לקלוע לסל הנכון - מהי תעודת סל? מדריך
ענף תעודות הסל מאפשר לכל משקיע ל"היצמד" למגוון מדדים בארץ ובעולם, סחורות או מטבעות, בדרך קלה ונוחה יחסית ולנהל תיק השקעות עצמאי לפי צרכיו. מהי תעודת סל ומדוע היא כה פופולארית בקרב המשקיעים? פרק שישי במדריך לעולם ההשקעות
בשנים האחרונות, הפכו תעודות הסל למכשיר השקעה פופלארי בקרב המשקיעים בשוק ההון. ענף תעודות הסל בישראל, שהחל את דרכו באמצע העשור האחרון, צומח בקצב מתמיד ומנהל כיום כ- 50 מיליארד שקלים, כאשר נכון לסוף שנת 2009, נסחרו בבורסה בת"א יותר מ-400 תעודות סל.
הפעילות הענפה בישראל תואמת את ההתפתחות המואצת בעולם, של מוצרים עוקבי מדדים, בינלאומיים (ETF) הנסחרים בשוקי חו"ל. השינוי המהותי שהביא איתו ענף תעודות הסל הוא יצירת האפשרות לכל משקיע "פשוט" להיצמד למדדי מניות, מדדי אג"ח, סחורות, מטבעות ועוד, ולמעשה, כך לבנות לעצמו תיק השקעות לפי אופיו וצרכיו בצורה קלה ונוחה יחסית, ובעלויות נמוכות יחסית.
מהי תעודת סל?
תעודות סל הן ניירות ערך הנסחרים בבורסת ת"א ולמעשה עוקבים אחר מדדי מניות, מדדי אג"ח, שערי מטבע חוץ (מט"ח), סחורות או נכסי בסיס אחרים.
תעודות סל הן סוג של מכשיר המאפשר למשקיע בהן, להחזיק בעקיפין בכל המניות במדד המסויים, על פי משקלן המדויק. ניתן להמיר את התעודה למניות הפיזיות או לחילופין לקבל את שוויין הכספי. במקום שהמשקיע ירכוש ישירות את סל ניירות הערך, מנהל התעודה עושה זאת עבורו.
למשל, רכישת תעודת סל העוקבת אחר מדד הנאסד"ק 100, מדד מוביל במגזר הטכנולוגיה בארה"ב והכולל את 100 החברות הטכנולוגיות הגדולות והסחירות ביותר בבורסת הנאסד"ק, דומה לרכישת כל 100 המניות הנכללות במדד על פי משקלן היחסי במדד, בניכוי דמי ניהול במידה ואלו קיימים וללא כל צורך בהמרת המטבע (משקלים לדולרים) ובעלויות הנובעות מהמרה זו.
הרעיון ממנו "נולדו" תעודות הסל החל במחקרים שנעשו בשנים האחרונות בתחומי ההשקעות ומהם עלה כי התזה האומרת שבחירה מדוייקת של ניירות ערך (Stock / Bond Picking) על ידי הערכות מסוימות, תבטיח תשואה גבוהה יותר למנהל ההשקעות - אינה עומדת במבחן המציאות. דווקא פיזור והקצאת כספים לאפיקים השונים עשויה להניב תשואה גבוהה יותר. שינוי התפיסה הוליד את תעודות הסל שתכליתן היא מעקב אחרי נכסי בסיס שונים כדוגמת מדדים, מטבעות סחורות וכדו'.
אלו סוגים של תעודות סל קיימים?
1. תעודות סל מניות – עוקבות אחר מדדי מניות בישראל, כמו למשל מדד ת"א 25 (המעו"ף), מדד הבנקים ומדד הנדל"ן, ומדדי מניות בחו"ל, כמו למשל מדד הניקיי היפני, מדד הניפטי ההודי ומדד הבווספה הברזילאי.
במדדי חו"ל, ישנן תעודות סל העוקבות אחר מדדים בינלאומיים ונסחרות במונחי המטבע של מדינת המדד (כלומר, מחירה של תעודת סל העוקבת אחר מדד הדאקס הגרמני למשל, יושפע הן משינויים במחיר המדד והן משינויים בשער האירו-שקל) וישנן תעודות סל העוקבות אחר מדדים בינלאומיים ונסחרות במונחי שקלים ולמעשה מנוטרלות מטבע, כך שאין להן חשיפה למטבע חוץ.
2. תעודות סל אגרות חוב (אג"ח) – עוקבות אחר מדדי אג"ח ממשלתי (המונפקות על ידי המדינה) כמו למשל מדד שחר כללי, או לחילופין מדדי אג"ח קונצרני (המונפקות על ידי חברות) כמו למשל, מדד תל בונד שקלי. במקרה של מדדי אג"ח, ישנו מגוון תעודות סל לפי מח"מ (משך חיים ממוצע) שונים.
3. תעודות סל סחורה – עוקבות אחר מחירי סחורות למיניהן כגון: נפט, זהב, כסף, גז, תירס ואחרות. מפאת הקושי בהחזקה פיזית של סחורות כדוגמת גז או חביות נפט, ברוב המקרים נכס הבסיס הינו חוזים עתידיים על הסחורות. לדוגמא, מחירה של תעודת סל העוקבת אחר מטילי הכסף, ישקף את מחיר החוזה העתידי הקצר ביותר על מטילי הכסף. לכן, על מנת לעקוב אחר מחיר הנכס, מחזיקה החברה את חוזי הנכס הקצרים ביותר ולפני פקיעתם "מגלגלת את החוזים" – כלומר, מוכרת את החוזים המוחזקים על ידה ועומדים לפקוע, ורוכשת את החוזים הקצרים הבאים אחריהם.
4. תעודות סל מטבע חוץ (מט"ח) – נקראות גם "תעודות התחייבות", עוקבות אחר שערי מטבע ונושאות ריבית (בדרך כלל שבועית) המחושבת באופן יומי (כקבוע בתשקיף התעודה). יתכן והריבית תהא משולמת אחת לתקופה, או לחילופין מושקעת חזרה במטבע ונצברת במחיר התעודה (התהליך מכונה "השקעה מחדש" - Reinvest).
אחד ערך נקוב של תעודת סל מט"ח, שווה ערך למאה מטבעות בתוספת הריבית. כלומר, מחירה של תעודת סל מט"ח משקף שני משתנים. האחד הוא שער מטבע החוץ הרציף הנסחר בין הבנקים והשני הוא הריבית.
5. תעודות סל מורכבות – הן תעודות סל העוקבות אחר מספר נכסי בסיס ועל פי חלוקה. תעודות סל אלו מתחלקות לשני סוגים עיקריים:
א. בעלות הרכב קבוע – כלומר תעודות סל הבנויות כתיק השקעות ונועדו לעזור למשקיעים בכך שנבנו בדומה לתיקי השקעות ממוצעים ונפוצים. בדרך זו, יכול המשקיע לרכוש מוצר פיננסי אחד, המורכב ממספר מדדים נפוצים ובעצם לחסוך בעלויות ובזמן הרכבת התיק.
ב. בעלות הרכב משתנה – כלומר תעודות סל הבנויות כתיק השקעות, כאשר משקולות הנכסים המוחזקים משתנים עם הזמן ועל פי נוסחא הקבועה מראש בתשקיף התעודה.
6. תעודות סל בחסר (שורט) – העוקבות בצורה הפוכה אחר נכסי בסיס. כלומר, תעודת סל בשורט, מאפשרת למשקיע להרוויח כאשר נכס הבסיס יורד ולהיפך, בהתאם למינוף. תעודות הסל בשורט הן כלי נח למשקיעים הן כדי להגן על תיק ההשקעות מפני ירידות והן כדי להרוויח מפוזיציית שורט (השקעה על מנת להרוויח מירידת מחירים).
כיום, ישנן תעודות סל בשורט על מדדים רבים – מדדי מניות בארץ ובחו"ל, מדדי אג"ח, סחורות ועוד.
לפי מה נקבע מחיר תעודת הסל?
מחירה של תעודת סל נגזר ממחיר נכס הבסיס אליו היא צמודה ועל פי נוסחה הקבועה מראש בתשקיף התעודה. קיומה של נוסחה זו, יוצר קשר מתמטי בין מחיר נכס הבסיס לבין מחיר התעודה.
כאשר משקיע רוכש תעודת סל, נוצרת התחייבות של המנפיק מול המשקיע. על המנפיק לרכוש את נכס הבסיס כדי ליצור מצב של אחידות בין התחייבויותיו (תעודות הסל שנמכרו) לבין הנכסים אותם הוא מחזיק כנגדן. פעולת הרכישה של המנפיק נקראת התכסות. מרגע שהמנפיק התכסה והתחייבויותיו שוות בכל רגע לנכסים אותם הוא מחזיק, יכול המנפיק לפרוע את התעודות על פי דרישה וללא קשר לשינויי המחיר בנכס הבסיס.
תעודת הסל מונפקת לתקופת זמן קצובה וידועה מראש - בדרך כלל, כמה עשרות שנים. תעודות הסל נסחרות בכל שעות היום במהלך המסחר בבורסה בתל אביב, בדומה למניה רגילה.
מלבד עלויות קניה ומכירה בדומה לשאר ניירות הערך, אותן גובה הברוקר, תעודת הסל גובה ממחזיקיה דמי ניהול בשיעור של כ-0.5% עד 1%.
סייעו בהכנת הכתבה מומחי תכלית תעודות סל