אובמה: ישי לא הועיל, נתניהו התנצל. אין משבר
בהתייחסות ראשונה ליחסים המעורערים סביב הבנייה במזרח ירושלים, נשיא ארה"ב ביקש להדגיש ש"חברים לפעמים לא מסכימים". הוא האשים אישית את אלי ישי ואמר: "שלחתי את סגן הנשיא לשלוח מסר תמיכה ולחדש את השיחות, הצעדים של שר הפנים לא הועילו. נתניהו הכיר בכך"
הנשיא ברק אובמה לא רואה משבר ביחסים בין ישראל לארצות הברית. בהתייחסות פומבית ראשונה ליחסים המעורערים, שבוע אחרי ההשפלה שספג סגנו ג'ו ביידן בירושלים, אובמה אמר הלילה (יום ה') ש"ישראל היא אחת מבעלות בריתנו הקרובות", אבל גם האשים אישית את שר הפנים אלי ישי בצעדים שפגעו בתהליך השלום.
בראיון מיוחד לרשת "פוקס ניוז", אובמה נשאל אם יש משבר בין ישראל לארה"ב, והשיב בנחרצות - לא. "לנו ולעם בישראל יש קשר מיוחד, שלא הולך להיעלם. אבל חברים לא תמיד מסכימים".
הוא הסביר ששלח במיוחד את סגן הנשיא ביידן לישראל, "עם מסר של תמיכה והבטחת אמונתי,
שביטחון ישראל הוא קדוש. יש לנו סל של אינטרסים משותפים - אבל יש מחלוקת לגבי איך אפשר להניע את תהליך השלום קדימה.
"כששלחתי את סגן הנשיא ביידן, זה קרה ברגע בו ניסינו להתניע את השיחות בין ישראל לפלסטינים - הצעדים שננקטו על-ידי שר הפנים לא הועילו לתהליך. ראש הממשלה נתניהו הכיר בכך והתנצל", הדגיש אובמה.
הוא ביקש לשמור על נייטרליות בין ישראל לפלסטינים. "אנחנו זקוקים לשני הצדדים, שינקטו צעדים בוני אמון. אתמול, כשהיו מהומות של פלסטינים בעקבות פתיחה מחדש של בית כנסת - גינינו זאת באותו אופן. אנחנו זקוקים להכרה של שני הצדדים שזה האינטרס שלהם, שתהליך השלום יתקדם".
איראן? גם אובמה לא מוריד שום אופציה מהשולחן
אובמה נשאל גם על סוגיית איראן, הבטיח "סנקציות אגרסיביות" ורמז לאפשרות של פעולה צבאית אם אופן פעולה זה לא יצליח. "לא הורדנו שום אופציה מהשולחן", הצהיר הנשיא האמריקני - ממש כמו המנטרה עליה חוזרים בישראל השכם והערב.
הוא ציין שמניעת נשק גרעיני מאיראן היא אחת מנושאים החשובים על סדר יומו. "לכן אנחנו עובדים כל כך קשה לבודד את איראן". את ניחושותו לנוע מאיראן נשק גרעיני הסביר הנשיא האמריקני בציינו ש"אם לאיראן יהיה נשק גרעיני להרבה מדינות באזור ילכו בעקבותיה".
בזמן שידור הראיון, פורום שרי "השביעייה" של ראש הממשלה עדיין כונס בירושלים, בניסיון לגבש תשובה ישראלית לדרישות האמריקניות שהציגה לנתניהו מזכירת המדינה הילרי קלינטון, שנזפה בו קשות בסוף השבוע. גורמים מדיניים אמרו שעדיין לא הושגו הבנות עם וושינגטון.
שר הביטחון, אהוד ברק, שוחח בטלפון עם השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל, ודן עמו בדרכים לפתרון המשבר ולהנעת התהליך המדיני.
הם דנו גם באפשרות שמיטשל יגיע לישראל ביום ראשון הקרוב - אחרי שהצטרף להילרי קלינטון בפגישת "הרביעייה הבינלאומית" לענייני המזרח התיכון (הקוורטט - ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם) במוסקבה.
אמש המשיך גם דובר מחלקת המדינה, מרק טונר, להפגין טון מרוכך-משהו, והבהיר שהממשל מחכה בעצם לתשובות משני הצדדים: "אנחנו ממתינים לתשובה, אבל זה לא קרה עדיין. אנחנו באותו המקום שבו היינו אתמול, אבל אנחנו לא מחכים בדריכות ליד הטלפון".