שתף קטע נבחר

הבית הלבן מרכך: ויכוח אפשרי, אך הקשר נצחי

דובר הבית הלבן אמר כי חילופי הדברים עם ירושלים הם רק "עוד מחלוקת", שלא שוברת את המחויבות האמריקנית. בתוך כך, הלחץ על אובמה למתן את הטון גובר גם ממפלגתו: "לא להתקפי זעם, ישראל אינה שק חבטות", אמר בכיר דמוקרטי. מחלקת המדינה: קלינטון ונתניהו עשויים להיפגש בשבוע הבא

הממשל האמריקני עושה מאמצים להוריד פרופיל במחלוקת עם ממשלת ישראל. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר אמש (יום ג') כי "ביחסים דו-צדדיים בוגרים יכולות להיות מחלוקות, וזו אחת המחלוקות", אך הבהיר שארה"ב "אינה שוברת את הקשר הנצחי שיש לנו עם ממשלת ישראל והעם הישראלי בקשר לביטחונם".

 

הדובר הדגיש כי לאורך כל התהליך המדיני האמריקנים מנסים לגרום לסוג של אמון בין הצדדים, שיוביל לשיחות ישירות: "אנחנו מגנים אירועים בשני הצדדים שמסבכים את זה, ונמשיך לעשות זאת", אמר גיבס.

 

בתוך כך נודע הערב כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עשוי להיפגש בשבוע הבא מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, במהלך ביקורו בוושינגטון. השניים יופיעו ביום שני בכינוס השנתי של איפא"ק, השדולה למען ישראל בארה"ב, ונתניהו מעוניין לפגוש גם את סגן הנשיא, ג'ו ביידן, במהלך הביקור. הנשיא אובמה יהיה כנראה בעיצומו של מסע למזרח הרחוק.

 

אמש אישר לראשונה דובר מחלקת המדינה, פיליפ קרולי, כי פגישה בין נתניהו לקלינטון תיתכן, אך הוא לא פירט אם הדבר תלוי בתשובת נתניהו על תביעותיה ממנו בשיחת הטלפון ביניהם ביום שישי האחרון. רה"מ ומזכירת המדינה עשויים גם לשוחח בטלפון היום או מחר. "אני מצפה לשיחה בקרוב מאוד בין המזכירה לראש הממשלה", אמר קרולי.

 

"ישראל חשובה לנו לא פחות משאנחנו לה"

במקביל, חברי קונגרס דמוקרטים שישבו עד כה על הגדר בגלל יחסיהם הטובים עם הנשיא, ברק אובמה, מתחילים לדרוש גם הם מהבית הלבן להרפות את הלחץ על ישראל, כמו עמיתיהם הרפובליקנים. ציר בית הנבחרים אנתוני ווינר, דמוקרטי מניו-יורק, אמר היום שהתגובה ההולמת להכרזה של ישראל על אישור 1,600 יחידות הבנייה הנוספות במזרח ירושלים הייתה לנענע את הראש, "ולא התקף זעם". ווינר, המייצג בבית הנבחרים את ברוקלין וקווינס, הבהיר ש"ישראל היא מדינה ריבונית ובת-ברית, לא שק חבטות".

 

חבר דמוקרטי אחר בבית הנבחרים, סטיב רוטמן מניו-ג'רזי, אמר כי "האינטרסים הביטחוניים הלאומיים של ארה"ב תלויים בצורה משמעותית בהישרדות וביבטחון של מדינת ישראל, כשם שהבטחון הלאומי החיוני של ישראל תלוי בצורה משמעותית ביחסיה עם ארה"ב". רוטמן הביע ביטחון ביכולת של שתי המדינות לצלוח את הקרע הנוכחי, וציין כי הן "התגברו על סערות דיפלומטיות זמניות במשך יותר מ-60 שנה. לא קורה ולא יקרה שום דבר שישנה זאת".

 

גם יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, הדמוקרטי הווארד ברמן, קרא לממשל להתעדן. ברמן אמר אמנם כי "לממשל הייתה כל ההצדקה להיות מאוכזב מהעיתוי של ההודעה על ההתנחלויות", אך הבהיר שיש לשים את האירוע בפרופורציות הנכונות, שכן לארה"ב וישראל יש שיתוף פעולה בנושאים מגוונים, שיתוף פעולה שיימשך לדבריו. "הקשרים הביטחוניים בין ארה"ב לישראל קרובים כעת יותר מאי פעם, וחזקים בהרבה מכפי שניתן להתרשם מהסיפורים של הימים האחרונים", קבע ברמן.

 

נתניהו השיב: "הפלסטינים אשמים"

מוקדם יותר אמש אמרה גם מזכירת המדינה קלינטון כי הקשר של ארה"ב עם ישראל "חזק ולא ניתן לערעור". בתום פגישתה בוושינגטון עם שר החוץ של אירלנד, מייקל מרטין, אמרה קלינטון כי היא אינה חושבת שהיחסים בין שתי המדינות בסכנה או שמדובר במשבר: "יש לנו מחויבות מוחלטת לביטחונה של ישראל".

 

עם זאת, מזכירת המדינה אמרה כי ממשל אובמה עדיין ממתין לתשובות מצד ישראל בנוגע לדרכים לתיקון

הנזק שנגרם מאישור הבנייה החדשה במזרח ירושלים. בלשכת ראש הממשלה נתניהו מיהרו להגיב על הדברים, ופרסמו הודעה שבה נכתב כי "מדינת ישראל מעריכה ומוקירה את הדברים החמים שאמרה מזכירת המדינה".

 

עם זאת, בלשכת נתניהו סקרו את הצעדים שעשתה ישראל לשלום בשנה האחרונה, וטענו כי הפלסטינים הם שמערימים תנאים מוקדמים לחידוש התהליך המדיני "כפי שלא עשו 16 שנים, ומנהלים מתקפת דה-לגיטימציה נגד ישראל".


פורסם לראשונה 16/03/2010 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. "ישראל חשובה לנו לא פחות"
צילום: AFP
נתניהו. "דה-לגיטימציה פלסטינית"
צילום: אריאל ירוזולימסקי
מומלצים