זיהום במפרץ אילת: האלמוגים ניצלו בזכות הגאות
כשלושה טונות מזוט שנשפכו ככל הנראה מספינה במפרץ אילת, נסחפו לכיוון החוף. רק בזכות הגאות, שהשאירה את הזיהום על החוף, נמנע אסון אקולוגי כבד לשמורת האלמוגים
חול שחור ומים מזוהמים במפרץ אילת: כשלושה טונות של מזוט, שנשפכו לפני כיומיים לחוף הדרומי במפרץ אילת, גרמו לזיהום קשה בים ובחוף. באורח כמעט מקרי, בזכות העובדה שהזיהום אירע בשעת של גאות וסופה דרומית, ניצלה שמורת האלמוגים מנזק קשה מאוד.
את הזיהום גילו אתמול אנשי רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה והבוקר (ד'), כבר מהשעות המוקדמות, מתנהל באזור מבצע ניקוי נרחב מאוד. "היה לנו מזל גדול מאוד, הנזק שנגרם לשמורה הוא קטן מאוד, נמנע פה אירוע גדול מאוד בזכות הסופה – אבל עכשיו צריך לטפל בנזק לרצועת החוף", הסביר ל-ynet דורון ניסים, מנהל מחוז אילת ברשות הטבע והגנים.
הזיהום בחוף במפרץ אילת (צילום: אסף זבולוני, רשות הטבע והגנים)
ברשות הטבע והגנים מעריכים כי המזוט הגיע לאזור מאחת האניות שחנתה במשולש הגבולות ירדן-מצרים-ישראל, אך מבהירים כי לפי שעה לא ידוע מקורו המדויק. "האירוע החל ככל הנראה בשעה 7 בערב שלשום, אבל נודע לאנשי המקצוע רק בסביבות 10:00 בבוקר אתמול – בשל הסופה שגרמה למזוט להתפשט במהירות", ציין ניסים.
ניסים ציין כי בשל הסופה, כתם המזוט הגיע במהירות לרצועת החוף הדרומית באילת – בעיקר באזור חוף מלון הנסיכה – וזו נצבעה בשחור. הרצועה המזוהמת, שרוחבה כמטר, משתרעת ממסוף טאבה בדרום לאורך כקילומטר ועד סנובה בצפון. חלק מהמזוט הספיק לחלחל מתחת לשכבות חול וחלוקים בחוף.
בדרך כלל, כשמתגלה אירוע זיהום בים, הנוהל הוא לנסות ולמנוע ממנו להתפשט ואז לשאוב אותו. במקרה הנוכחי, הסופה הסיעה את הזיהום במהירות רבה לחוף, וגורמי הסביבה לא הבחינו בו בים אלא כשכבר היה על החוף. אמנם נגרם נזק כבד לסביבה החופית אך לו היה הזיהום מתערבל במים בשעת הסופה ייתכן שהיה נגרם נזק כבד הרבה יותר לאלמוגים.
בזכות גיוס כללי שבוצע ברשות הטבע והגנים, והרתמותה של עיריית אילת לנושא, פועלים במקום כ-85 אנשי צוות – שמפנים את החול המזוהם ומטפלים בזיהום שנגרם לסלעים ולחוף. "יש פה כלים כבדים, שופלים וגם הרבה מאוד אנשי מקצוע שפועלים ידנית באזורים שבהם הכלים לא יכולים להיכנס", ציין.
מאגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה נמסר כי נכון להבוקר פונו מהחוף כ-45 מ"ק של חול מזוהם בשמן. הצפי הוא שיפונו מהחוף מעל 100 מ"ק של חול מזוהם לטיפול, במטרה להשיבו לאחר מכן לחוף לצורך שיקומו.
ניסים, מרשות הטבע והגנים הסביר: "החול יעבור טיפול ביולוגי מיוחד שיפרק את המזוט והרעלנים מתוכו, ויאפשר את החזרתו לחוף. את הסלעים אנחנו מנקים ידנית, אחד אחד, עם שמן בישול – זוהי השיטה הטובה והיעילה ביותר".