שתף קטע נבחר

סין: ארה"ב הרסה את היחסים, שארה"ב תתקן

ראש ממשלת סין האשים את הממשל האמריקני בהפרת הריבונות הסינית, וקרא לוושינגטון לפעול לשיקום היחסים

"ארצות הברית אחראית להידרדרות היחסים בין בייג'ינג ו-וושינגטון, ולכן עליה לנקוט צעדים לתיקונם" - כך אמר הבוקר (א') ראש ממשלת סין, שהביע תקווה ששתי המעצמות יתגברו על המכשולים כפי שעשו בעבר. וון ג'יאבאו האשים כי פגישתו של הנשיא ברק אובמה עם המנהיג הרוחני של טיבט הדלאי למה, כמו גם עסקת מכירת הנשק לטייוואן, מהוות הפרה של הריבונות הסינית.

 

סין טוענת לריבונות בטייוואן, ורואה בה טריטוריה בדלנית שיש להשיב לשלטון המרכזי אפילו בכוח. גם הדלאי למה מואשם בחתירה תחת הממשלה בבייג'ינג, ולכן פעולותיו האחרונות של אובמה נתפסות כחמורות במיוחד. סוגיות נוספות שעומדות במרכז המתיחות הנוכחית הן מדיניות המטבע הסינית וההגבלות הגוברות על רשת האינטרנט. ראש הממשלה וון סירב להתייחס לשאלות העיתונאים בנושא ענקית החיפוש גוגל, שמאיימת לעזוב את סין.

 

ביקורת על סין נמתחה גם בדו"ח זכויות האדם השנתי של מחלקת המדינה האמריקנית, שם נטען כי סין הגבירה בשנה האחרונה את מאמציה

לחסום גישה למידע באינטרנט, כחלק ממלחמתה במתנגדי ומבקרי המשטר. בתגובה דיווחה סוכנות הידיעות הסינית הרשמית "שינהואה" כי השלטונות בסין ערכו אף הם הערכת מצב של זכויות האדם בארה"ב, וגילו כי המצב באמריקה "נוראי". כמו כן, הם האשימו את הממשל האמריקני באחריות למשבר הכלכלי העולמי.

 

בממשל האמריקני הבינו ככל הנראה שהאחריות לפתרון המשבר ביחסים נופלת עליהם, ושיגרו בתחילת החודש את סגן מזכירת המדינה האמריקנית, ג'יימס סטיינברג, לסין, בניסיון למתן את המתיחות. אל סטיינברג הצטרף יועץ הבית הלבן לענייני אסיה, ג'פרי באדר, והשניים נפגשו עם שורת בכירים בבייג'ינג. הפגת המתיחות חשובה בעיקר על רקע הניסיון לשכנע את סין להצטרף לסבב סנקציות נוסף על איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וון ג'יאבאו. חילופי האשמות
צילום: AP
אובמה והדלאי למה. הפגישה שהכעיסה
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
מומלצים