שתף קטע נבחר
 

ליברמן מחרים? הנשק קובע

איווט ולולה יכולים להציג "ברוגז ברוגז לעולם", אך בסופו של דבר מכירת הנשק הישראלי והגנת האינטרסים של ארה"ב ביבשת הרחוקה הן שמכתיבות את יחסי המדינות

שר החוץ, אביגדור ליברמן, החרים את ביקורו של נשיא ברזיל, המכונה "לולה". יש אולי שהתרגלו להתנהגותו הלא דיפלומטית. השר לא בוחל בקידום הדיפלומטיה הימנית עד מאוד של ממשלת ישראל והוא אף ביקר לפני מספר חודשים באמריקה הדרומית ונפגש עם "לולה". מדוע אם כן היה מוכן להיפגש עמו בעת ביקורו שם, אבל סירב להיפגש עמו בירושלים? לליברמן פתרונות.

 

ביקורו של ליברמן היה הראשון מזה עשרות שנים של שר חוץ ישראלי ביבשת הרחוקה, וכפי שניתן היה לצפות הוא לא עבר בשקט ולווה בהפגנות. ארגונים ותנועות היהודים מהשמאל בארגנטינה ובברזיל פרסמו הודעות גינוי על בואו. עם שובו לארץ, פורסם ראיון שנערך עם ליברמן, בו התייצב שוב לימין ארה"ב נגד הכוחות השמאל באמריקה הלטינית. ליברמן תקף בחריפות בראיון לעיתון הקולומביאני "אל-טיימפו" את נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, והאשים אותו ב"אנטישמיות ובשיתוף פעולה עם תנועות אסלאמיות קיצוניות".

 

חרף בקשת כתבי העיתון שדרשו הוכחות להאשמות החמורות, סירב ליברמן למסור פרטים. "אני לא מתכוון לדבר על מידע מודיעיני", אמר, "אבל יש לנו די דיווחים מדאיגים על כך שצ'אבס משתף פעולה עם תנועות של איסלאם קיצוני".

 

בבירת קולומביה נפגש ליברמן עם הנשיא אלווארו אוריבה ועם שרי הממשלה. זאת, בעקבות הידוק הקשרים הביטחוניים בין שתי המדינות. בסמוך לביקור, מטוס של חיל האוויר שנמכר לקולומביה, התרסק מחוץ למסלול ההמראה בשדה תעופה צבאי ועל סיפונו שני אנשי צוות של התעשייה האווירית.

 

בעת ביקורו בפרו שב ליברמן ותקף את צ'אבס: "הוא מתערב בענייניה הפנימיים של אמריקה הלטינית, מממן מסעות פוליטיים והשפעתו קשה ושלילית. צ'אבס רוצה להשתלט על דרום אמריקה", אמר השר המתנחל. עוד הוא הדגיש ש"ביקור זה בדרום אמריקה הוא ההוכחה שישראל מעוניינת להיות פעילה יותר ביבשת". ביקורו בקולומביה ובפרו עבר בשקט לפחות בחזית הממלכתית, כי שם שולטות ממשלות פרו-אמריקניות במובהק, שאינן מוכנות להטיל כל דופי במדיניות הכיבוש הנמשכת של ישראל והשלכותיה הקשות.

 

אך ליברמן לא מצא אוזן קשבת בכל תחנותיו. מיד עם הגעתו לבואנוס איירס נועד עם עמיתו חורחה טיינה. שר החוץ הארגנטינאי אמר כי הוא מאוד מוטרד המצב ההומניטרי ברצועת עזה בשל הסגר שהטילה ישראל על האזור, ואף קרא להסיר מיד את המצור על הרצועה. גם "לולה" דרש להפסיק את המצור. 

 

פותחים במערכה עם איראן

מדוע הרחיק ליברמן עד ליבשת הרחוקה? ממבט ראשון ניתן להבחין ששר החוץ מוחרם על ידי מדינות ערב (אלה שעמן יש לישראל קשרים דיפלומטיים) ואינו מתקבל באהדה בארצות אירופה. כך שהאופציה הדרום-אמריקנית טובה במיוחד: לפחות שם ישנו נשיא אחד או שניים המוכנים להצטלם בפומבי עם האורח הבעייתי.

 

במבט שני ונוכח הצהרותיו של ליברמן, ישראל פתחה במערכה נגד איראן דווקא באמריקה הלטינית. קרי: התמודדות של ישראל ואיראן על הבכורה במזרח התיכון כבר עברה מהמישור המקומי אל המישור הגלובלי. אך בניסיונו להגן על האינטרסים של ישראל, שאת מדיניות החוץ שלה מכתיבה ארה"ב (ע"ע התמיכה הרשמית הישראלית על החרם הנפשע על קובה) - הוא מגן על האינטרסים של ארה"ב.

 

אין זו פעם הראשונה שבגלל מגבלות מדיניות החוץ של ארה"ב, בת חסותה במזרח התיכון מוכנה ליטול על עצמה את תפקיד הגנת האינטרסים של מעצמת העל (כמו למשל במכירת בפרשת "איראנגייט").

 

אך מעבר לטיפוח תדמיתו של שר החוץ ולשירותים (המצוינים!) שישראל יכולה להעניק לארה"ב באמריקה הלטינית, ישנן מכירות הנשק. עם שובו של ליברמן, פורסם בברזיל שהיא עומדת לרכוש שמונה מלט"ים תוצרת כחול לבן.

 

עסקה זו לא "נסגרה" רק בזכות ביקורו בברזיליה. כבר יולי 2005 ביקר השר לפיתוח, תעשייה וסחר חוץ של ברזיל, לואיז פרננדו פורלן במתקני התעשייה האווירית בלוד, יחד עם משלחת של 30 אנשי עסקים, שגריר ברזיל בישראל, נספח ההגנה ונציג חיל האוויר של ברזיל. אשתקד סיכמו ראשי התעשייה האווירית ומנכ"ל קבוצה בשם "סינרג'י", ג'רמן אפרומוביץ', על הקמת חברה משותפת, שתפעל בברזיל ובשווקים פוטנציאלים נוספים בדרום אמריקה.

 

ברזיל יחד עם קולומביה היא אחת מארצות היעד של הייצוא הביטחוני הישראלי. צבא קולומביה רוכש מישראל זה שנים רבות אמצעי לחימה כדי לעשות בהם שימוש במערכה הלא מוצלחת שהוא מנהל נגד תנועות הגרילה. עתה עומדת על הפרק מכירת מטוסים של חיל האוויר שכבר הגיעו לשדות התעופה הצבאיים שלה.

 

עד לתחילת השנה היוותה קולומביה מקור לכמחצית הייבוא של ישראל באמריקה הלטינית – מדינה זו מספקת פחם לתחנות הכוח של חברת החשמל. השנה הצטמצמו רכישות אלה למינימום, אבל ישראל המשיכה לייצא לקולומביה במיוחד "ציוד אלקטרוני" ו"כלי תחבורה". אלה שמות צופן בנתוני הייצוא המצביעים על ייצוא נשק ואמצעי לחימה - דווקא לצבא הרצחני ביותר ביבשת.

 

עוד נמסר כי בפמליה של ליברמן השתתפו נציגי התעשיות הביטחוניות שניסו לעניין את הדרגים הממלכתיים המקומיים בפרו ובארגנטינה ברכישת "ציוד אלקטרוני וכלי תחבורה" מתוצרת ישראל. ברזיל כבר רוכשת "ציוד אלקטרוני וכלי תחבורה". אז, איווט ולולה - ברוגז ברוגז לעולם? לא כאשר מדובר על מכירת נשק ועל הגנת על האינטרסים של ארה"ב ביבשת הרחוקה.

 

ד"ר אפרים דוידי, מומחה למדינות אמריקה הליטינית, אוניברסיטת תל אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לולה". נפגש עם ליברמן בברזיל
צילום: AP
מומלצים