ארדואן מאיים לגרש 100 אלף ארמנים מטורקיה
שתי החלטות המכירות בטבח הארמנים כרצח עם שהתקבלו בשבועיים האחרונים גרמו לראש ממשלת טורקיה לנקוט צעדים דיפלומטיים קיצוניים נגד ארה"ב ושבדיה. כעת, הרגישות מאיימת לפגוע בעשרות אלפי המהגרים הארמנים בטורקיה
ראש ממשלת טורקיה מאיים לגרש מארצו 100 אלף מהגרים ארמנים על רקע המתיחות סביב ההכרה בטבח שביצעו חיילי האימפריה העות'מאנית בארמנים ב-1915 כרצח עם. טורקיה טוענת כי אין לכנות את האירועים רצח עם, והשיבה לאחרונה את שגריריה מארצות הברית ושבדיה בעקבות החלטות שקראו לעשות זאת.
בראיון לרשת BBC הטורקית אמר רג'פ טאיפ ארדואן כי מבין 170 אלף הארמנים שחיים בטורקיה, רק כ-70 אלף הם אזרחי המדינה. "עד עכשיו העלמנו עין מאלו שאינם אזרחים. מחר, יכול להיות שאשלח אותם בחזרה לארצם", הוא אמר בתשובה לשאלה לגבי עמדתו בנוגע להחלטות בשבדיה וארה"ב.
החלטה על הכרה ברצח העם התקבלה בוועדת יחסי החוץ בבית הנבחרים האמריקני לפני כשבועיים, בניגוד לעמדת הממשל. הנשיא ברק אובמה ומזכירת המדינה הילרי קלינטון, הרואים בטורקיה בת-ברית חשובה במזרח התיכון, הבטיחו לעשות כל שביכולתם כדי למנוע מבית הנבחרים כולו להצביע בנושא.
כמה ימים לאחר מכן התקבלה החלטה דומה בפרלמנט השבדי, גם במקרה זה מדובר בהחלטה המנוגדת לעמדתה הרשמית של הממשלה. בשני המקרים הגיב ארדואן בזעם, החזיר את השגרירים לאנקרה ואיים בהידרדרות היחסים עם המדינות. לדבריו, "ההחלטות פוגעות גם בעם הארמני".
לטענת טורקיה, ההחלטות פוגעות בהליך הנורמליזציה שהחל בשנה שעברה, אז חתמו טורקיה וארמניה על הסכם לנרמול היחסים
אחרי יותר ממאה שנות איבה. הרקע לסכסוך הוא הטבח ההמוני וגירושם של הארמנים בסביבות שנת 1915. טורקיה מכירה בעובדה שארמנים נוצרים רבים נרצחו, אך דוחה את הטענות כי מדובר במימדים של רצח עם.
ההתבטאויות החדשות של ארדואן לא התקבלו בברכה בארמניה. הנשיא הארמני, טיגראן סרקיסיאן, אמר במהלך נאום בפרלמנט כי דבריו של ראש הממשלה הטורקי מזכירים לארמנים את הרציחות ההמוניות. "אמירות פוליטיות מסוג זה לא יעזרו לשיקום היחסים", הוא אמר. "ראש ממשלה טורקי שמרשה לעצמו לומר דברים כאלה מעורר בנו זכרונות קשים".