שתף קטע נבחר

 

שבת שלום ומגוחך

אדי מרפי, ג'ון בלושי, מייק מאיירס, טינה פיי ועוד רבים מגדולי הקומיקאים בארצות הברית עשו את צעדיהם הראשונים במקום אחד. מועדון הסרט המופרע מצדיע ל"סאטרדיי נייט לייב"

מועדון הסרט המופרע עומד להצדיע לתוכנית המערכונים שהביאה לחיינו קומיקאים כמו - קחו נשימה עמוקה - בילי קריסטל, צ'בי צ'ייס, אדי מרפי, מייק מאיירס, אדם סנדלר, וויל פרל, דן אקרויד, בן סטילר, ג'וליה לואי דרייפוס, ג'ון בלושי, ביל מאריי, כריס רוק וג'ימי פאלון, וסרטים כמו "האחים בלוז", "עולמו של וויין", "לקום אתמול בבוקר" ועוד רבים וטובים. איך קרה הנס?

 

כמו אגדות רבות בעולם הבידור, זה התחיל במקרה. ב-1974 שודרה מדי יום תוכנית הלילה של ג'וני קרסון ובמוצאי שבת שודרה "תוכנית סוף השבוע", שהיתה למעשה לקט של קטעים נבחרים בשידור חוזר. קרסון לא היה מרוצה מהלקטים הללו, וכיוון שאיש ברשת NBC לא רצה להרגיז את מלך הרייטינג, הוחלט לחפש תחליף ראוי. הפיתרון הזמני שהסתמן היה תוכנית בידור חדשה בת 90 דקות.


אקרויד ובלושי ב"סאטרדיי נייט לייב" (צילום: Gettyimages imagebank)

 

על המשימה הופקד מפיק קנדי צעיר (שעושה זאת עד היום) בשם לורן מייקלס. הוא לקח את הכותבים הראשונים של התכנית להופעה של מונטי פייתון כדי לקבל השראה, וביקש לפתוח בניסוי שנקרא "סאטרדיי נייט לייב", או בקיצור - SNL.

 

הניסוי תוכנן לשישה פרקים בלבד - איש לא חשב ש-35 שנה אחרי, תמשיך המערכת לייצר הומור ולייצא כוכבים בולטים לטלוויזיה ולקולנוע. הרעיון היה לתת זמן מסך לקומיקאים צעירים ואנונימיים וללוות אותם בהופעות מוזיקליות. צוות

השחקנים נראה כל כך לא מוכן עד שהוחלט להכריז עליהם בתחילת כל תוכנית כ"קבוצת שחקנים שעדיין לא מוכנים להופיע בפריים טיים".

 

מייקלס החליט ליצור משהו הפוך לחלוטין מהטלוויזיה המעונבת שהקהל הורגל אליה. משהו רענן, שונה ורחוק כמה שיותר - גם פיזית - מהאולפנים של קרסון. הוא קיבל לידיו אולפן רדיו עתיק בניו יורק, ששימש בעיקר להקלטת תזמורות חיות לרדיו בשנות ה-50. אחד ממנהלי הרשת ראה שהלהקה לבושה במכנסי ג'ינס ושאל את מייקלס "הם מנגנים יפה, אבל מתי מגיעות חליפות הטוקסידו?". "אין טוקסידו בתכנית הזו" ענה מייקלס, והשאר היסטוריה.


אקרויד. מערבי אלתור לפריים טיים (צילום: Gettyimages imagebank)

 

בין הקומיקאים הצעירים שנבחרו לסדרה היו דן אקרויד וג'ון בלושי (שכל ניסיונם היה מערבי אלתור בשיקגו), גילדה רדנר וצ'בי צ'ייס, שפיתח מיד את סימן ההיכר שלו - נפילות חוזרות ונישנות לפני הפתיח של התכנית.

 

צ'ייס היה הכוכב הדומיננטי הראשון של הסדרה והחליף דמויות רבות, ממגיש מגזין תרבות ועד לכריש יבשה טורף. הוא גם היה הראשון שאמר את המשפט המפורסם "Live from New York, it's Saturday Night" באוקטובר 1975. בהמשך זכו בכבוד הנכסף גם בראד פיט, מוניקה לווינסקי ולאחרונה גם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה.

 

(כמעט) איחדו את הביטלס

התוכנית, שהתהדרה באורחים מוזיקליים רבים, ניסתה לשלב בין מוזיקה לקומדיה. אחד השיאים היה באפריל 1976, כשמייקלס הודיע בשידור חי כי הוא מעוניין לעשות את הבלתי אפשרי ולאחד את להקת הביטלס. הוא הציג למצלמה צ'ק על סך 3,000 דולר מרשת NBC, שיוענק לחברי הלהקה תמורת ביצוע שלושה שירים בתוכנית.

 

ג'ון לנון סיפר פעם שבאותו הרגע הוא אירח את פול מקרטני בדירתו שבניו יורק והשניים צפו בשידור פעורי פה. הם החלו להתווכח אם כדאי לרדת לרחוב, לתפוס מונית לאולפן, להתפרץ לשידור ולהודיע על הופעת איחוד של הביטלס - אבל לטענתו, הם היו עייפים מדי והאירוע ההיסטורי לא התרחש.


כוכבי SNL. הכל התחיל במקרה (צילום: Gettyimages imagebank)

 

השילוב בין מוזיקה לקומדיה הוליד גם את "האחים בלוז", הלא הם דן אקרויד וג'ון בלושי. אקרויד נהג לארגן ערבי בלוז בבר שניהל וכבדיחה היה עולה עם בלושי לנגן ולשיר. השניים יצרו מערכון מוזיקלי לתוכנית והווארד שור, המפיק המוזיקלי, הציע לקרוא ללהקה המשונה שנוצרה "האחים בלוז". בהמשך, מערכוני "האחים בלוז" הפכו לסרט פולחן.

 

מאריי שר על "מלחמת הכוכבים" ב-SNL

 

כוכב גדול נוסף שנולד בימיה הראשונים של הסדרה הוא ביל מאריי (שמככב בסרט "לקום אתמול בבוקר", שיוקרן השבוע במועדון הסרט המופרע). הוא הצטרף לצוות ב-1977 כדי למלא את מקומו של צ'בי צ'ייס, שפרש לטובת קריירה קולנועית. הוא היה קיצוני, מוזר וייחודי בהומור שלו, ועזר לתוכנית להפוך לתופעה עם דמויות חדשות כמו זמר ברים ששר מילים שמתארות פסקולים של סרטים הוליוודיים.

 

תנו לו צ'אנס

בסתיו 1980 קיבל מתאם השחקנים של הסדרה שיחת טלפון. על הקו היה נער בן 19 בשם אדי מרפי, שהתחנן להזדמנות. הוא התקבל לאודישן שלא מן המניין, וכיוון שהיה מצחיק עד דמעות קיבל הבטחה להיות שחקן ספסל ולהיכנס לצוות הקבוע ברגע שיתפנה מקום. ואכן, ב-1981 הוא החל לקבל פה ושם תפקידים קטנים שהלכו ותפחו. ב-1984, מרפי כבר היה הכוכב הראשי של הסדרה.


פרל בתפקיד בוש. מצדיק את המשכורת? (צילום: אהוד קינן) 

 

ב-1988 התקבל לצוות מייק מאיירס בעל הכשרון המופלא למבטאים (לימים יהיה אחראי על המבטא הסקוטי של שרק והמבטא המתנגן של אוסטין פאוורס). יחד עם דיינה קארווי, הוא יצר את המערכון "עולמו של וויין", שתיאר שני בני נוער מתלהבים שמשדרים תוכנית טלוויזיה ממרתף ביתם. המערכונים צברו פופולריות ולימים הפכו לשני שוברי קופות.

 

"עולמו של וויין". מהמרתף של SNL למסך הגדול

 

ב-1995 הגיע צוות חדש לתוכנית ובראשו וויל פרל, שנהג לגלם את נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ורג' בוש, והוביל את הניחוח הסאטירי של התכנית למחוזות חדשים. בסיום כהונתו של בוש, הפך החיקוי המפורסם למופע בימתי מצליח. לימים הפך פרל להיות חבר הצוות בעל המשכורת הגבוהה ביותר בהיסטוריה של הסדרה.

 

כותבים ומככבים

לא רק השחקנים בתוכנית הפכו לכוכבים, אלא גם הכותבים - ביניהם קונאן אובראיין, שהופיע פעמים רבות ללא קרדיט בתפקידים קטנים, ולארי דיוויד, שהפך חילוקי דעות מקצועיים עם הפקת התוכנית לפרק בשם "הנקמה" בסדרה "סיינפלד".


פיילין ופיי. החיקוי הנצפה ביותר (צילום: רויטרס)

 

וכמובן, היתה גם טינה פיי, שהחלה לכתוב לתכנית ב-1997. ב-1999 היא הפכה לכותבת הראשית של התוכנית ושנה לאחר מכן הצטרפה לצוות השחקנים. היא פרשה על מנת ליצור את הסדרה "רוק 30", שמתרחשת מאחורי הקלעים של תוכנית בידור שמזכירה באופן מחשיד את SNL.

 

אחרי ששרה פיילין, מושלת אלסקה, הוכרזה כמועמדת לסגנית נשיא ארצות הברית, חזרה פיי ל-SNL בזכות הדמיון הפיזי בין השתיים, והשתתפה בקטע

הנצפה ביותר בהיסטוריה של הסדרה באינטרנט. אחוזי הצפייה בתוכנית עלו בכ-50 אחוז והתפקיד זיכה את פיי בפרס האמי להופעת האורח הטובה ביותר בסדרה קומית.

 

הפרק הפותח של העונה ה-27 שודר אחרי נפילת מגדלי התאומים ב-11 בספטמבר. את התכנית פתח ראש העיר רודולף ג'וליאני, כשהוא מדבר על הפיגוע הנורא ועל האנשים שנספו באסון. אחריו עלה פול סיימון ושר את "המתאגרף". ג'וליאני הודה למייקלס על הפקת התוכנית, שהפכה למוסד ניו יורקי אדיר שמוכיח שהעיר שוב פתוחה לעסקים. מייקלס שאל: "אנחנו יכולים להיות מצחיקים?" וג'וליאני ענה: "למה להתחיל עכשיו?"

 

אלון גור אריה הוא במאי ותסריטאי "המוסד הסגור" ומנחה אירועי "מועדון הסרט המופרע" . בשבת, 20 במארס, יוקדש האירוע בסינמטק תל אביב ל"סאטרדיי נייט לייב" ובסיומו יוקרן הסרט "לקום אתמול בבוקר". האירוע יגיע לסינמטק ירושלים ביום ה', 25 במארס. מפגש "האחים מרקס" עם הקרנת הסרט "לילה בקזבלנקה" ייערך ביום ד', 17 במארס, בסינמטק ראש פינה , ומפגש הצדעה למל ברוקס עם הקומדיה "אוכפים לוהטים" יתקיים ביום א', 21 במארס, בסינמטק חיפה .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים