שתף קטע נבחר

אויבות הרשת: מספר המדינות המצנזרות הוכפל

ארגון "עיתונאים ללא גבולות" מפרסם דו"ח המפרט את פעולותיהן של מדינות שונות נגד חופש הביטוי באינטרנט. בין המדינות: סוריה, איראן, בלרוס, סין ובורמה

הצנזורה באינטרנט אינה נחלת מדינות בעלות שלטון טוטליטארי בלבד: גם מדינות דמוקרטיות כמו אוסטרליה מראות סימנים מדאיגים של נטיה לברור עבור אזרחיהן את התוכנים המקוונים אליהם ייחשפו.

 

דו"ח של ארגון "עיתונאים ללא גבולות" הפועל למען חופש הביטוי ברחבי העולם מציג תמונה עגומה למדי של מצב צנזורת האינטרנט בעולם.

 

על פי הדו"ח (PDF) שפורסם אתמול (ב'), כ-120 עיתונאי אינטרנט ובלוגרים נמצאים מאחורי סורג ובריח ברחבי העולם כשרובם הגדול (72) בסין, מדינה בה הויכוח על צנזורת האינטרנט מהוה את אחד הגורמים במאבק המתלהט בין סין הקומוניסטית וחברת גוגל העולמית.

 

מצעד האויבות

ברשימת המדינות שמגדיר הארגון כ"אויבות האינטרנט" נמצאות מיאנמר (לשעבר בורמה), ערב הסעודית, סין, צפון קוריאה, מצרים, קובה, איראן, אוזבקיסטן, סוריה, טוניס, ויאטנם וטורקמניסטן.

 

על אף שרשימת המפרות הגדולות לא השתנתה באופן בולט מאז פרסום הדו"ח הקודם של הארגון - מדאיג לגלות שמספר המדינות המפעילות סוג כלשהו של צנזורת אינטרנט הוכפל בשנה האחרונה.

 

בנוסף, גם במדינות בהן לא מוחלת צנזורה גורפת על חיבורי האינטרנט מתגברת הרדיפה של מתנגדי שלטון המתבטאים כנגדו באינטרנט.

 

לדוגמה, באזרבייג'ן שני בלוגרים יושבים בימים אלו בכלא על שלכאורה לעגו לפקידי ממשל בסרטון שפורסם ביוטיוב, בעוד במצרים עמד בלוגר למשפט צבאי בגין ביקורת שכתב בבלוג שלו על הצבא המצרי.

 

 

בין פורנוגרפיית ילדים לניסיונות הפיכה

ברשימת המדינות שנכללו בדו"ח נמצאות גם רוסיה, טורקיה ואוסטרליה - בה מנסה הממשלה להעביר חוק שיחייב סינון גורף של האינטרנט במדינה במטרה, לדברי תומכי החוק, להאבק בפורנוגרפיית ילדים.

 

באופן אירוני כמעט, פרסמה ממשלת קובה אתמול (ב') הודעה לפיה כוונת ארצות הברית להסיר את האמברגו על המדינה עבור מוצרי תקשורת ואינטרנט היא "ניסיון לעודד הפיכה". על פי דיווח של AFP ,ממשלתו של ראול קסטרו כינתה את המהלך "ניסיון ברור להשתמש בכלים אלו להסתה וערעור האזור".

 

על אף ניסיונות הממשלות להגביל את גישת האזרחים לאינטרנט או לזרוע פחד מהתבטאויות נגד הממשל, כותבי הדו"ח מביטים באופטימיות על נטייתם של בלוגרים ולוחמי חופש עם מקלדות להתאחד לקבוצות ולסייע זה לזה.

 

 בנוסף, האפשרויות הטכנולוגיות כמו שימוש בשרתי פרוקסי לצורך עקיפת מסנני הרשת של הממשל, שהופכות נגישות ורווחות יותר, מאפשרות למשתמש היחיד את האנונימיות וחופש הביטוי שהם שניים מהעקרונות הבסיסיים עליהם בנויה הרשת העולמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר מצנזרים את הרשת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים