קאפקייקס: הדוגמניות של עולם העוגות
הן קטנות, מעוצבות להפליא ומרגישות כמו ביסים מחו"ל, אז אין סיבה שהקאפקייקס לא יתפסו את מקומן בישראל. איוי לרר פגשה את דניאל לוי שפתחה חנות המוקדשת לקאפקייקס, וחזרה עם מתכונים לעוגות מתוקות וציפויים מרהיבים
דניאל לוי עלתה לישראל לפני שנתיים מאנגליה והביאה איתה את אהבתה הגדולה לקאפקייקס: מיני-עוגות מעוטרות בשלל צבעים וטעמים. בארצות הברית ובאנגליה הן פופולריות מאוד, אך משום מה בארץ הקודש הן לא זכו עד היום ליותר מדי כבוד. אולי הן עדינות מדי עבורנו, אולי רגישות מדי למזג האוויר, ואולי מתוקים מזוגגים הם פשוט לא הקטע שלנו, כפי שיעיד כשלונן של הדונאטס שהיו כאן לרגע, ונעלמו מהנוף.
אבל לוי, רק בת 27, אופטימית. לפני כשלושה שבועות פתחה בתל אביב את החנות "I Love Cupcakes" (בן יהודה 114), והיא עדיין מופתעת בכל פעם מחדש כשלקוח נכנס דרך הדלת. מדי בוקר היא מביאה לכאן כ-200 עוגות קטנות, חלקן בטעם וניל וחלקן בטעם שוקולד. הקאפקייקס מגיעות לחנות כשהן ערומות וכאן מקשטים את ראשן במיני ציפויים. אל הקרמים בטעמים השונים (כעשרה מדי יום) מצטרפות תוספות צבעוניות כמו פירות, סוכריות קטנות, מרשמלו, אגוזים ואפילו בייגלה, אם אתם מחבבים אוונגרד.
יצירתיות היא מילת המפתח, ודניאל עצמה מספרת שהיא עדיין נהנית להמציא טעמים וחיבורים חדשים. כדי שתוכלו גם אתם להתנסות בבית באפיית המתוקות הקטנות, נתנה לנו דניאל את המתכונים האישיים שלה לעוגות הבסיסיות בטעמי הווניל והשוקולד - ולשלושה ציפויים פופולריים: פרלין, וניל ושוקולד-מנטה.
הכנת הקאפקייקס עצמן אינה מסובכת יותר מהכנת עוגה בחושה, ודניאל מבטיחה שאין קל מלהכין אותן במעבד מזון. האתגר יחכה לכם בציפויים, אבל אם אין לכם שתי ידיים שמאליות, קצת אימון וגם אתם תוכלו להגיש לאורחים עוגיות קטנות ומצועצעות, שמשמחות את העין והחיך.
קאפקייקס וניל
המרכיבים (ל-12 קאפקייקס):
125 גרם קמח תופח
125 גרם סוכר
125 גרם חמאה לא מלוחה, רכה
2 ביצים
5 גרם תמצית וניל
2 כוסות חלב
אופן ההכנה:
- הכנה במעבד מזון: מכניסים את כל המרכיבים, למעט החלב, ומפעילים עד שמתקבלת עיסה במרקם רך. מוסיפים את החלב בזרזיפים תוך הפעלת המעבד ב"פולסים" קצרים. המרקם הרצוי צריך להיות רך אך לא נוזלי, כך שאם טובלים כף בתערובת, היא אינה נוזלת ממנה מייד, אלא "גולשת" ממנה לאחר כמה שניות.
- אם אין לכם מעבד מזון, ערבבו היטב בקערה בעזרת כף עץ את המרגרינה והסוכר עד שמתקבל קרם. הוסיפו את הביצים בזו אחר זו עם מעט קמח, תוך ערבוב מתמיד. הוסיפו את תמצית הווניל וקפלו פנימה את יתרת הקמח. כעת הוסיפו את החלב עד שמתקבל המרקם הרצוי.
- מכניסים 12 גביעי נייר (מנז'טים) לתבנית שקעים. מחלקים את התערובת באופן מדויק בין הגביעים. התערובת עלולה להיראות מעטה, אך היא תספיק בדיוק.
- מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות ואופים במשך 20-15 דקות, או עד שהקאפקייקס מזהיבות למעלה.
- הוציאו את הקאפקייקס האפויות (כשהן עדיין בגביעי הנייר) והניחו להן להתקרר על רשת. הקאפקייקס מוכנות לשלב הציפוי כשהן מגיעות לטמפרטורת החדר.
מחכות לציפוי (צילום: איוי לרר)
קאפקייקס שוקולד
המרכיבים (ל-12 קאפקייקס):
150 גרם חמאה רכה
150 גרם סוכר
175 גרם קמח תופח
3 ביצים
2 כפות אבקת קקאו
1כפית תמצית וניל
אופן ההכנה:
- טורפים את הביצים בכוס בעזרת מזלג.
- מערבבים את כל המרכיבים בבלנדר במשך 2 דקות עד לקבלת תערובת אוורירית וקרמית.
- מכניסים 12 גביעי נייר (מנז'טים) לתבנית שקעים. מחלקים את התערובת באופן מדויק בין הגביעים.
- מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים במשך 20-18 דקות, עד שהקאפקייקס תופחות וקשיחות למגע.
- מוציאים את התבנית מהתנור ונותנים לה להתקרר מעט.
- מעבירים את הקאפקייקס להמשך צינון על רשת. הקאפקייקס מוכנות לשלב הציפוי כשהן מגיעות לטמפרטורת החדר.
ציפוי וניל ותותים
המרכיבים:
180 גרם אבקת סוכר
65 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
20 מיליליטר חלב
1/4 מקל וניל
תותים (לא חובה)
(צילום: דן פרץ)
אופן ההכנה:
- מקציפים את החמאה והסוכר במהירות גבוהה.
- מנמיכים את המהירות לבינונית או נמוכה ומוסיפים את החלב תוך כדי ערבוב מתמיד.
- מגרדים את התוכן ממקל הווניל ומוסיפים לתערובת. ממשיכים לערבב במהירות נמוכה עד לקבלת תערובת קלה ואוורירית.
- בוחרים את הצנתר הרצוי וממלאים שקית זילוף בתערובת.
- מצפים את הקאפקייקס המוכנות בתנועות סיבוביות מהמעגל החיצוני כלפי פנים.
- חוצים את התותים ומניחים כל מחצית מעל ציפוי הווניל.
ציפוי פרלין
המרכיבים:
180 גרם אבקת סוכר
65 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
20 מיליליטר חלב
20 גרם נוגט (קרם אגוזים, ניתן להשיג בחנויות מתמחות)
אגוזי לוז מסוכרים טחונים גס
(צילום: דן פרץ)
אופן ההכנה:
- מקציפים את החמאה והסוכר במהירות גבוהה.
- מנמיכים את המהירות לבינונית או נמוכה ומוסיפים את החלב תוך כדי ערבוב מתמיד.
- מוסיפים את הנוגט וממשיכים לערבב במהירות נמוכה עד לקבלת תערובת קלה ואוורירית.
- בוחרים את הצנתר הרצוי וממלאים שקית זילוף בתערובת.
- מצפים את הקאפקייקס המוכנות בתנועות סיבוביות מהמעגל החיצוני כלפי פנים.
- מפזרים מעל אגוזי לוז מסוכרים.
ציפוי שוקלד-מנטה
מתאים לציפוי קאפקייקס שוקולד.
המרכיבים:
180 גרם אבקת סוכר
65 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
15 מ"ל חלב
תמצית מנטה טבעית
שוקולד מריר קצוץ דק
צבע מאכל טבעי בגוון ירוק (לא חובה)
(צילום: דן פרץ)
אופן ההכנה:
- מקציפים את החמאה והסוכר במהירות גבוהה.
- מנמיכים את המהירות לבינונית או נמוכה ומוסיפים את החלב תוך כדי ערבוב מתמיד.
- מוסיפים את שבבי השוקולד וכמה טיפות מתמצית המנטה. ממשיכים לערבב במהירות נמוכה עד לקבלת תערובת קלה ואוורירית.
- בוחרים את הצנתר הרצוי וממלאים שקית זילוף בתערובת.
- מצפים את הקאפקייקס המוכנות בתנועות סיבוביות מהמעגל החיצוני כלפי פנים.
- מקשטים בפיסת שוקולד מנטה או עלה נענע טרי.