שתף קטע נבחר
 

מדריך: כך תבנו לכם אתר עצמאי

חולמים להקים אתר אינטרנט משלכם, עצמאי לגמרי? זה הרבה יותר פשוט משנדמה. איך קונים שטח אחסון, איפה בוחרים דומיין, ואיך בוחרים כלי בנייה פשוטים בעברית? מדריך מידיעות אחרונות

‭2.5‬ מיליון ישראלים רשומים לפייסבוק, ומבלים ברשת החברתית לא מעט שעות. חלקם אמנם משתמשים בה כדי לעדכן את אנשי הקשר שלהם בנעשה בחייהם, אבל לא מעטים גם מתייחסים לרשת החברתית הזו כאל סוג של אתר אישי. אז למה להסתפק במה שפייסבוק - או כל אתר שיתופי אחר - מציע, כשאפשר להקים אתר אישי בקלות ובזול? כל מה שנדרש לשם כך הן כמה שעות פנויות ו‭500-‬ שקל.

 

אתר עם פלטפורמה

במדריך זה בחרנו ככלי לבניית האתר את וורדפרס, פלטפורמת בלוגים חופשית ופופולרית במיוחד.

 

נכון, יש לא מעט אתרים ישראליים ותומכי עברית (כמו ישראבלוג, ‭Google Sites‬ או בלוגלי) ובינלאומיים (כמו ‭wordpress.com‬ או ‭(tumblr.com-‬ שמאפשרים לבנות אתר אישי בחינם. אבל בוורדפרס, תמורת סכום לא גדול תוכלו להקים לעצמכם אתר עצמאי לגמרי, שהמגבלות שהוא יציב בפניכם תלויות אך ורק בדמיון שלכם.

 

וורדפרס אמנם החלה את דרכה כמערכת להקמת בלוגים ולתפעולם, אבל כיום היא מספקת פתרון לניהול מגוון סוגי אתרים: מאתרי תוכן או תדמית מסחריים וכלה באתרים המשלבים יכולות סחר אלקטרוני או רשתות חברתיות. כלומר, בלוג הוא רק ז'אנר אחד מיני רבים הנתמכים בוורדפרס. כך שגם אם המטרה שלכם היא להקים זרוע שיווקית צנועה לעסק או לפתוח מרכז מידע מקוון לאימוץ חתולים - וורדפרס תשרת אתכם נאמנה.

 

ולמה דווקא וורדפרס ולא פלטפורמות חינמיות חופשיות אחרות, כדוגמת ג'ומלה או דרופל או אפילו אתר פשוט, מבוסס HTML‬?

 

כמה סיבות: ראשית, בגלל התמיכה המלאה בעברית (שעליה יש להודות לרן יניב הרטשטיין‭,(‬ לרבות בממשק הניהול. שנית, הגמישות האדירה שהיא מאפשרת באמצעות מגוון תוספים ותבניות עיצוביות, שרובם זמינים בחינם למיליוני משתמשיה בעולם. אותה קהילה מספקת גם תמיכה וסיוע והרשת עמוסה במדריכים וטיפים יעילים וברורים. מלבד היתרונות הללו, וורדפרס היא מערכת בקוד פתוח, שזמינה להורדה חינם וניתנת להתאמה אישית כמעט בלתי מוגבלת.

 

השתכנעתם? הורידו את הגירסה העברית ‭,(he.wordpress.org)‬ פיתחו את קובץ ה‭ZIP-‬ לתיקייה במחשב ובואו נתחיל.

 

בוחרים דומיין

השלב הראשון בדרך אל אתר אישי משלכם הוא רכישת שטח אחסון ושם מתחם (דומיין‭;(‬ הוצאה של כמה עשרות דולרים בחודש. ישנם לא מעט אתרים שמציעים שירותי אחסון, גם בארץ וגם בחו"ל. לרוב, הנטייה היא להעדיף שירות ישראלי, שאנשיו דוברי עברית ושרתיו ממוקמים בארץ (ולכן מספקים טעינה מהירה יותר לאתר‭.(‬ אבל אם אתם שולטים היטב באנגלית ולא זקוקים למענה טלפוני בהול - שווה לשקול אחסון בחברה מחו"ל, שעשויה להציע תמחור נמוך יותר ותמיכה טכנית לא פחות טובה. יתרה מכך, לא מעט ספקי אחסון ישראליים נעזרים ממילא בחברות אחסון בחו"ל, ושטח האחסון שהן מציעות ממוקם לעיתים מחוץ למדינה. כך שבמקרים שתבחרו בהן תאבדו את יתרון המהירות ממילא.

 

מאחר שהרשת מלאה בחברות המציעות שירותים כאלה, נותיר בידיכם את הבחירה, אבל נמליץ על שלוש ששווה לבדוק: ‭sweethome.co.il‬ הישראלית הוותיקה, ‭dreamhost.com‬ האמריקאית האמינה ו‭lighthost.co.il-‬ הישראלית, שמתמחה בוורדפרס. בחרו חברה, מלאו את טופס ההזמנה ובתוך זמן קצר תהיו בעליו של שטח אחסון וירטואלי.

 

חלק מספקי האחסון מציעים דומיין במתנה בעת רכישת חבילת אחסון, אבל תוכלו לעשות זאת גם בעצמכם.

 

מחירו של דומיין ממוצע בסיומת com עומד על כ‭10-‬ דולרים. מחירו של שם מתחם עם סיומת מקומית ‭(co.il)‬ מתחיל בכ‭75-‬ שקל. בעבר מקובל היה לבחור אוטומטית בדומיין ישראלי, אולם בעידן גוגל לא בטוח שיש הצדקה להפרש במחיר; רוב הגולשים ממילא יגיעו אליכם דרך קישורים מאתרים אחרים או חיפוש במנוע חיפוש, ולא באמצעות הקלדת השם המדויק בשורת הכתובת של הדפדפן. אם בכל זאת חשקה נפשכם ב‭co.il-‬ על שמכם, היכנסו לאתר איגוד האינטרנט הישראלי כדי לברר אם השם פנוי, ואם כן - רכשו אותו דרך אחד הרשמים המוסמכים.

 

להיות דוט.קום

לרכישת שם מתחם בסיומת com גלשו לאתר Godaddy האמריקאי, שיאפשר לכם לברר האם הדומיין פנוי, ואם כן - לרכוש אותו באמצעות טופס מאובטח.

 

גם הרשמים מציעים שירותי אחסון, ולעיתים מעניקים הנחות לרוכשי דומיין (ולהיפך‭,(‬ כך שכדאי לבצע השוואת מחירים ותנאים לפני ששולפים את כרטיס האשראי.

 

בסיום תהליך ההרשמה והרכישה תקבלו מייל ובו אישורים, שמות משתמש, סיסמאות, פרטי השרת ופרטי מסד הנתונים. פיתחו את המייל לצורך השלבים הבאים במדריך ושימרו או הדפיסו אותו לגיבוי ולשימוש עתידי. אם מסיבה כלשהי לא קיבלתם את המידע והנתונים הללו, פנו לשירות הלקוחות ובקשו לקבלם. בחלק מהמקרים לא תוכלו להתקין את וורדפרס בלעדיהם.

 

להעביר קבצים מרחוק

כעת ניגש לשלב ההתקנה באמצעות שרת ‭,FTP‬ שמאפשר להעביר קבצים מהמחשב לשרת המרוחק. כדי לקבל גישה ל‭FTP-‬ יש צורך בתוכנה, ולעיתים ניתן לעשות זאת דרך ממשק הניהול של חברת האחסון. פתרון נוח הוא ‭,FireFTP‬ תוסף לדפדפן פיירפוקס, שמאפשר לבצע את העברות הקבצים ישירות מחלון הדפדפן.

 

התקינו אותו, הפעילו מחדש את הדפדפן וגשו ל‭.Tools FireFTP-‬ בלשונית שנפתחת בחרו ב‭Create an account-‬ ומלאו את הפרטים הדרושים בחלונית: שם האתר, כתובתו, שם המשתמש והסיסמה. אשרו, ובחלון הראשי לחצו על ‭.Connect‬ כעת יוצג בפניכם חלון מפוצל - בצד שמאל המחשב המקומי ובצד ימין האתר שלכם, ריק למדי בינתיים. גשו אל התיקייה בה שמרתם את וורדפרס וגררו את הקבצים והתיקיות שבתוכה אל האתר שלכם. בסיום התהליך, כאשר כל הקבצים הועלו, לחצו על Disconnect וסגרו את הלשונית.

 

להתקין את הפלטפורמה

כעת פתחו לשונית חדשה והקלידו בה את כתובת האתר שלכם. אל תיבהלו מהודעת השגיאה, לחצו על הכפתור "ליצור את קובץ ההגדרות‭."‬ חיזרו למייל שקיבלתם מספק האחסון וודאו שיש לכם את הפרטים הבאים: שם בסיס הנתונים, שם משתמש, סיסמה וכתובת ‭,(host)‬ ובחלון הבא לחצו על כפתור "אפשר להתחיל‭."!‬ כעת מלאו את הפרטים בשדות המתאימים. בהנחה שכל הפרטים נכונים והוקלדו כהלכה, החלון הבא יבשר שההכנות הסתיימו. לחצו על "להתחיל בהתקנה‭"!‬ כדי לעשות זאת.

 

בחלון הנוכחי מלאו את שם האתר שתרצו להעניק לאתרכם ואת כתובת המייל. הקפידו להזין מייל אמיתי, משום שאליו יישלחו הסיסמאות ושאר הפרטים הדרושים. שימו לב לשדה "אני רוצה שהבלוג שלי יופיע במנועי חיפוש כמו גוגל וטכנוראטי‭."‬ הוא מסומן כברירת מחדל, מיידע מנועי חיפוש על בואו לעולם של האתר שלכם ומאפשר לגולשים למצוא אתכם. אם אתם מתכוונים להמשיך ולעבוד על האתר ועדיין לא חשים בשלים לחשוף אותו - הסירו את ה‭V-‬ לפני הלחיצה על כפתור "להתקין את וורדפרס‭."‬ למלא בתוכן

 

זהו, ההתקנה הסתיימה. שם המשתמש שלכם הוא admin והסיסמה נוצרה עבורכם באופן אקראי. כדאי לשנותה מאוחר יותר, תחת "משתמשים" "הפרופיל שלך‭."‬ כעת לחצו על "להיכנס" ובחלון הבא מלאו את שם המשתמש והסיסמה המדוברת.

 

מה שתראו לפניכם הוא העמוד הראשי של ממשק הניהול של וורדפרס, והמקום שדרכו תפעילו, תעדכנו ותנהלו את אתרכם. הקלידו את כתובת האתר שלכם או לחצו על "הבלוג שלי" בפינה הימנית העליונה של העמוד ותראו את האתר שלכם פעיל ומוכן וממתין לאקשן האמיתי: כתיבת טקסטים, העלאת סרטונים או תמונות, קישורים לאתרים אחרים, וכל דבר אחר שתרצו לבצע באמצעותו. באותו מקום תוכלו גם להתקין תוספים, שיעניקו לאתר פונקציונליות משופרת, תבנית עיצובית שונה מזו הזמינה כברירת מחדל, ולבצע התאמות נוספות. מדריך התחלתי לשימוש בוורדפרס בעברית תמצאו כאן.‬

‬התקנתם? תתקדמו

אם הרקע שלכם בתחום עשיר יותר תוכלו להסתייע בוורדפרס כדי לשפר את אתר החלומות שלכם. הנה כמה אתרים שבהם ניתן לקבל תמיכה והדרכה, להוריד תוספים ותבניות עיצוביות וללמוד עוד על המערכת:

 

סיוע בעברית - האתר הרשמי של וורדפרס אמנם פעיל באנגלית בלבד, אבל יש לו מהדורה עברית עניינית ומועילה, שבה תוכלו להוריד את הגירסה האחרונה ולקבל סיוע בסיסי והפניות לאתרים מתמחים בעברית ובאנגלית.

 

מדריכים - מאגר מידע עברי נוסף הוא אתר הוויקי של וורדפרס בעברית, בו תמצאו מדריכים, טיפים, קישורים רלוונטיים והסברים על תפעול בסיסי של המערכת. זה המקום הראשון שבו מומלץ לבקר אחרי ההתקנה.

 

‭‬למתקדמים - מתכננים להיכנס לעובי הקורה? צרפו את הקישור הבא למועדפים שלכם ובקרו בו כדי ללמוד הכל על וורדפרס, ההגיון שמאחוריה, הדרכים להתאים אותה לצרכיכם ועוד.

 

‭‬תוספים - לוורדפרס זמינים אלפי תוספים שרובם חינמיים ומסוגלים להפוך את האתר שלכם למה שרק תרצו.

 

צאו מהתבנית

התבנית הבסיסית לא עונה על הדרישות? שני האתרים המרכזיים המציעים תבניות וורדפרס מותאמות לעברית הם אלו של חנית כהן ושל ארז וולף. השניים מציעים גם תוספים מתורגמים להורדה חינם, ואצל כהן ניתן למצוא גם מדריכי משתמש.‬


פורסם לראשונה 17/03/2010 00:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המידע שלכם ברשת: בנו לכם אתר
צילום: index open
מומלצים