מחאה בתאילנד: תומכי רה"מ המודח רוצים בחירות
מפגינים שהגיעו מהכפרים לבנגקוק דורשים לפזר את הפרלמנט ולסלול את הדרך לשובו של טקסין צ'ינאוואט - ראש הממשלה לשעבר שהורשע בשחיתות. ישראלי בתאילנד סיפר ל-ynet: "ההפגנה מאוד מאורגנת, בינתיים זה לא נראה מפחיד"
עשרות אלפי מפגינים זרמו הבוקר (א') מהאזורים הכפריים לבנגקוק להפגנת ענק נגד ראש הממשלה. המפגינים דורשים לפזר את הפרלמנט בתוך 24 שעות ומאיימים להישאר ברחובות ולחסום את הבירה עד שדרישתם תיענה.
המפגינים, הידועים בכינויים "החולצות האדומות", הם תומכי ראש הממשלה המודח טקסין צ'ינאוואט. הם טוענים כי ראש הממשלה הנוכחי, אביסיט וג'אג'יבה, עלה לשלטון בתמיכת הצבא והאליטה השלטת, שהדיחו את טקסין בהפיכה צבאית בשנת 2006. מנהיגי המפגינים אמרו שיצעדו לאתרים מרכזיים בבנגקוק מחר, אם הממשלה לא תגיב לדרישותיהם עד שעות הצהריים. בין היתר, בכוונתם לחסום את ביתו של אביסיט.
ראש הממשלה כבר הצהיר שאין בכוונתו לפזר את הפרלמנט. בנאום הרדיו השבועי שלו, הוא אמר כי "קריאה לפיזור הפרלמנט ולהתפטרות המנהיג היא מקובלת במדינות דמוקרטיות, אך עלינו לוודא שזה אכן הפתרון". אביסיט הכחיש את השמועות לגבי הפיכה צבאית קרבה ואמר שלא יכריז על מצב חירום שיעניק לצבא סמכויות נרחבות. המפגינים מצדם, הדגישו כי ההפגנות יהיו שקטות ולא אלימות.
מפגינים עם תמונתו של טקסין בבנגקוק (צילום: רויטרס)
למרות זאת, חלקם יצאו בהצהרות לוחמניות למדי. אחד מהם, ג'טפורן פרומפן, אמר כי המאבק הנוכחי הוא "המלחמה הגדולה ביותר של העם בהיסטוריה של תאילנד". ג'טפורן צפה כי עד שעות הצהריים יגיעו למרכז בנגקוק כמיליון מפגינים. במשטרה העריכו שמספרם יהיה נמוך בהרבה, ויגיע לכל היותר ל-150 אלף. עשרות אלפי חיילים ושוטרים הוצבו בבירה בימים האחרונים ומוכנים להתמודד עם המפגינים.
באתר משרד החוץ הישראלי הזהירו את המטיילים באזור שלא להגיע לרחובות הראשים והומי האדם, מחשש שהמחאה תידרדר לאלימות, אך אלי דהן, אזרח ישראלי שנמצא בבנגקוק סיפר ל-ynet כי הסדר נשמר: "זה נראה המוני ועממי, הרבה כפריים. הכל מאוד מאורגן, רואים שהשקיעו כאן הרבה כסף, יש שתייה ואוכל חינם, מחלקים סטיקרים, חטיפים וממחטות קרות בשל החום הכבד.... בינתיים זה לא נראה מפחיד".
הורשע בשחיתות, אך ממשיך להיות פופולרי
רבים באופוזיציה רואים בתהלוכה ההמונית היום הזדמנות אחרונה להשבתו של טקסין לשלטון. אך תחושת הדחיפות לא בהכרח תהפוך את המחאה לאלימה. בין הנאומים והקריאות הפוליטיות שילבו המפגינים הופעות מוזיקליות וריקודים, אולי בניסיון להתחבב שוב על אזרחי תאילנד, שמאסו בהפגנות המפריעות לחיי היומיום ופוגעות בכלכלה ובתיירות.
מאז שהודח אחרי שש שנים כראש ממשלה, חי טקסין בגלות. הוא שהה בהונג-קונג, ניקרגואה, ליבריה, מונטנגרו ובעיקר
בדובאי בחיפוש אחר השקעות חדשות.
לטקסין, שחלש בעבר על אימפריה של אמצעי תקשורת בארצו, יש אינטרסים כלכליים רבים גם בקמבודיה, שמינתה אותו ליועץ כלכלי לממשלה בחודש נובמבר האחרון. המהלך של קמבודיה דירדר עוד יותר את היחסים המעורערים עם תאילנד.
בחודש שעבר קבע בית המשפט העליון בתאילנד כי יותר ממחצית הונו של ראש הממשלה המודח יוחרם. זאת לאחר שהוא הורשע בניצול לרעה של כספי ציבור למטרותיו העסקיות. בסך הכול הורשע טקסין בארבעה מתוך חמישה סעיפי אישום בשחיתות בשנים 2001-2006 והוא נידון לשנתיים מאסר, אולם לא נכלא משום שאינו נמצא בתאילנד. טקסין עדיין זוכה לפופולריות רבה בארצו, בעיקר בקרב הכפריים העניים שנהנו מאוד מהרפורמות הסוציאליות שהנהיג.