ביניש: כולם כשלו, רק השוטרת שנחטפה שילמה
נשיאת בית המשפט העליון ביקרה בחריפות את החלטת המשטרה לפטר את השוטרת מאשדוד, שנחטפה לפני כשנתיים בידי עבריין שנהרג אחרי מרדף. בשיחה עם ynet אמרה אירנה גורוחוד: "יכול להיות שעשו לי את זה כי אני אשה"
בג"ץ נגד "תסמונת הש.ג.". בדיון שהתקיים היום (ד') בעתירה שהגישה השוטרת אירנה גורוחוד, שנחטפה לפני כשנתיים
על-ידי עבריין מאשדוד, מתחה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, ביקורת נוקבת על החלטת המשטרה לפטר אותה
מתפקידה - והביעה תרעומת על ממצאי הוועדה
שחקרה את הפרשה. "יש יחסיות, אי אפשר להטיל את כל האחריות על אדם אחד".
קצין נתן לו את המפתחות, ופרץ נמלט. השוטרים פתחו אחריו במרדף, עד שהצליחו ללכוד אותו וירו בו למוות סמוך ללוד. באירוע נפצע קל אחד השוטרים, בחילופי אש שהתפתחו בין הכוח לבין העבריין הנמלט.
האירוע שבו נחטפה גורוחוד התרחש במאי 2008, לאחר מעצרו של העבריין אייל פרץ. הוא נכפת באזיקים ונלקח לתחנה המשטרה באשדוד, שם ביקש מהשוטרת כוס מים - שנשמטה מידו, ככל הנראה עקב העובדה שהיה נתון להשפעת סמים. בחקירתה סיפרה גורוחוד שריחמה על פרץ, ולכן כאשר ביקש ממנה לשחרר אותה מאזיקיו, נענתה לכך. אלא שכעבור זמן קצר דחף אותה העבריין והטיח אותה ברצפה, שלף בכוח את אקדחה האישי מתוך חגורתה והחל לירות באוויר.
בהמשך הצמיד את האקדח לרקתה ודרש לקבל לידיו מפתחות לניידת.
גורוחוד אחרי החטיפה:
"חשבתי שאני הולכת למות"
אלי סניור ושמוליק חדד
שעות ספורות לאחר שיצאה בחיים ממרדף שכמו נלקח מהסרטים, סיפרה השוטרת שנחטפה לחבריה: "לא הפסקתי לבכות. זה היה מפחיד"
"שוטרים עומדים בסיטואציות קשות, אבל אי אפשר לומר שהכשל הוא בלעדי שלה. אין כאן שום מדרג של הכשלים והמסקנות. מה עם הממונים עליה, למה הם לא השתלטו עליו?" שאלה ביניש. "כל המעורבים פעלו תוך ביצוע כשלים חמורים, אולם רק אדם אחד נשא בתוצאה. שאר השוטרים נתנו לו רכב ואפשרו לו לצאת מהתחנה. למה בהם לא נלחמו?".
לביקורת החריפה הצטרפה גם השופטת אסתר חיות, שדנה גם היא בעתירה. "איזה מסר מערכתי עובר כשמי שנושא בדין הוא הפקוד ולא הקצין? האם זה תקין? היא הרי לא פעלה לבדה. היו עוד שוטרים וקצינים בכירים, אבל ההתרשמות שלנו היא שהחמירו איתה יחסית לאחרים".
ההאשמות הקשות מצד השופטות הגיעו לאחר ניסיונה של נציגת הפרקליטות, עו"ד מיכל לייסר, לשכנע את בית המשפט בצדקת ההחלטה לפטר את גורוחוד. כשהבינה כי הדבר לא עלה בידיה, אמרה לשופטות: "כנראה שלא הצלחתי לשכנע אתכן" - ואלו השיבו לה בנחרצות: "לא!".
בתום הדיון, קבעו השופטות כי על הפרקליטות להעביר לידי המפכ"ל את ההערות שלהן לעתירה שהגישה גורוחוד עד ל-8 באפריל. לאחר מכן, הודיעו כי ייבחנו את תגובת המפכ"ל לדברים, ואם יתרשמו כי לא פעל כנדרש - יכריעו את הדין בפרשה.
בשיחה עם ynet בתום הדיון הביע גורוחוד עצמה אופטימיות זהירה. "אני מרוצה, אבל אהיה עוד יותר מרוצה כשזה ייגמר. כל מה שהפרקליטות אמרה מוגזם ומופרך. אני מרגישה שזה לא היה מידתי וחלוקת העונשים לא הייתה צריכה להיות כפי שהתרחש. יכול להיות שפיטרו אותי בגלל שאני אשה, אבל אני משאירה את זה להחלטת לבית המשפט".
גם פרקליטה של גורוחוד, עו"ד אבי חימי, הביע שביעות רצון מהלך הדברים. "הדיון היה מקור לגאווה לכל אזרח במדינת ישראל", אמר חימי. "המקרה טופל ברגישות, בתבונה ובחריפות. אני שמח שבית המשפט הביע את דעתו ואמר שנגרם עוול לשוטרת ושההחלטה לפטרה אינה מידתית".
ביניש. מה עם הממונים?
צילום: עופר עמרם
עו"ד אבי חימי
צילום: יריב כץ
מומלצים