חילונים הפגינו נגד הפרדה באוטובוסים: "לא כשר"
כאלף איש הגיעו לעצרת בירושלים נגד "קווי המהדרין" וקראו "כאן לא טהרן" - מולם הגיע אוטובוס של חרדים שביקשו "לעצור את החרדופוביה". מפגינה: "הקווים מגדירים את הנשים כאוביקט מיני". ח"כ הורוביץ: "השר כץ ורה"מ מתקפלים מול הלחץ"
כאלף בני אדם הגיעו הערב (שבת) לכיכר פריז בירושלים, כדי להפגין נגד קווי המהדרין, שבהם מחויבות נשים לשבת בחלק האחורי של אוטובוסים שבהם נוסעים גברים. לקראת סוף העצרת, הגיע מנגד אוטובוס עם מפגינים חרדים.
המפגינים נגד ההפרדה שהגיעו הניפו שלטים שעליהם נכתב בין השאר "ישראל היא לא טהרן" ו"מהדרין זה לא כשר". מולם, המפגינים החרדים נשאו שלטים עם הכיתובים "לעצור את החרדופוביה" ו"הפרדה שווה ברכה".
חבר הכנסת ניצן הורוביץ, שבא למקום, אמר כי "יש על שר התחבורה, ישראל כץ, לחץ של הממסד החרדי, והוא מתקפל מולו, כשמנגד אין כוח פוליטי שלוחץ חזרה".
הורוביץ הוסיף: "הממשלה נוהגת בצורה מבישה, בניגוד לעמדת רוב הציבור, שסולד מהקווים המשפילים. שר התחבורה וראש הממשלה נכנעו בצורה משפילה לציבור החרדי מסיבות פוליטיות מבישות, ובאנו להגיד שלא נסכים לדבר הזה". לדבריו, יש בציבור רוב עצום שמתנגד לקווי ההפרדה.
נעה גרינברגר מארגון "אלה", תא פמיניסטי באוניברסיטה העברית, אמרה: "לי קשה בתור אישה במרחב הירושלמי. משמעות קווי ההפרדה היא הגדרתן של נשים כאובייקט מיני. יש פגיעה בשוויון ובחופש התנועה של נשים בשם חופש הדת, ואני מרגישה ששמים יותר דגש על זכויות חרדים מאשר על דמוקרטיה". היא הדגישה כי היא מצפה מראש העיר וראש הממשלה לפעול בנושא.
לעומתה, שי הורוביץ, מהמפגינים החרדים, רואה דווקא כפייה בכיוון ההפוך. "המגזר הלא חרדי שלא משתמש בקווים מנסה לכפות דרך חיים והשקפת עולם על ציבור אחר", הוא אמר ל-ynet. "יש קבוצה שמבקשת לפגוע בהפרדה, משום שבדרך כלל יש אוטובוסים עם צפיפות גדולה בין גברים לנשים. אנחנו לא מתעקשים שנשים יהיו דווקא מאחורה, זה רק עניין טכני, אבל כן חשוב שתהיה הפרדה, משום שיש קבוצה גדולה שרוצה בכך".
לבני: הקווים הם ניסיון לבטל את הנשים
ניר פרג, איש פורום הארגונים למען ירושלים חופשית, הוסיף כי "עצוב מאוד שממשלת ישראל הנוכחית מסנוורת את הציבור עם ענייני טרור וביטחון, ולא יודעת להתמודד עם נושאים חברתיים ועם דמותה העתידית של המדינה". הוא קרא לראשי המדינה "לחשוב על הצביון שלנו, האם נהיה מדינה דמוקרטית וחופשית או שנהיה תיאוקרטיה דוגמת איראן".
גם יושבת ראש האופוזיציה, ציפי לבני, הביעה תמיכה במפגינים, ובאיגרת ששלחה למארגני עצרת המחאה כתבה: "חשוב לי לבטא את שאני חשה למראה הניסיון לחייב נשים לבטל את עצמן ולהפוך אותן לבלתי נראות, בלתי מורגשות ושוליות בחברה".
"יותר זכויות חרדים מאשר דמוקרטיה" (צילום: גיל יוחנן)
לבני, שהתנצלה על שלא תוכל להשתתף בהפגנה, אמרה כי לא מדובר בעניין פנימי של ציבור מסוים: "אני רואה
במאבק הזה לא רק מאבק על תחבורה גרידא, אלא על צביונה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, דמוקרטית וחופשית". לדבריה, "מי שדוחק נשים לירכתי האוטובוס מבקש לדחוק נשים מניראות ומתפיסת מקום שווה ומרכזי".
רחל עזריה, חברת מועצת העיר ירושלים מטעם סיעת "התעוררות - ירושלמים" ואחת ממארגנות העצרת, הוסיפה כי על פי
ההלכה אין שום הצדקה לומר לאישה לשבת מאחור. "גבר שלא מסוגל לשבת ליד אישה, צריך לחזור הביתה ולעבוד על היצר שלו".
המחאה נגד קווי המהדרין אינה תופעה חדשה. רק לפני כשבועיים סיירו עשרות צעירים המתנגדים לתופעה בכמה ערים בארץ ותלו בתחנות האוטובוס שלטי מחאה היתוליים נגד הקווים האלה. במסגרת המבצע הלילי, שנערך תחת הכותרת "תחנה בזמן", ביקשו המשתתפים להמחיש לציבור באמצעות שלטי הכוונה במרכזי הערים כיצד תיראה התחבורה הציבורית בעתיד אם יוכשרו ויורחבו קווי המהדרין.
Read this article in English