שתף קטע נבחר

בג"ץ: תוקם גדר עם שער בין שכונות במזרח י-ם

נשיאת בית המשפט העליון קבעה, כי תושבי שייח סעד יוכלו לעבור לשטח ישראל דרך מעבר בגדר ההפרדה בג'בל מוכבר, שיהיה פתוח בכל שעות היממה. "השער יצמצם הפגיעה בתושבים, וזאת גם אם יהיה בו כדי להכביד במידת מה על השגת התכלית הביטחונית"

תושבי שייח סעד שבמזרח ירושלים יצטרכו לעבור דרך שער מיוחד בגדר ההפרדה, כדי להגיע לג'בל מוכבר וליתר חלקי ירושלים. כך קבעו הבוקר (יום ב') שופטי בג"ץ, שדחו את עתירת תושבי הכפר וקיבלו חלקית את עמדת מערכת הביטחון. בכך יישאר המצב הנוכחי במקום - והגדר הזמנית תהפוך לקבועה.

 

שכונת שייח סעד הינה שכונת הגובלת בשטחה המוניציפלי של ירושלים ממזרח, בסמוך לשכונת ג'בל מוכבר שבמזרח ירושלים - הנכללת בשטח השיפוט של העיר.

 בשכונת שייח סעד מתגוררים, לפי נתוני המדינה, כ-1,500 תושבים, אשר מחציתם בעלי תעודת זהות ישראלית ומחציתם פלסטינים.

 

המדינה התעתדה להקים את גדר הביטחון באזור זה, באופן שבו תיבנה גדר אלקטרונית שלאורכה מצד מערב תיסלל דרך פטרולים לשם מעבר של כוחות הביטחון, ומצידיה תוקמנה גדרות רשת מעכבות. בסמוך לבתיה של שכונת שייח סעד, ביקשה המדינה להקים את גדר הביטחון בדמות חומת בטון בגובה של שמונה מטרים.

 

בהחלטתה כתבה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, כי יש להשאיר את השער הנמצא במקום - אשר יהיה ממוגן ומתואם לצורכי הבעיות במקום - כאשר המעבר בו יהיה בכל שעות היממה - לאלו המורשים להיכנס לישראל.

 

"הגדר תפגע בתושבי השכונה"

עוד כתבה השופטת ביניש: "אין ספק כי הקמת הגדר בתוואי שנקבע תפגע בתושבי שכונת שייח סעד. על-פי ממצאיה העובדתיים של ועדת הערעור קשורה שכונת שייח סעד קשר הדוק לג'בל מוכבר ולירושלים: חלק גדול מהשירותים המסופקים לתושבי השכונה - ובהם גם שירותי חינוך ובריאות - ניתנים להם בג'בל מוכבר, תושבי השכונה משתייכים למשפחות המתגוררות שם וקשריהם המשפחתיים והחברתיים הם לשכונה זו. מכאן, שהקמת גדר הביטחון לאורך קו הגבול המוניציפאלי של ירושלים, באופן בו נוצר חיץ בין שכונת שייח סעד ליתר השכונות של ג'בל מוכבר וירושלים, עלולה לפגוע פגיעה משמעותית בתושבי השכונה".

 

על הפתרון שהוצע, כתבה נשיאת העליון: "על-פי תכנונה של המדינה, מעברם של תושבי השכונה הזכאים לכך לירושלים יתאפשר רק באמצעות מעבר סוואחרה, ומשכך יהיה עליהם לעבור דרך ארוכה ועקיפה,

המחייבת מעבר במחסומים, כדי להגיע לקבלת שירותים חיוניים ולממש את קשריהם עם השכונה שהיו חלק ממנה. פגיעה חמורה זו ניתנת למיתון ויש לעשות כן באמצעות שינוי הסדרי המעבר שקבעה המדינה, ועל-ידי הותרת השער הקבוע בכניסה לשכונת שייח סעד פתוח למעבר תושבי השכונה 24 שעות ביממה".

 

השופטת ביניש קבעה כי מדובר בפתרון שיפגע פחות בתושבי שייח סעד. "הצבתו של שער בגדר הביטחון, בכניסה לשכונת שייח סעד, אשר ישרת את תושבי השכונה 24 שעות ביממה, תצמצם, אפוא, באופן ניכר, את הפגיעה בתושבים, וזאת גם אם יהיה בה כדי להכביד במידת מה על השגת התכלית הביטחונית. גישתם של תושבי השכונה לירושלים לא תימנע על אף הגדר שתפריד ביניהם לבין שכונות סוואחרה המערבית, אך יוטלו מגבלות על הגישה הנובעות מעצם הצורך לעבור בשער שנקבע בגדר הביטחון".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גדר ההפרדה באזור ירושלים. ארכיון
צילום: רויטרס
יעברו בשער לג'בל מוכבר
צילום: AP
מומלצים