסטון, גורם להגשת כתבי אישום מסוג זה שפוגעים בלוחמים.

 

"להערכתי", אמר, "הצבא נכשל בהצגת תמונה נכונה של רוב האירועים בהם נפגעו אזרחים, משום שלא השכיל לצאת בהסברה מטעמו ולהראות בכל אותם מקרים איך נשקף סיכון של ממש לחיילים. היום, על מנת לרצות את כל הגורמים שמגנים את המבצע ותוצאותיו - מצאו שעירים לעזעזל בדמותם של שני חיילים בשירות חובה שלכל היותר הפעילו שיקול דעת מוטעה, גם אם תוצאותיו היו יכולות להיות חמורות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדים פלסטינים אחרי עופרת יצוקה
צילום: AFP
מומלצים