שתף קטע נבחר

אפגניסטן: הנשיא זעם על מעצר בכיר טליבאן

יועצו של נשיא אפגניסטן מסר שחמתו של קרזאי בערה כששמע על מעצרו של מספר 2 בטליבאן, מולה מוחמד עומר. בכירים באפגניסטן אמרו כי ברדר ניהל מו"מ עם הממשלה, ואף העביר את הצעתה לפיוס למועצת הטליבאן. לפי דיווחים אחרים ראש הטליבאן בעצמו זעם על השיחות - והורה על מעצרו

ממשלת אפגניסטן ניהלה שיחות חשאיות עם מספר 2 בארגון הטליבאן בעת שנלכד בפקיסטן, ולכן עורר הדבר את חמתו של הנשיא האפגני, חמיד קרזאי. כך אמר אחד מיועציו. מעצרו של מולה עבדול ראני ברדר, משנהו של מנהיג טליבאן מולה מוחמד עומר, גרם לגורמים שונים בממשלת אפגניסטן לתהות על מידת התמיכה האמריקנית בשיחות השלום שהם עורכים עם מנהיגי הארגון, שהפיח רוח במפרשיהם של מחבלי הפיגוע במגדלי התאומים בניו יורק ב-11 בספטמבר 2001.

 

קרזאי "כעס מאוד" כששמע שפקיסטן עצרה את ברדר בסיוע המודיעין האמריקני, ציין אחד היועצים לנשיא האפגני. מלבד המשא ומתן השוטף, לדבריו, ברדר "נתן אור ירוק" לאנשיו להשתתף בכנס בן שלושה ימים בנושא שיחות השלום באזור, שיזם קרזאי ושייערך בחודש הבא.

 

גורמים בכירים בממשל האפגני, בהם עבדול עלי שמסי, יועץ הביטחון של מושל מחוז הלמנד, אישרו את קיום השיחות. "הממשלה דנה עם מולה ברדר, שהעביר את הצעת הממשלה למועצת הטליבאן", אמר.

 

שמסי ציין עוד כי לפי דיווחים מודיענים, מולה עומר, ראש הטליבאן, התנגד להצעה, ויריביו של ברדר בהנהגת הארגון הביעו התנגדות נחרצת לכל דיון עם הממשלה. גורם מודיעיני בדרום אפגניסטן ציין כי מולה עומר זעם כל כך על הדיונים שקיים ברדר, עד שביקש מהמודיעין הפקיסטני לעצור אותו.

 

לעומת זאת, שגריר הטליבאן לשעבר באו"ם, חכים מוג'הד, טען כי רבים ממנהיגי הארגון מעוניינים לשוחח עם הממשלה באפגניסטן. "הבעיה איננה בצד של הטליבאן", אמר. לדבריו, "אין כל עניין בשיחות מצד הכוחות הזרים".

 

לא ברור מהיכן הגיע המידע שהוביל למעצרו של ברדר, ופרשנים טענו כי פקיסטן הייתה מעוניינת לסכל את מהלכיו של קרזאי, כדי שלאפגניסטן לא תהיה זכות יתר בדיונים המתקדמים יותר במשא ומתן באזור. לעומתם, הסבירו אחרים כי מעצרו של ברדר נבע כתוצאה ממזל בלבד, וכי לא היה כל מידע מקדים על מיקומו שהוביל למעצר.

 

"בעלי בריתנו אינם משוחחים באותה השפה"

השיחות תפסו תאוצה באחרונה, על רקע הפעילות הצבאית הנרחבת של כוחות ארצות הברית ונאט"ו נגד הטליבאן באפגניסטן ובפקיסטן, במהלכה נעצר ברדר נעצר בחודש שעבר בעיר קראצ'י שבפקיסטן. גורמים בכירים בממשלו של קרזאי האשימו את פקיסטן בניסיון לחבל במשא ומתן מול הטליבאן.

 

לפי דיווחים שונים, נציגיו של קרזאי הציעו בשיחות תמריצים כלכליים ללוחמי הטליבאן, במטרה שאלו יפסיקו להילחם, ויחזרו להשתלב בחברה האפגנית. אולם נראה שקרזאי ונציגי בעלות הברית חלוקים בדעתם לגבי הרכב הנציגים במשא ומתן מול הטליבאן: קרזאי ציין לאחרונה כי ארצות הברית מסתייגת מהדיונים מול בכירי הטליבאן, בעוד נציגי בריטניה מעודדים להאיץ את השיחות שיובילו להפסקת הלחימה.

 

"בעלי בריתנו אינם משוחחים באותה השפה כל הזמן", אמר קרזאי, והוסיף כי השיחות לא נשאו פרי בעבר "כי חלקים מהקהילה הבינלאומית לא תמכו במאמצינו ואף חתרו תחתיהם".

 

אם קרזאי אכן זעם על מעצרו של ברדר, הוא לא הראה זאת בעת ביקורו האחרון בפקיסטן:

 הוא ציין בנאומיו כי לפקיסטן תפקיד מפתח בשיחות הפיוס וכי הוא מברך על הסיוע שלה בדיונים. הוא אף כינה את פקיסטן "מדינה תאומה".

 

ארצות הברית הודיעה בעבר כי היא תומכת באופן כללי ברעיון קבלתם מחדש של המורדים אשר ינטשו את דרך המלחמה, ינתקו את קשריהם עם אל-קאעידה ויכירו בחוקה החדשה באפגניסטן. שר ההגנה, רוברט גייטס, ציין עם זאת בעת ביקורו באפגניסטן בשבוע שעבר כי מוקדם מדי לצפות מבכירים בטליבאן להתפייס עם הממשל החדש במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
זעם בעקבות המעצר. נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי
צילום: AP
ראש הטליבאן הסגיר אותו? מולה ברדר בעת מעצרו
צילום: רויטרס
קיבלו הצעה לנטוש את דרך המלחמה. מורדי הטליבאן (תמונת ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים