חללי אל-אקצה: תנו לנו נשק, להיאבק בישראל
הפרות הסדר במזרח ירושלים נמשכות, ובארגונים הפלסטינים מאיימים להחריף את העימותים. "נגיב באופן שיכאיב לאויב, החורבה תהפוך לחורבן הישות הציונית", אמרו בחמאס. שר הביטחון: "התפרעויות הפלסטינים יובילו רק לחיזוק הקיצוניים"
איומים בפתח לחזור לדרך הטרור. בשיאן של מהומות "יום הזעם" במזרח ירושלים הודיעו אחר הצהריים (יום ג) אנשי "גדודי חללי אל-אקצה", הזרוע הצבאית של פתח, כי הם דורשים מהנהגת הרשות להתיר להם לשוב למאבק המזוין בישראל ולשחרר את פעילי הטרור שעצרו מנגנוני הביטחון הפלסטינים.
בהודעה שפרסמו אנשי הארגון, שרוב מוחץ מחבריו התפרקו מנשקם במסגרת "הסכם המבוקשים"
על רקע התלהטות הרוחות בבירה, הודיעה גם הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, כי אנשיה "בוחנים תגובה שתשיג ניצחון". דובר הזרוע, אבו עוביידה, קרא לרשות להפסיק לרדוף את אנשי ארגונו ואמר כי האירועים בירושלים "יובילו לפיצוץ מחודש, שיוכיח כי ירושלים תמשיך להיות המנוע שמדליק את המהפכות ואת האינתיפאדות עד לשחרורה ושחרור כל האדמה הפלסטינית. נגיב באופן שיבטיח את ניצחון מסגד אל-אקצה ויכאיב לאויב. ה'חורבה' תהפוך לחורבן של הישות הציונית".
על-פי דיווחי הפלסטינים, עלה מניין הפצועים בעימותים היום בירושלים ליותר מ-100 בני אדם, וקרוב ל-70 נעצרו. גם בשעות האחרונות נמשכו הפרות הסדר בכמה מוקדים במזרח הבירה. בשכונת עיסאוויה יידו פלסטינים אבנים לעבר כוחות משטרה ומשמר הגבול, וכך גם במחנה הפליטים שועפט ובאזור מחסום עטרות, שם החלו המהומות כבר אמש.
אירועים דומים נרשמו גם בראס אל עמוד, שם נעצר צעיר בחשד שיידה אבנים לעבר הכוחות, וסמוך לשכונת ג'בל מוכבר - שם נעצרו חמישה בני אדם. עימותים נרשמו גם בכפר נעלין שממערב לרמאללה, שם נפצעו ארבעה בני אדם. במהלך היום נפצעו קל 14 שוטרים.
בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית עיכבה המשטרה לחקירה שלושה פעילי שמאל בחשד להסתה, לאחר קטטה שפרצה בינם לבין מפגיני ימין.
ברק: "לא נאפשר לקיצוניים להכתיב"
הניסיונות להרגיע את הרוחות נעשו גם מרחוק, בעת ביקורו במדריד של שר הביטחון, אהוד ברק. הוא התייחס למהומות בפגישה שקיים שם מקבילתו הספרדית, כרמה צ'קון פיקרארס. "הפרות הסדר במזרח-ירושלים והתפרעויות הפלסטינים לא יובילו לדבר אלא רק לחיזוק הקיצוניים בשני הצדדים.
ישראל לא תאפשר לקיצוניים להכתיב ולכפות הסדרים מדיניים. ישראל חזקה ומרתיעה, ומעמדה זו חייבת להגיע להסדרים מדיניים. היעדר משא-ומתן מדיני יחזק וידרבן את הקיצוניים משני הצדדים וההתפרעויות היום מוכיחות זאת. הסדר מדיני יושג אך ורק במשא-ומתן ישיר".
ברק התייחס גם למשבר ביחסים עם ארצות הברית. "רק אנחנו נושאים באחריות העליונה לביטחון ישראל, אולם הקשר עם העם האמריקני ויחסי האמון עם הנשיא והממשל הם נידבך מרכזי בביטחון ישראל ויחסי החוץ שלה. ידידותה של ארצות הברית, הקשר האינטימי והיחסים הביטחוניים ההדוקים בין שתי המדינות חשובים הן לביטחון ישראל והן לצורך בהרגעת האזור והנעת התהליך המדיני עם הפלסטינים ועם שכנינו".
בסיום הפגישה, חתמו שר הביטחון ושרת ההגנה הספרדית על הסכם לשיתוף פעולה ביטחוני-אסטרטגי בין שתי המדינות.
Read this article in English