שתף קטע נבחר

'איראן ניסתה לקנות נשק גרעיני כבר בשנות ה-90'

לפי הצהרתו של מדען גרעין פקיסטני, איראן ניסתה לקנות מפקיסטן פצצות גרעיניות בשווי 10 מיליארד דולר עוד בשנת 1990. הפקיסטנים חזרו בהם ברגע האחרון, כשנציגי טהרן הגיעו לאסוף את הפצצות. על פי הדיווח, פקיסטן מכרה לבסוף לאיראן שתי צנטריפוגות, שהניחו את היסודות לתוכנית הגרעין שלה

האם איראן עמדה על סף השגת נשק גרעיני כבר לפני 20 שנה? איראן חתמה ב-1990 על הסכם עם ראש צבא פקיסטן לקניית "פצצות גרעיניות" בשווי עשרה מיליארד דולרים. כך דיווח העיתון הבריטי "טלגרף".  בכירים בממשלה הפקיסטנית נסוגו אז מההסכם ברגע האחרון, כשהמשלחת האיראנית הגיעה לאיסלמבד כדי לאסוף את הפצצות.

 

הדיווח הבריטי מסתמך על הצהרה בת 11 עמודים של מדען הגרעין הפקיסטני, עבדול קאדיר חאן, ששוחח בנושא עם עמיתו האמריקני, סיימון הנדרסון.

 לפי הדיווח, אדמירל עלי שמחני, שר ההגנה לשעבר של איראן, ניסה לחתום את עסקת הקנייה בפגישה עם ראש המטות המשולבים של פקיסטן באותה תקופה, אדמירל איפיטיחר אחמד סירוחיי.

 

לפי ההצהרה, שמחני "בא לאסוף את הפצצות הגרעיניות", אך שב לטהרן בידיים ריקות. "זו ההוכחה הראשונה שאיראן הייתה מעוניינת - ועודנה - בפצצה גרעינית, ולא רק ביכולות גרעיניות אזרחיות", נאמר בהצהרה. "המניע האיראני הוא פשוט למדי: אחרי מלחמת איראן-עיראק, שנמשכה בין 1980 ל-1988, טהרן החליטה שהיא זקוקה לגורם המרתיע האולטימטיבי".

 

גנרל מירזה אסלם בג, הקצין הפקיסטני שהביא להסכם עם האיראנים, התקומם בעקבות ההחלטה לסגת מהעסקה ודרש מראש הממשלה דאז, בנזיר בוטו, להביא אותה לכדי ביצוע. במקום זאת, פקיסטן סיפקה לאיראן שתי צנטריפוגות להעשרת אורניום. אותו משלוח, שהעביר גורם שלישי, הניח את היסודות לתוכנית הגרעין האיראנית הנוכחית.

 

"בדייה שנובעת מאינטרסים"

גנרל בג הכחיש כי הסכים למכור נשק גרעיני לאיראן, אך התבטא בעבר בעד הרעיון שלרפובליקה האיסלאמית יהיה נשק הרתעתי מסוג זה. ממשלת פקיסטן מסרה כי לא הסתירה כל מידע שהשיגה מהמדען עבדול קאדיר חאן, שנמצא במעצר בית מאז שנת 2004. "זוהי בדייה נוספת, שצצה מדי פעם, בעקבות אינטרסים שונים", אמר דובר משרד החוץ של פקיסטן, עבדול בסיט.

 

בסוף השנה שעברה אמר שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, כי ארצות הברית סייעה לפקיסטן לשפר את סידורי האבטחה סביב מתקניה הגרעיניים והיא מרגישה "בנוח" בסוגיית ביטחון הנשק הגרעיני של בת-בריתה.

 דבריו של גייטס באו בעקבות דאגה גוברת סביב ביטחון ארסנל הגרעין של פקיסטן, שסבלה קשות מפיגועים ואבידות רבות במלחמה נגד מורדי הטליבאן באזור. 

 

פקיסטן, שאינה חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, ביצעה כמה ניסויים גרעיניים בשנת 1998. לפי הערכות, המדינה מחזיקה בלפחות 60 ראשי נפץ גרעיניים. החשש שהנשק הגרעיני יפול לידיים הלא נכונות התעורר כבר אחרי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001, שאחריה, לפי דיווחים, הורה הנשיא דאז פרבז מושארף להעביר את הנשק הגרעיני לשישה אתרים סודיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מביט קדימה. נשיא איראן אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים