72%: לתגבר לימודי יהדות בבתי ספר חילונים
רוב מובהק בציבור סבור כי על משרד החינוך לתגבר את לימודי היהדות בבית הספר. אך האם יש לעשות זאת על חשבון הלימודים הכלליים ועוד בסקר ynet-גשר: מה יביא נחת לאמא היהודיה 2010 - הישג לימודי, ספורטיבי או זכייה בחידון התנ"ך?
משרד החינוך יוזם תכנית לימודים חדשה בתנ"ך, שיעורים שבועיים בפרקי אבות, חידונים על המקורות היהודיים של השפה העברית ועוד. ומה חושב הציבור על תגבור לימודי היהדות בבתי הספר הממלכתיים? סקר ynet-גשר מגלה כי רוב מובהק בציבור הישראלי תומך במגמה – כולל הציבור החילוני. עם זאת סבורים רוב החילונים כי מקצועות הלימוד ה"כלליים" חשובים יותר מאלה היהודיים. בסקר, שערך מכון "פאנלס", השתתפו 504 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המירבית: 4.4%±.
בחלק הראשון הגדירו 72% את תגבור לימודי היהדות "טוב מאוד" או "מצויין". 67% נימקו זאת בכך שרמת הבקיאות בנושא תעלה ו"יהיה חיבור לכלל העם", ו-5% בעד כי "יש סיכוי שעוד יהודים יחזרו בתשובה". לעומתם, 16% סבורים כי אין תועלת במהלך משום ש"יהדות ללא קיום מצוות לא שווה שום דבר" ו-12% סבורים כי הוא מסוכן ועלול לגרום לחזרה בתשובה של תלמידים חילונים. בכל אחד מהמגזרים נמצא רוב התומך בתגבור לימודי היהדות – 59% בחילוני, 90% במסורתי, 99% בדתי ו-100% בחרדי. בקרב האחרונים 23% מקווים כי בזכותו יהפכו התלמידים לדתיים.
השאלה השנייה הייתה "לו היית חייב לדרג סדר חשיבות למקצועות השונים שבנך ילמד בבית הספר, מה היית שם במקום הראשון?". 45% בחרו בלימודים כלליים כאנגלית ומתמטיקה, 35% "להיות אזרח שומר חוק" ו-20% ביכרו את ההיסטוריה של עם ישראל, תנ"ך ומושגים ביהדות. פילוח להגדרות דתיות מלמד כי החילוניים מעדיפים את המקצועות הכלליים עם 56% ואילו הדתיים והחרדים את ה"יהודיים" – 66% ו-82% בהתאמה. רוב המסורתיים מתחלקים בין האזרחות למקצועות הכלליים – 39% בחרו באפשרות הראשונה ו-36% בשניה.
ואיזה הישג של הילדים יביא נחת להורים? כל מרואיין יכול היה לנקוב באפשרות אחת או יותר. 83% בחרו בציון של 700 נקודות ומעלה במבחן הפסיכומטרי, 27% במקום ראשון באחד מענפי הספורט הפופולאריים, 26% בזכייה בחידון התנ"ך העולמי ו-6% בזכייה באחת מתוכניות הריאליטי. 82% מהחרדים ו-73% מהדתיים מעדיפים הישג בחידון התנ"ך; 88% מהחילונים ו-82% מהמסורתיים – בפסיכומטרי.
אילן גאל-דור, מראשי גשר, התייחס לתוצאות ואמר כי "אנחנו מזהים מגמה בציבור, המצפה שלנוער יהיו ידע במקורות יהודיים וזהות יהודית - בנוסף לזהות הישראלית. אנו חיים בחברה הישגית שבה הצלחה בלימודים היא הראשונה במעלה, אבל אסור לנו לוותר על הערכים הלאומיים".