שתף קטע נבחר

 

דו"ח: גם ממשלת נתניהו מזניחה את המפונים

ועדת החקירה הממלכתית הורתה לסיים את הטיפול במפוני ההתנתקות עד סוף 2009, ונתניהו הבטיח "פתרונות בקרוב" - אך לפי דו"ח של הכנסת, בפועל השקיעה הממשלה עד כה רק 40 מיליון שקל. ועדת השרים המיוחדת בראשות הרשקוביץ התכנסה שלוש פעמים - ולא קיבלה אף החלטה

ממשלה הולכת וממשלה באה - ולמפוני ההתנתקות אין בשורה חדשה. מאז כניסתו לתפקיד, חזר והצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כמה פעמים כי הסיוע לתושבים שפונו מההתנחלויות ברצועת עזה וצפון השומרון היא "משימה לאומית". למפונים עצמם, הבטיח ש"יהיו פתרונות, והם יהיו בקרוב". ועדת החקירה הממלכתית שהוקמה לנושא זה ביקרה קשות את התנהלות המדינה והורתה לסיים את הטיפול במפונים עד סוף 2009, ואפילו שמה של מִנהלת סל"ע שונה ל"מִנהלת תנופה" - אך כל זה ללא הועיל: המפונים עדיין משוועים לפתרון מצוקותיהם, והוא אינו נראה באופק.

 

לידי ynet הגיע דו"ח של מרכז המחקר של הכנסת, שהוכן לקראת מפגש השדולה למען מפוני גוש קטיף בהזמנת ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי). הדו"ח סוקר את החלטות הממשלה שהתקבלו בשנה החולפת בנושא, ואת תקצובן. מהדו"ח עולה כי בסך הכל הפנתה הממשלה לטיפול במפונים מעט פחות מ-40 מיליון שקל - סכום בלתי מספק לחלוטין לטענת נציגי המפונים - וגם חלקו של סכום זה טרם הועבר בפועל.

 

 

עוד עולה מהדו"ח, כי ועדת השרים לעניין הסיוע למתיישבים והסדרת התיישבות חלופית, שכוננה על פי הסכם קואליציוני ובראשה הוצב שר המדע והטכנולוגיה, דניאל הרשקוביץ (הבית היהודי), התכנסה שלוש פעמים בלבד - ולא קיבלה עד כה שום החלטה.

 

"הסאגה האיומה הזו חייבת להסתיים"

בדו"ח הביניים של ועדת החקירה בראשות השופט בדימוס אליהו מצא, שהוגש לפני כחצי שנה, נקבע כי "טיפול המדינה במפונים היה נגוע בכשלים, והמדינה טרם מימשה את חובתה לשיקומם". לטענת הוועדה, מאז הפינוי באוגוסט 2005, בעלי תפקידי מפתח בממשלות "לא השכילו לעמוד באתגר הדחוף" ולפתור את בעיות המפונים.


אתר קרוואנים למפוני נצרים, באריאל

 

הדו"ח עסק בעיקר בטיפולן של ממשלות שרון ואולמרט במפונים, אולם מאז עבר השרביט לממשלת נתניהו. לפי הדו"ח הנוכחי, הממשלה קיבלה מאז כינונה בסך הכל 18 החלטות העוסקות במפונים, בהן ארבע החלטות שמגולמות בהן תוספות תקציביות. סך התוספת התקציבית בהחלטות אלה עומד על 39.971 מיליון שקל.

 

בין ההחלטות החדשות שהתקבלו: מענק מנהלי לעסק ממשיך בשיעור 24% על ההשקעות בהקמת המפעל מחדש, בעלות 4.5 מיליון שקל למדינה; העתקת מפונים מכפר דרום ויישובים אחרים ליישוב ניר עקיבא, שם יוקמו מבני מגורים זמניים ומחנה קבע - בעלות 18.175 מיליון שקל, אם כי באוצר הדגישו כי אם הסכם הקבע עם המפונים לא ייחתם עד 30 באפריל 2010, החלטה זו תבוטל; עוד 13.971 מיליון שקל יושקעו בהיבטים שונים של תוכנית זו; השלמת הליכי תכנון העתקת מפונים לנווה ים - 1.625 מיליון.

 

כן התקבלה עוד שורת החלטות שאינן כרוכות בתוספות תקציביות, וכן החלטות הממשיכות החלטות של ממשלות קודמות. הבולטת שבהן - העמדת תקציבי סיוע לטיפול בתלמידים שפונו במסגרת ההתנתקות - בסך 13 מיליון שקל.

 

לדברי ח"כ אריאל, בנושא הפיצויים למפונים, על ועדת החקירה להמליץ על מספר צעדים: פיצוי אישי מלא לכל מגורש - יעלה כמה שיעלה; קריאה לממשלה להפנות כספים למציאת תעסוקה למפונים (לא באמצעות נתינת שקל על כל שקל שנתרם, כפי שנעשה היום);

זירוז הממשלה לחוקק חוקים לקיצור הליכי הבנייה לקהילות המפונים; ונתינת פטור ממכרז לכל הפרויקטים הנדרשים.

 

לאחר שקיבל את נתוני הדו"ח הנוכחי, אמר ח"כ אריאל כי המציאות היא, שכמעט חמש שנים לאחר הפינוי ושנה לאחר הקמת הממשלה, חלק משמעותי מהבעיות - בהן חקלאים, ישובי הקבע ומבני הציבור - עדיין רחוקים מפיתרון. "זוהי תעודת עניות לממשלה שהכריזה כי תדאג למפונים כפי שלא דאגו להם בעבר", אמר. "כפי שאמרתי לוועדת החקירה הממלכתית - הממשלה צריכה לעשות חשבון נפש ולשנות את התנהלותה לאלתר. יעלה כמה שיעלה, הסאגה האיומה הזו חייבת להסתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"משימה לאומית". נתניהו
צילום: אריאל ירוזולימסקי
הוקמה ועדה. אז הוקמה. השר הרשקוביץ
צילום: אלכס קולומויסקי
"הממשלה צריכה לעשות חשבון נפש". ח"כ אריאל
צילום: דודי ועקנין
מומלצים