בעקבות משבר ביידן: נתניהו הקים ועדת בדיקה
ראש הממשלה, שננזף קשות על-ידי קלינטון, הקים צוות ש"ימנע הישנות מקרים" כמו המבוכה שנגרמה לביידן. גם השגריר בארה"ב זומן לשיחה קשה, וארה"ב דורשת צעדים מידיים לטובת הפלסטינים. נתניהו הורה לשרים לא לדבר, אבל בעבודה מאשימים אותו במשבר החריף: "הוא לא מרסן את אלי ישי"
הפתרון למשבר הקשה - ועדה? בזמן הכינוס המיוחד של השרים הבכירים עקב המשבר עם ארצות הברית, ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אמש (שבת) כי החליט להקים ועדה שתמנע הישנות מקרים כמו זה שאירע בעת ביקור סגן הנשיא האמריקני ג'ו ביידן. על רקע מגעים קדחתניים עם וושינגטון, העריכו בכירים במערכת המדינית כי "זהו משבר מערכתי בעל משמעות אסטרטגית, המלובה על ידי בכירים בארה"ב וזעמו של הנשיא אובמה עצמו".
משבר הבנייה - כותרות אחרונות ב-ynet
- ארגון יהודי לאובמה: "המומים מהטון נגד ישראל"
- פלסטינים: "ארה"ב תערוב שלא יבנו במזרח י-ם"
- מופז: אסור היה להביך את ביידן, טעות אסטרטגית
- אבו מאזן: הבנייה במזרח י-ם טירפדה את המו"מ
הצוות החדש אמור לבדוק בהקדם את השתלשלות האירועים ולגבש נהלים שימנעו הישנות מקרים דומים בעתיד, לאחר שהאמריקנים רתחו על הודעת אישורי הבנייה במזרח ירושלים. בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי. לצדו יישבו מנכ"ל משרד הפנים, מנכ"ל משרד השיכון ומנכ"ל עיריית ירושלים.
נתניהו וביידן. איתו זה נגמר בחיוך, עם קלינטון ממש לא (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה הורה לכל השרים שלא להתראיין ולא לדבר בנושא ירושלים והמשבר המתפתח. בכירים בירושלים ובוושינגטון שוחחו במהלך השבת. ארה"ב דורשת מישראל לבצע צעדים בוני אמון
שיאפשרו לשליח המיוחד ג'ורג' מיטשל לחזור ביום שני או שלישי לישראל "עם משהו ביד", כדי שיוכל לפייס את הפלסטינים.
הישראלים מצדם מבקשים לשכך את הביקורת שבלטה במיוחד עם שיחת הנזיפה שערכה עם נתניהו מזכירת המדינה, הילרי קלינטון. בין המובילים את ניסיונות ההרגעה - שר הביטחון אהוד ברק, ופקידים בכירים בלשכת ראש הממשלה העוסקים בנושא הפלסטיני ובהם עו"ד יצחק מולכו, היועץ המדיני רון דרמר וראש המועצה לביטחון לאומי, עוזי ארד. על רקע התחושה שהעימות עם הבית הלבן - לאחר ההודעה על בניית 1,600 יחידות הדיור ברמת שלמה - חמור ממה שנראה לאחר ההתנצלות של נתניהו ביום חמישי, כונס אמש פורום שרי "השביעייה".
שוקלים צעדים "לא מלבבים"
שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן, זומן שלשום לשיחה במחלקת המדינה עם סגן מזכירת המדינה, ג'ים סטיינברג. הוא שמע מחאה על הפעולה הישראלית במזרח ירושלים - שגרמה לעלבון לארה"ב במהלך ביקור ביידן, ופגעה במאמצים לחידוש השיחות עם הפלסטינים.
סטיינברג אמר לשגריר דברים דומים לאלו שהושמעו בפומבי - באורח חריג למדי - מפיה של קלינטון, וכן ובתדרוך של דובר מחלקת המדינה שלשום. עוד לפני כן, מזכירת המדינה שוחחה בטלפון עם נתניהו, ונזפה בו על המהלכים האחרונים.
נראה כי ההחלטה על יצירת המשבר התקבלה בשיחה שקיימו הנשיא אובמה וקלינטון, שהפתיעו את סגן הנשיא ואת היועצים למזרח התיכון שנלוו אליו. ביידן עצמו היה במצב רוח פייסני. הוא לא אהב את מה שקרה, אבל קיבל את ההתנצלות הישראלית.
גורם מדיני בכיר העריך שהמשבר עוד עלול להחריף. לדבריו, התאמתו החששות הכבדים בירושלים שממשל אובמה לקח עניין טכני ביורוקרטי, ו"מטפס שוב על עץ הביקורת נגד ישראל". התחושה בקרב שרים בשביעייה, היא שהממשל האמריקני - כמו אירופה - מבקש להחריף עוד את המשבר, בשל חוסר ההסכמה עם התעקשות ישראל לנתק את ירושלים מיהודה ושומרון.
עם זאת, בירושלים מבקשים למנוע קרע של ממש בין ישראל לבין הקהילה הבינלאומית, גם אם הדבר יחייב כעת צעדים "לא מלבבים" עבור חלק ממקבלי ההחלטות.
"שר מציב עצמו כמגן ירושלים, וגורם לקרע עם הידידה"
בינתיים, גוברת ההתמרמרות בקרב שרים, בעיקר ממפלגת העבודה, על האירועים שהובילו למשבר.
הם מטילים בשיחות עם מקורביהם את האחריות על נתניהו, "שאינו מרסן את שרי הימין", ובראשם אלי ישי מש"ס - שמשרד הפנים בראשותו אחראי לכאורה למבוכה הגדולה שנגרמה לביידן.
"כך זה לא יכול להמשך. היחסים עם ארצות הברית חשובים מכדי ששר כזה או אחר יחליט להציב את עצמו כמגן ירושלים, ויגרום לקרע עם ידידתנו הגדולה", אמר אחד השרים, ואחר הדגיש: "על ראש הממשלה לגלות מנהיגות ולעשות את הצעדים המתבקשים לקראת תחילת המשא ומתן עם הפלסטינים, כי הבעיה הגדולה של אמריקה ושלנו היא איראן".
Read this article in English