משבר הגיור: "ישי נחלש בעקבות האירועים"
חוק "ברית הזוגיות" המקוצץ אמור לעלות היום לדיון בכנסת. במפלגות החרדיות טרם הוחלט כיצד להצביע, בישראל ביתנו דוחקים לאשר. נתניהו מחפש פשרה, גורמים בש"ס: "הוא מבין שהביטחון העצמי של אלי ישי נחלש אחרי סיפור הבנייה"
בעיצומו של המשבר המדיני עם ארצות-הברית, נאלץ ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להתמודד עם משבר נוסף והפעם מבית - סביב חוק "ברית הזוגיות" וחוק הגיור. עדיין לא נמצא המתווה שיגשר על הפערים שהתגלו סביב חוק הגיור, לאחר שההסכמות נדחו על-ידי המפלגות החרדיות. ההצעה של ישראל ביתנו אמורה לעלות מחר (יום ב') לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, אחרי שאושרה בשבוע שעבר בוועדת החוקה.
בלשכת ראש הממשלה, בסיעות ישראל ביתנו ובסיעות החרדיות ממשיכים לנסות למצוא פשרה, על-מנת למנוע משבר קואליציוני ומבוכה נוספת. בישראל ביתנו דורשים לקיים את הצבעה על ברית הזוגיות מחר, ואילו בש"ס דורשים להביא את שני החוקים להצבעה יחדיו, ולפי שעה מסרבים לתמוך רק בברית הזוגיות.
גורמים בש"ס ציינו כי "שום דבר עוד לא סגור, וברור לנו שבסביבת ראש הממשלה מבינים כי הביטחון העצמי של אלי ישי נחלש לאחר האירועים של השבוע שעבר, סביב אישורי הבנייה ברמת שלמה".
עוד אומרים בש"ס, כי ההתעקשות להביא את שני החוקים יחד נובעת מהרצון לקבוע בחוק, כי הגיורים בישראל יהיו על פי ההלכה. "בעניינים האלה הם נותנים משהו ואנחנו נותנים משהו, והם מרוויחים ואנחנו מרוויחים. אם נפריד את החוקים אי אפשר לדעת איזה שינויים יעבור חוק הגיור, ואם נצביע בעד ברית הזוגיות הרי שהם יקבלו את החוק ואנחנו לא נקבל את מה שרצינו מראש".
ש"ס תמתין ליהדות התורה?
מזכיר הממשלה צבי האוזר הוא זה שמטפל בנושא, יחד עם יו"ר הקואליציה זאב אלקין (ליכוד) וכן עם נציגי הסיעות המעורבות בחוק. בסביבתו של נתניהו חוששים מהגברת המתח בקואליציה ומעימות עם ישראל ביתנו או ש"ס - או עם שתיהן. אי לכך המאמצים להגיע לפשרה נמשכים כל העת. ח"כ אלקין אמר: "אני מאמין ומקווה שעד ההצבעה נגיע להסכמות בכל הנושאים עם כל חלקי הקואליציה. הנוסח של החוק מגיע בהתאמה מוחלטת להסכמים הקואליציוניים".
ההערכה הרווחת היא כי בש"ס יחכו לשמוע את תשובת יהדות התורה, בטרם יחליטו בעצמם. הסיבה לכך נובעת משני מצבים אליהם לא רוצים להגיע במפלגה.
הראשון הוא הסכמה שלהם והתנגדות של יהדות התורה, כפי שקרה בפעם קודמת, פגעה במוניטין ה"חרדי" של המפלגה. גם המצב ההפוך רע מבחינת ש"ס, משום שהיא לא רוצה להיות זו שתגרום למשבר קואליציוני.
במקביל, סיעות האופוזיציה הגישו לא מעט הסתייגויות לחוק, דבר שעשוי לגרור את הדיון אל תוך השעות הקטנות של הלילה. אף שייתכן כי יצביעו בסופו של דבר בעד החוק - נועדו ההסתיגיות לנסות ולשפר את הנוסח המוצע כעת.