חמוץ-מתוק: לימונדה וברד אשכוליות
זכרונות מתוקים על פרדסים ותפוזים ומציאות חמוצה של לימונים בחצר הביאו את נורית טל לרקוח סירופ שהופך או ללימונדה או לברד משובח. ויש גם גרסה אלכוהולית עם אשכוליות ועראק
כשהיינו ילדים לימדו אותנו על הפרדס בחרדת קודש. הפרדס ותפוזיו היו מסמליה הבולטים של ארץ ישראל ובהמשך של מדינת ישראל. בכל העולם דיברו על הפלא הישראלי, תפוח הזהב. את כינוי המסחרי, jaffa, קיבל התפוז בזכות נמל יפו, ממנו היה מיוצא לעולם כולו.
סיפרו לנו על הקושי הרב שטמון בגידול פרי ההדר בארץ. על חומת הברושים שהקיפה את הפרדס והגנה עליו מהרוח. תיארו באוזנינו את קטיף התפוזים, שנעשה באופן מקצועי, עם שקים מיוחדים, וכיצד לאחר הקטיף נעטף כל תפוז בנייר, נארז בארגז עץ מיוחד ונשלח, איך לא, לחו"ל. התפוזים הכתמתמים היו שליחי השמש הים תיכונית באירופה המושלגת.
"להדרים הידד!" (צילום: נורית טל)
השיעורים על התפוז היו חוויה בפני עצמה. הפירות קולפו ופורקו בזהירות רבה, ואילו הקליפה והפלחים נבחנו בחינה מדוקדקת. כל פלח קולף בעדינות בכדי לחשוף את הבקבוקונים. לגמנו את המיץ בריכוז רב עד שאפשר היה ממש להרגיש את הוויטמינים. מהקליפות הכנו סוכריות. הכיתה התמלאה בריחות רעננים שנמהלו במהרה בריח הקרמל ולא פעם הסתיימו בריחו השרוף של הסוכר. כמובן שלא היה ילד שאהב את טעמן המר של הקליפות המסוכרות, אבל באותו היום היו כמה סבים וסבתות שנהנו מהיצירה.
כשסיימנו ללמוד את הנושא, נלקחנו לביקור בפרדס, שם קיבלנו את הרשות לקטוף תפוזים, לקלף ולאכול. מתי בפעם האחרונה יצאנו אנו או מי מילדינו לפרדס לקטוף תפוז הישר מן העץ?
ברד יורד בדרום ספרד ואצלנו בחצר "ירדו" הלימונים מהעץ. כנראה שהחמסין זירז את ההבשלה, ובשבת בבוקר קמנו וגילינו שהרבה מהלימונים נשרו בלילה מהעץ. לא התעצלנו - אספנו, סחטנו והכנו תרכיז לימונדה מתוקה, שמחכה במקרר לרוויית הצמא. מאותה המרקחת הכינונו ברד (ואם תרצו, גרניטה או סורבה) לימון. ברד הלימון כל כך שעשע את החיך, עד שגרם לנו רצון להמשיך באותו הסוגה. מאחר ולא השכלנו לנטוע עץ אשכוליות, מיהרנו למרכול ורכשנו שש אשכוליות ובקבוק עראק. מלאכת רקיחת הברד פשוטה ביותר ואת האחריות על המרקם אפשר בשקט להטיל על הילדים.
ברד לימון או לימונדה
מתכון זה משמש אותנו כבסיס, הן ללימונדה והן לסורבה לימון.
המרכיבים:
750 מ"ל מיץ לימון (כ-8 לימונים)
3/4 1 כוס סוכר (350 גרם)
1/2 2 כוסות מים (600 מ"ל)
1 כפית משחת וניל
(צילום: נורית טל)
אופן ההכנה:
- להכנת הסירופ: מקלפים את הקליפה מלימון אחד ומגרדים את הקליפה של לימון שני.
- בסיר אמייל או נירוסטה, שמים את קליפות הלימון, המים, הסוכר והווניל, מרתיחים על אש גדולה במשך 3-4 דקות, עד שנוצר סירופ סוכר, ומצננים היטב.
- סוחטים את הלימונים ומערבבים עם סירופ הסוכר.
- להכנת לימונדה: שומרים את תרכיז הלימונדה במקרר (רצוי בבקבוק מעוקר). כשרוצים לשתות מוסיפים לתרכיז הלימון מים וקרח, מעט בכל פעם, וטועמים עד שמגיעים לדילול הרצוי. אפשר להוסיף גם נענע.
- להכנת הברד: מעבירים לקופסה או תבנית שטוחה ומכניסים למקפיא. מדי שעתיים מוציאים מהמקפיא ו"חורשים" בעזרת מזלג עד לקבלת מרקם של ברד.
ברד אשכוליות ועראק
אנחנו השתמשנו באשכוליות אדומות, אבל במחשבה שנייה, עדיף להשתמש באשכוליות צהובות למתכון זה, ובאשכוליות אדומות לברד על בסיס קמפארי.
המרכיבים:
750 מ"ל מיץ אשכוליות (כ-4 אשכוליות)
3/4 1 כוס סוכר (350 גרם)
1/2 2 כוסות מים (600 מ"ל)
2/3 כוס עראק
(צילום: נורית טל)
אופן ההכנה:
- להכנת הסירופ: בסיר אמייל או נירוסטה, מרתיחים את המים והסוכר על אש גדולה במשך 3-4 דקות, עד שנוצר סירופ, ומצננים היטב.
- סוחטים את האשכוליות ומערבבים עם העראק והסירופ.
- מעבירים לקופסה או תבנית שטוחה ומכניסים למקפיא. מדי שעתיים מוציאים מהמקפיא ו"חורשים" בעזרת מזלג עד לקבלת מרקם של ברד.
- נורית טל כותבת את הבלוג תופינים