מיטשל יבקר בצל משבר הבנייה? "המצב נזיל"
השליח האמריקני אמור להגיע לפגישות בישראל, אך לפי שעה הוא עדיין בארצות הברית וכלל לא ברור אם יגיע לאזור לאור ההתפתחויות האחרונות. בוושינגטון הביעו חשש מהחרפת האלימות בירושלים ודרשו מהפלסטינים לחדול מההסתה
גורלן של "שיחות הקרבה" לוט בערפל בעקבות ההודעה על הבנייה בצפון-מזרח ירושלים - וכעת גם ביקורו של ג'ורג' מיטשל באזור מוטל בספק. השליח האמריקני היה אמור להגיע היום (יום ג') לפגישות בישראל, אולם שעות לפני נחיתתו בארץ לא ברור אם הוא ייצא אל הפועל על רקע ההתפתחויות האחרונות. פקידים בכירים בלשכת רה"מ מקיימים הלילה מגעים מול האמריקנים בנושא, אולם טרם הושגה הסכמה.
בשגרירות האמריקנית בישראל טוענים כי מיטשל אמור להגיע כמתוכנן, וגם פגישתו הצפויה בצהריים עם הנשיא פרס לא שונתה. עם זאת, בלשכת נתניהו אומרים שעדיין לא סוכם את יגיע כלל במועד זה.
האמריקנים, מצדם, סיפקו הסבר מעורפל. "הודענו שמיטשל מתכוון להיות באזור השבוע, אבל לא נקבע עדיין לוח זמנים", אמר אמש דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, "המצב נזיל וכרגע הוא עדיין בארה"ב". האמריקנים הדגישו כי מועד יציאתו של מיטשל אינו תלוי בתשובה הישראלית בנושא הבנייה בצפון-מזרח ירושלים.
בממשל האמריקני הביעו גם דאגה מהתגובות הפלסטיניות לחנוכת בית הכנסת "החורבה" ברובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים, והאיצו בשני הצדדים "לפעול באחריות ולעשות את כל הנדרש לשמור על השקט".
הלילה נמשכים המגעים על הגעת מיטשל מול האמריקנים, אותם מקיימים פקידים בכירים בלשכת ראש הממשלה בהם השליח לסוגיה הפלסטינית יצחק מולכו, אולם עד כה ללא הסכמה. המחלוקת היא שורת מחוות שישראל מתבקשת לעשות בעקבות העלבון האמריקני בביקור ביידן על רקע הבניה במזרח ירושלים, אלא שנתניהו, בלחץ עמיתיו לקואליציה מימין, אינו ממהר למלא את הדרישות האמריקניות. הטענה שלו, כפי שהבהיר אמש גם בפגישה עם נשיא ברזיל לולה דה-סילבה, היא שישראל עשתה די כדי להוכיח את רצינותה, ואינה מוכנה לוויתורים נוספים.
על פי ההערכות האחרונות בצמרת המדינית בישראל, מיטשל יצטרך לפעול לפתרון המשבר המסלים בין וושינגטון לירושלים, עוד טרם יחל בשיחות העקיפות עם הפלסטינים. בשל כך, כנראה, נקבעה לשליח המיוחד פגישה עם פרס עוד לפני פגישתו צפויה עם ראש הממשלה, שמטרתה יצירת אווירה הולמת לפתיחת שיחות הקרבה – בוושינגטון ובירושלים. השניים, הנתפסים "כמבוגרים האחראים", מבינים שהמשך ההצהרות הלוחמניות בישראל כמו גם הבנייה בירושלים, ימנעו את השקת המגעים.
דובר מחלקת המדינה נשאל אמש על דברי השגריר הישראלי מייקל אורן, שתיאר את המשבר הנוכחי ככזה
שלא היה כמותו מאז שנת 1975. "ישראל היא בת-ברית אסטרטגית של ארה"ב ותמשיך להיות כזו", הדגיש קראולי והבהיר כי אי אפשר להסיק מהתגובה האמריקנית להודעת ישראל על הבנייה בירושלים, לגבי יחסי שתי המדינות.
האמריקנים לפלסטינים: "אל תחריפו את המתיחות"
במקביל ללחץ שהפעילו על ישראל, בימים האחרונים קיימו בממשל שיחות קשות עם הפלסטינים ודרשו מהם לחדול מההסתה שניהלו בימים האחרונים נגד ישראל. בבירה האמריקנית עקבו אחר התגובות של הפלסטינים, לרבות זו של אבו עלא על אפשרות של חידוש האינתיפאדה, והביעו דאגה עמוקה מההצהרות של הפלסטינים, שתיארו את הבנייה בירושלים "בצורה שרק יכולה להחריף את המתיחות".
עמדת הבית הלבן ומחלקת המדינה, שהביעו דעתם באופן ברור על מדיניות ישראל בימים האחרונים, מחזקת את ההערכה בארה"ב לפיה הממשלה בירושלים מתעתעת בהם ובעולם. על רקע זה, כנראה, פועל נתניהו בקרב ארגונים היהודים בארה"ב, ונפגש שלשום עם המיליארדר היהודי מורט צוקרמן, ממנהיגי הקהילה היהודית בארצות הברית ובעליהם של שני עיתונים גדולים וחברת נדל"ן.
קבוצה ישראלית של יוצאי גופי ממשל בכירים, המכונה "הפורום למזרח תיכון חכם",
פועלת אף בקרב יהדות ארה"ב בניסיון להפעיל לחץ על הבית הלבן.
"האמריקנים נמצאים עתה בשלב ההתלהמות ויש לפעול בקור רוח ולא להעצים את המשבר", אומר יו"ר הפורום, הדיפלומט הבכיר לשעבר אלי אבידר, במכתב ששיגרו חברי הפורום לראשי הארגונים היהודיים הגדולים ולסוכנות הידיעות היהודית בארה"ב JPA. "ישראל מצפה מהאמריקנים לגלות את אותה נחישות כנגד איראן, כנגד החמאס וכנגד המדינות הערביות שלא מילאו את חלקם בהבנות ליצור אלמנטים של נורמליזציה שיאפשרו משא ומתן".