בגלל השבת: הוקפאה הרפורמה ברישוי עסקים
מחטף שהיה מונע מאלפי עסקים לקבל רשיון נמנע ברגע האחרון. נציגי משרד המשפטים מנעו את השלמת הרפורמה ליצירת הליך מזורז לקבלת רשיון עסק, עקב נסיונו של משרד הפנים, הנמצא בשליטת ש"ס, להכניס סעיף הדורש מבעלי העסקים להתחייב מראש לסגור את עסקיהם בשבת
ללא ההתחייבות הזאת דרכו של בעל העסק לקבלת הרישיון תחסם בהליך המזורז באמצעות האינטרנט והוא יידרש ללכת בהליך המסורתי, עתיר הביורוקרטיה המסובכת והממושכת שבגללה אלפי עסקים מתנהלים ללא רישיון.
משרד המשפטים טען שסעיף השבת הוא שינוי דרמטי שלא נדון בממשלה במסגרת הצעת החוק המקורית אלא נוסף בכנסת לאחר שהחוק עבר קריאה ראשונה.
בנוסף למשרד המשפטים, מתנגדים לסעיף גם משרד האוצר והתמ"ת וכן איגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים. הם טוענים שהתנאי שהוכנס לחוק ביוזמת משרד הפנים, שנמצא בשליטת ש"ס, ירתיע בעלי עסקים רבים חסרי רישיון מלגשת להליך המזורז כך שהרפורמה תהפוך לאות מתה.
יו"ר וועדת הפנים, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) הפסיק את הדיון עד שמשרד המשפטים ייעלה את הנושא לדיון בוועדת השרים וחקיקה. הוא השאיר את הנושא הבעייתי לרגע האחרון והתכוון להעמיד את החוק להצבעה אפילו היום או מחר. התנגדות משרד המשפטים תדחה את השלמת החוק קרוב לוודאי לא לפני תום פגרת הפסח של הכנסת.
הרפורמה נכללה בחוק ההסדרים לתקציב הדו-שנתי כחלק מהתוכנית להתייעלות המשק, זאת לאחר שנכשלו ניסיונות קודמים להעביר אותה בחוק נפרד במושבים קודמים של הכנסת.
הכנסת סירבה להעביר את הרפורמה בהליך המהיר של חוק ההסדרים ופיצלה אותה מהחוק. היא הועברה למסלול החקיקה הרגיל בוועדת הפנים והגנת הסביבה, שכאמור, נשלטת גם היא בידי ש"ס.
בסעיף שנוסף להצעת החוק אין, אמנם, איסור מפורש הנוגע להפעלת העסק בשבת. האיסור מנוסח כך שהוא נובע מהתנאי המחייב "קיום הדינים הנוגעים לשעות פתיחתם וסגירתם של העסקים, כולל באזור שבו נמצא העסק".
כיום, סגירת עסקים בשבת מתבססת בעיקר על חוק שעות עבודה ומנוחה. באוצר חוששים כי הוספת התנאי לחוק רישוי העסקים נועדה להחריב ולהדק את הפיקוח על סגירת העסקים בשבת והרתעת בעלי העסקים. כל זאת ללא התחשבות בסטאטוס קוו הקיים.
כיום, אכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה נמצאת בסמכות משרד התמ"ת שמעסקים ברחבי הארץ קומץ של פקחים שאינם מסוגלים להשתלט על הנושא, כך שבפועל החוק לא נאכף או שעבריינים נתפסים לעיתים רחוקות בסכומים סמליים בהשוואה לרווחים שהם עושים מהמסחר בשבת.
הכללת סעיף השבת בחוק מרחיבה את סמכות האכיפה של כל רשות מקומית והופכת אותה לבלעדית בתחום, באמצעות צבא הפקחים שלה. יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אזולאי, ציטט מכתב של מנכ"ל משרד הפנים ומשרד מבקר המדינה שבו הוא מודיע לו על תיקון חוק רישוי עסקים במענה לדו"ח ביקורת המבקר שהעלה בעיה זאת.
אזולאי אמר לנציגת משרד המשפטים כי התוספת איננה חדשה ולא נכנסה להצעת החוק ברגע האחרון אלא הייתה מונחת על שולחן הוועדה במהלך הדיונים בחוק בחודשים האחרונים. לפי כך היה להם די זמן להעלות את הנושא בממשלה.
התשובה שקיבל הייתה שמשרד המשפטים עסוק בנושאים חשובים אחרים וכי האחריות על העלאת הנושא בממשלה מוטלת על שר הפנים, שבסמכותו נכנס הסעיף לחוק שלא כדין. נציגת משרד המשפטים הוסיפה כי שר המשפטים לא טרח להביא את התוספת לדיון בממשלה, בעיקר שמדובר במטרה שתמנע את הכניסה למסלול הרישוי המהיר שהיא שונה מהאחרות שנוגעות לבטיחות הציבור. לדבריה מדובר בשינוי גדול בתחום הענישה, כך שבמקום קנס לא גדול התוספת של הסעיף עלולה להביא לסגירת עסקים מעבר לקנסות ועונשי מאסר.
ח"כ אזולאי דחה את הדרישה של נציגי "ישראל ביתנו" ו"קדימה" לקיים דיון על הסעיף וסירב לפתוח את הדיון או לקיים את ההצבעה אלא רק לאחר שוועדת השרים לחקיקה תאמר את דברה. ח"כ יקיר קלסנר (קדימה) אמר כי הכנסת הסעיף בדלת האחורית לחוק יש לה משמעות פוליטית כבדה מאחר שהיא עוקפת את הסטאטוס קוו הקיים בנושא השבת ולכן סיעות קדימה ושיראל ביתנו שילבו ידיים כדי למנוע את הכללתו בחוק רישוי העסקים.