רטוב וחם: טיול בין מאגרי המים של אזור הדרום
אזור הנגב מוזכר באותה נשימה עם חום ומדבר, אבל תופתעו לגלות שנמצאים בו מאגרי מים רבים, מרחבי דשא, מתקנים לילדים ושלל ציפורים שמשדרגים יום כיף בטבע. חלק ב' ואחרון
מאגר לכיש: עצי אורן נטועים לאורך מסלול הנסיעה
מאגר לכיש משתלב במסלול טיול ביער המלאכים-שחריה. יורדים מכביש 6 פונים שמאלה ונוסעים לכיוון שדה משה. משם ממשיכים לפי השילוט לכיוון יער המלאכים. שלט גדול מפנה למאגר לכיש.
הכניסה דרך שביל עפר עביר לכל כלי הרכב. שטחים חקלאיים, שדות חיטה ירוקה ורעננה אחרי הגשמים ומטעי גפנים. עצי אורן נטועים לאורך מסלול הנסיעה. מאגר לכיש מוקף במטעי פרי, עצי יער ומרחבי דשא.
זהו מאגר מי קולחין גדול שמקבל את מימיו מאזור ירושלים ומכיל כמיליון קוב מים. בחזית ניצבים עמודי שיש כהוקרה לתורמים שעזרו בבנייתו. השקט שמקיף את המטיילים הוא חלק מאווירת המקום, ציוץ ציפורי הסיקסק נשמע ברקע ופריחות חורף מרפדות את פני האדמה. חוזרים באותו שביל עפר לכביש הראשי ופונים לצומת פלוגות.
מטעי פרי, עצי יער ומרחבי דשא. מאגר לכיש (צילומים: רונית סבירסקי)
יער המלאכים: מתקנים נגישים לבעלי מוגבלויות
מגיעים אל חניון יער המלאכים-שחריה, שמציע שפע של חניוני פיקניק ומתקני משחק אמנותיים. בכניסה לחניון מפה שמציינת שבילי רכיבה על אופניים ואתרים עתיקים בניהם בית בד, באר, ושרידי מבנים. נוסף על כך, אפשר לטייל אל בית היערן, שביל הגיתות ודרך ערוגות הבושם.
שדרת דקלים יפה נטועה בכניסה ליער וממשיכה אל עבר רחבת הפסלים. בלב החניון ניצבים פסלים אמנותיים שהם למעשה מתקני משחקים. הפסלים ניצבים על בסיס ריפוד גומי רך הם צבעוניים ועליזים בצורת נמלה, לטאה וחרגול. את הפסלים עיצב הספל רוסלן סרגייב. המתקנים נגישים ומותאמים לבעלי מוגבלויות.
יש בשטח שולחנות וספסלים, מתקני מים, מנגל ושבילי אספלט מסודרים לטיול בתוך היער. מצפור השפלה משולט ומסביר מהם האתרים הנשקפים באופק. יוצאים חזרה באותה הדרך אל כביש 35 מקרית גת לבית ג'וברין וממשיכים לכביש 232 לכיוון שדרות. ניתן לעשות קפיצה בדרך לגבעת תום ותומר הנמצאת ליד קיבוץ נגבה. האתר הוקם לזכר שני חללי אסון המסוקים והוא עוצב כגן פורח עם צמחי תבלין ועצי ארץ ישראל.
הפסלים צבעוניים ועליזים בצורת נמלה. יער המלאכים
מאגר ניר עם: מהמאגרים היפים באזור צפון הנגב
ממשיכים בנסיעה דרומה בכביש 34 לכיוון אשקלון. פונים בכניסה לקיבוץ ניר עם. לפני שער הקיבוץ פונים שמאלה אל דרך אספלט העוברת בין שדות חקלאיים ומגיעים למאגר ניר עם. זהו אחד המאגרים היפים באזור צפון הנגב. ניתן לטייל סביבו ולצפות בו מכל עבר.
בנקודה שבה נחשף המאגר לעין, ישנה סככה עם מפת הסבר שניתן לשבת בה ולהשקיף על המאגר והנופים המקיפים אותו. מרחבים ירוקים, פרחי חורף, עדר פרות רועות, סוסים מטיילים ואנפות עוקבות אחריהם. מהמצפור נשקפים קו החוף, תחנת הכוח אשקלון, עזה, ג'בליה, מעבר קרני ונחל עוז.
נפח המאגר הוא מיליון וחצי קוב והוא אוגר מי קולחין שמקורם בשפכי השפד"ן. המים נאגרים בעונת החורף עוברים תהליך טיהור ומוזרמים להשקיה באביב ובקיץ. השביל המקיף את המאגר מוביל אל מצפור על שם אסף סיבוני, חבר קיבוץ ניר עם, שנפל באסון המסוקים. "פעמון רוח" גדול מייצג את מספר שנותיו של אסף.
מול המים עומד שולחן שעליו לוחות קרמיקה עם הסברים וצילומים על הציפורים שמצויות באתר: לבנית קטנה, קורמורן, ברכיות וסיקסקים. ספל עץ גולמי מאפשר לשבת מול המראה שמשלב את הירוק הרענן של הצמחים עם המים הכחולים במאגר.
המים נאגרים בעונת החורף ומוזרמים להשקיה באביב ובקיץ. מאגר ניר עם
אנדרטת "חץ שחור": הוקמה על ידי יחידה 101
בסמוך למאגר ניר עם נמצאת אנדרטת "חץ שחור", אחד האתרים המרשימים שהוקם לפני מספר שנים ביוזמת ותיקי יחידה 101. מגיעים אליו מכביש 232 המוליך משדרות דרך מפלסים לכיוון כפר עזה. יחידה 101 הוקמה באוגוסט 1953, במטרה למנוע ולנטרל את פעולות הטרור של ה"פדאיון" המצרי. לאחר חמישה חודשים התאחדו עם גדוד 890 של הצנחנים. עמותת "חץ שחור" הוקמה על ידי חבורה מלוחמי הצנחנים שלקחו חלק בפעולות אלה. הם שמו להם למטרה להקים אתר מורשת וזיכרון להנצחת הלוחמים שנפלו וסיפור גבורתם.
עמודי אבן טבעית ניצבים באתר וכל אחד מהם נושא עליו סיפור על פעולה נועזת וציטוטים משירי משוררים עבריים. הרחבה מתוכננת כשנקודת השיא בה מעוצבת בצורת חץ שחור הפונה לכיוון מוקד הקרבות בעזה. מבצע "חץ שחור" נערך ב-28 בפברואר 1955 כשכוח הצנחנים מצליח לגבור על חיל מצב מצרי בפרברי עזה ולהשמיד את מתקניו. הכוח איבד שמונה מלוחמיו ושלושה עשר נפצעו. מצבת השיש בראש החץ השחור מספרת את סיפור הקרב ומנציחה את שמו של מפקד פלוגה א' בגדוד 890, "סופפו", סעדיה אלקיים שנהרג בפעולה.
קק"ל והמועצה האזורית שער הנגב הקימו במקום, לפני כעשר שנים, את חניון "ארל'ה" שקדם לאנדרטת "חץ שחור". החניון הוקם לזכר ארל'ה צוקרמן חבר קיבוץ שער הנגב. במקום ניתן לעצור לאתנחתא קצרה או לפיקניק בצל העצים והילדים יכולים ליהנות ממתקני המשחקים בשטח.
כל עמוד אבן נושא עליו סיפור על פעולה נועזת. אנדרטת "חץ שחור"
מאגר צאלים (קלינטון): שפע של ציפורים
חוזרים אל כביש 232 לכיוון נחל עוז, בצומת סעד פונים וממשיכים על כביש 232 לכיוון חבל הבשור. עוברים את ביתרונות בארי ומתקני המים, ונכנסים לכיוון חניון רעים בכביש 2410 לכיוון ניר עוז. מאגר צאלים מוקף בגדר וניתן לצפות עליו דרכו.
שפע של ציפורים, שחפים, ברווזים ועורבים שקריאותיהם ממלאות את האוויר. מסלול מעגלי מקיף את המאגר וכשיוצאים ממנו פונים חזרה לכביש 2410, בין ניר עוז לנירים, לכיוון בית הכנסת העתיק במעון. זהו אתר חשוב שנחשף רק לאחרונה וטקס חנוכתו, שיתקיים ב-30 במרס, יחשוף בפני הציבור את אחד הפסיפסים היפים שהתגלו בארץ כמעט בשלמותו.
רצפת הפסיפס מעוצבת מ-55 עיגולים ובתוכם חיות, עופות וחפצים. ישנה גם מנורה בעלת שבעה קנים, אתרוגים, שופר ולולב. בכפר מעוניס חיה קהילה יהודית משגשגת בתקופה הביזנטית וקיימה חיי דת פעילים. זו הייתה עיר נמל עם תעשיית יין ושיכר שמוזכרת גם במפת מידבא. קק"ל ורשות העתיקות פעלו לשמר ולשחזר את רצפת הפסיפס. הוקם גגון מיוחד לסוכך על הרצפה ולאפשר למבקרים לצפות בה בנוחות.
פארק גולדה: תצפית מרהיבה על האגם
בדרך המאגרים דרומה, מומלץ לעבור בפארק גולדה ולו רק בזכות תצפית הנוף המרהיבה שמשקיפה על האגם. מגיעים אליו מכביש 222 בסמוך לצומת משאבים. פונים שמאלה לשביל עפר המטפס לעבר מצפה טלי. המראה הנשקף מלמעלה הוא של נווה מדבר במלוא יופיו. אגם מים גדול מוקף בדקלים ומרחבים מדבריים חשופים מקיפים אותו מכל עבר.
מימיו של אגם גולדה מגיעים ממעיינות תרמו-מינרלים. אם תחליטו לעצור לפיקניק באתר תוכלו לטייל בו, להשתעשע במתקני המשחקים ולשכשך רגליים במים. המשך דרך המאגרים היא לכיוון כביש הערבה שם ניתן לצפות במאגר עידן, מאגר חצבה, מאגר עין יהב, מאגר עשת, מאגר צוקים, מאגר שיזף ושני מאגרי אליפז.