השגריר מכחיש: משבר עם ארה"ב? רק מחלוקת
שגריר ישראל בוושינגטון דחה את ההצהרות שיוחסו לו, לפיהן המשבר בין ישראל לארה"ב הוא החמור ביותר מאז 1975. הרפובליקנים עושים רווח פוליטי: "אובמה יצר תהום עם ישראל"
על רקע הניסיונות האמריקנים לרכך את המחלוקת עם ישראל, הכחיש הלילה (ד') שגריר ישראל בארצות-הברית, מייקל אורן, את הדיווחים לפיהם טען שהמשבר עם הממשל האמריקני הוא החמור ביותר מזה 35 שנה. הודעתו פורסמה על רקע מאמר ב"וושינגטון פוסט" שמנתח את המשברים שהיו לאורך השנים בין ישראל לארצות-הברית.
"הציטוטים המתייחסים לכאורה לתדרוך סודי שהעברתי במוצאי השבת הם שערורייתיים", נכתב. "האירועים האחרונים אינם מייצגים את נקודת השפל ביחסים בין ישראל לארה"ב. למרות המחלוקות בנושאים מסוימים, הדיונים ביננו מתנהלים באווירה של שיתף פעולה והולמים יחסי ארוכים של מדינות בנות-ברית. אני משוכנע שנתגבר על המחלוקות הללו במהירות".
הכתבה שפורסמה הלילה ב"וושינגטון פוסט" מבקשת לנתח את תולדות המשברים בין ישראל לארצות הברית, ונשענת במידה רבה על אותם ציטוטים שיוחסו לשגריר. המאמר, שכותרו "עבור מנהיגי ישראל, זלזול בארה"ב אינו בהכרח ניצחון פוליטי", מעריך כי בניגוד להערכות הפרשנים, ישראל לא תצא נשכרת מהעימות הנוכחי.
"מדוע אורן מודאג? מדוע נתניהו שותף לדאגה זו?". הכותב טוען כי עמדתו של הנשיא אובמה נגד הבנייה בהתנחלויות, אינה סותרת בהכרח את דעת הרוב בישראל - שתומך בהקמת מדינה פלסטינית. הוא מציין לראייה ראשי ממשלות שהעזו להתעמת עם ארה"ב ומצאו את עצמם מחוץ לתפקיד.
העיתון מנתח את המצב הפוליטי בישראל ומבהיר: ציבור החילוניים רואה במתנחלים כ"מרוקני הקופה הלאומית" שאינם שווים מלחמה עם מעצמת העל שמספק סיוע ביטחוני בהיקף של שלושה מיליארד דולר כל שנה. "יצחק שמיר, שבחר להתעמת עם ממשל בוש האב ב-92', הפסיד בבחירות ליצחק רבין - שמיהר לפייס את ארצות הברית והקפיא את ההתנחלויות ה'פוליטיות'".
הרפובליקנים הולמים באובמה: "יצרת תהום"
המחלוקת בין ישראל לארצות הברית מספקת כר נוח להתקפה גם מצד פוליטיקאים רפובליקנים שלוטשים את עיניהם אל הנשיאות. מושלת אלסקה לשעבר, שרה פיילין, ומי שהיה המועמד האחרון מול ג'ון מקיין, מיט רומני, פרסמו הלילה - כל אחד בנפרד - הודעה המגנה את ההתקפות על ישראל.
המועמדת לתפקיד סגנית נשיא ארה"ב כתבה בעמוד שלה בפייסבוק כי "ממשל אובמה החליט להציב דרישות חד-צדדיות כלפי ישראל ולאיים על יסודות היחסים עם ארה"ב. זה הוביל במהירות למשבר החמור ביותר ביחסי ארה"ב-ישראל במשך עשרות שנים, וזה לא היה צריך לקרות. חשוב מכך, זה חייב להיפסק - לפני שייצא מכלל שליטה".
פיילין הפצירה בממשל אובמה "לפקוח את עיניו" ולהכיר בכך שהמרוויחים היחידים מהמחלוקת
הישראלית שהומצאה הם איראן ובנות בריתה. היא החמיאה ליריבה לשעבר בבחירות, סגן הנשיא ג'ו ביידן, שאמר כי העולם צריך לדעת שאין שום פער בין ארה"ב לישראל בכל הקשור לביטחון: "עכשיו, תודות לממשל אובמה, יש תהום. הנשיא אובמה צריך ללחוץ על כפתור האתחול של היחסים עם ישראל".
הרפובליקני מיט רומני ביטא עמדות דומות וטען כי "הנשיא אובמה בזבז יותר מדי זמן בניסיון לפייס את אויבינו ולחתור תחת ידידינו. ישראל היא אחת מבנות בריתנו החשובות ביותר, והיא עשתה ויתורים רבים למען השלום לאורך השנים". לדבריו, ממשל אובמה מפגין מדיניות של איפה ואיפה - מפעיל לחץ על ישראל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, איך אינו דורש מהפלסטינים כמעט דבר.
Read this article in English