ליכטנשטיין: טיול בארץ שעד היום יש בה מכשפות
נסיכות, בנקאים, טירות, אתרי סקי קסומים, אוכל משובח, מלונות זולים ויקבים: ברוכים הבאים לליכטנשטיין, נסיכות גמדית שכל כולה קסם, כפי שפורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"
איזו מדינה יכולה להתגאות כך שהכנסות השירות הבולאי שלה מהוות כ2%- מכלל התוצר הגולמי הלאומי? כמובן, מדינה שגודלה על מפת העולם הוא במקרה הטוב כגודל בול - ליכטנשטיין.
הנסיכות הזעירה, השוכנת בלב לבה של אירופה, כמעט מחוצה בין האלפים האוסטריים לאלפים השוויצריים, משתרעת על פני 160 קמ"ר בלבד והיא אחת מארבע המדינות הקטנות ביותר באירופה (אחרי הוותיקן, מונקו וסן-מארינו.(
בכל ליכטנשטיין חיה אוכלוסייה בת 35 אלף איש, שליש מהם מהגרים, שהתיישבו בנסיכות בגלל תנאי החיים ובעיקר בשל המיסוי הנמוך. אך למרות שטחה הגמדי, הפכה ליכטנשטיין בשנים האחרונות ליעד תיירותי מבוקש הודות להיצע המגוון שהנסיכות הקטנה מגישה למבקרים בה.
ליכטנשטיין דומה לנסיכות מהאגדות. הנסיכים לבית ליכטנשטיין - שהעניקו למדינה את שמם והם מושלים בה מטירתם שנבנתה בימי הביניים על צלע הר - מקפידים לשמר את האווירה הייחודית הזו. הנסיכים, בנים לאחת ממשפחות האצולה הוותיקות ביותר באירופה, קשורים למשפחת הקיסרות האוסטרית, האבסבורג, וחיים בטירה מאז עברו לגור בה ב.1938-
הנסיכות הזעירה משתרעת על פני 160 קמ"ר בלבד. מפת ליכטנשטיין
זאת הסיבה לכך שהטירה על אוצרותיה הרבים אינה פתוחה לקהל הרחב, למעט קבלת פנים חגיגית אחת לרגל חגה הלאומי של ליכטנשטיין ב15- באוגוסט. אולם כמו בסיפורי האגדות, בכל רגע נתון אתם יכולים להיתקל במישהו מהמשפחה הנסיכותית - בקניות, בטיולים, במוזיאונים.
תושבי ליכטנשטיין אוהבים לספר על תייר גרמני שמכוניתו נתקעה בשלג והוא ביקש מאחד העוברים והשבים לסייע לו בחילוץ המכונית. רק כשפעולת החילוץ הסתיימה התברר שהמושיע הוא הנסיך הנס-אדם השני, מושלה הנסיכות.
האצולה המקומית נוכחת בכל מקום
גם אם לא ייצא לכם להיפגש אישית עם אחד הנסיכים או הנסיכות (ומדובר במשפחה מרובת צאצאים,( נוכחת האצולה המקומית בכל מקום: בחנויות המזכרות, בשמותיהם של אתרים שונים, ובעיקר בתחום הגסטרונומיה והיינות. שכן, מי שמגיע לליכטנשטיין ורוצה להרגיש באמת כמו בן אצולה, חייב לפנק את עצמו בביקור ביקב של חצר הנסיכות ובמסעדה השוכנת בסמוך. בחנויות הספרים תוכלו גם לרכוש את רב המכר האחרון בנסיכות: ספר מתכונים למנות אחרונות פרי עטה של טבחית נסיכותית.
הנסיך מליכטנשטיין מחזיק בשני יקבים. סביב האחד, למרגלות טירתו, צמחו בשנים האחרונות יקבים פרטיים קטנים. היקב הזה נמצא ברשות בית הנסיכות מאז שזה רכש את שטחה של ואדוז ב.1712-
מזג האוויר הנעים יחסית בעמק הריין אידיאלי לגידולם של ענבי "פינו נואר" ו"שרדונה." ביקב השני, השוכן בווילפרסדורף שבאוסטריה ופעיל מאז ,1436 מייצרים מבחר גדול יותר של יינות לבנים, אדומים, רוזה, יינות נתזים משובחים ואז יי"ש, או בלשון הבית "שנאפס."
הנסיך מחזיק בשני יקבים עם רכישת שטח ואדוז. ארמון הנסיך (צילום: AP)
יקבי הנסיך מייצרים מדי שנה כמה אלפי בקבוקים בלבד. בזכות איכותם הגבוהה הם נרכשים במהירות, בעיקר בהזמנות מחו"ל. אולם ביקב של ואדוז ניתן לקנות מבחר גדול, לא רק מתוצרת הבית. אוהבי היין יכולים ליהנות מטעימות בכל אחד מימי השבוע, באווירה ידידותית ביותר. רצוי לתאם ביקורים מראש. אם תתחברו עם העובדים המקומיים, הם עשויים להראות לכם את מחסן היין האישי של בית הנסיכות, שבו נהגו נסיכים להסתגר ולהשתכר. הבקבוקים העתיקים שעל המדפים מהווים עדות אילמת לרגעי השובבות של אותם אצילים.
למרות שטחה הקטן משופעת הנסיכות במלונות
מסעדת "צום טורקל" הסמוכה מציעה למבקרים תפריט גורמה מגוון ועשיר שעל הכנתו עמל השף רולף ברגר, האחראי לעתים קרובות גם על התפריטים המוגשים לנסיכים בטירתם. כשמזג האוויר נאה, ניתן ליהנות מגנה הנעים של המסעדה, בין הגפנים, ולהביט בטירה.
מרבית המסעדות הטובות בנסיכות פועלות בבתי מלון משפחתיים. למרות שטחה הקטן של ליכטנשטיין, משופעת הנסיכות בבתי מלון: מסוויטות פאר במלון זוננהוף בוואדוז 500-400) אירו ללילה,( דרך חדרים יוקרתיים במלונות "רזידנס," "לוון" בוואדוז ו"הופבאלזרס" בעיירה באלזרס 240-120) אירו ללילה,( ועד מלונות עממים יותר באתרי הסקי מאלבון וטריזנברג 150 -50) אירו ללילה) או מלונות דירות שבהן ניתן לישון עבור 50 יורו ופחות ללילה. בתי המלון היקרים יותר נוהגים להציע חבילות מיוחדות לסופי שבוע, הכוללות בד"כ גם ארוחות עשירות וגישה למתקני ספא.
במסעדות ניתן למצוא מגוון רחב ביותר של מאכלים: ממטעמים ליכטנשטייניים טיפוסיים דוגמת ה"קזה-קנפלה" - שילוב בין פסטה, גבינה מותכת ובצל קלוי - עבור במנות של השכנים משווייץ ומאוסטריה, וכלה במטבח בינלאומי המומלץ על ידי כמה ממדריכי המסעדות האנינים בעולם.
לאחר מלחמת העולם השנייה נודעה ליכטנשטיין בעיקר הודות לפעילות הפיננסית הענפה שהתנהלה בנסיכות. חברות בינלאומיות רבות הקימו את משרדיהן הראשיים בנסיכות והחשאיות הבנקאית הביאה עשירים רבים לשמור את הונם ולנהל את עסקיהם בוואדוז. הכסף הרב שזרם לנסיכות הפך אותה תוך זמן קצר מאוד ממדינה ענייה למדי לאחת המדינות העשירות והמתפתחות באירופה ובעולם.
עשירים רבים מנהלים כאן את עסקיהם. ואדוז (צילומים: Gettyimages)
אולם הימים הטובים הללו חלפו, לאחר שעובד בנק מקומי מכר לרשויות המס הגרמניות רשימה של גרמנים שהחזיקו חשבונות בנק חשאיים בליכטנשטיין. הלחץ הבינלאומי שהופעל על הנסיכות לשנות את כללי הפעילות הבנקאית בתחומה עבד. ליכטנשטיין עדיין מתגאה בפעילות הפיננסית של מוסדותיה, אך היא כבר מחפשת מקורות הכנסות חלופיים, כולל תיירות.
מוזיאון הסקי הגדול ביותר באירופה
ליכטנשטיין נכללה עד כה בעסקות חבילה שהעבירו בשטחה תיירים שהיו בדרכם משווייץ לאוסטריה או להפך, והקדישו לנסיכות רק כמה שעות כדי שיוכלו לומר: "היינו שם." אולם למרות ממדיה ליכטנשטיין שווה ללא ספק ביקור של כמה ימים, בכל עונות השנה.
בחורף ניתן לגלוש על מדרונות הסקי של מאלבון, אחד מאתרי הסקי הפחות עמוסים באירופה, שבו למד הנסיך צ'רלס את סודות הגלישה ויש בו גם פארק גלישה לילדים. אפשר גם לעשות סקי הליכה באתר שטג-ואלונה, במרחק שלושה ק"מ משם. בהרי האלפים המקומיים מוצעים גם סיורי שלג מודרכים, שניתן לשלב בהם ארוחות פונדו במסעדות נידחות וגם סיורי מגלשות עם כלבי האסקי.
אחת החוויות המסעירות ביותר בחודשי החורף ובעונת הקרנבל הן הופעות הרחוב של להקות נגני ה"גוגה." אלה נוהגים בכל שנה לעצב מחדש את בגדיהם בהדר וביצירתיות רבים. מטרתם הרשמית היא להפחיד ולהבריח את הרוחות הרעות של החורף. בשל כך לבושים הנגנים כמו מפלצות. הם עוברים בחוצות העיירות והכפרים עם כלי נגינה רעשניים במיוחד ועושים שמח.
ליכטנשטיין מתגאה בפעילות הפיננסית של מוסדותיה. בניין הפרלמנט בואדוז
אחת לשנה מתכנסות כל להקות ה"גוגה" ל-"קונצרט מפלצות" כללי. השנה הוא ייערך ב13- בפברואר בעיירה שאן, הרחוקה כ15- דקות נסיעה מוואדוז. קונצרט זה מושך גם להקות "גוגה" מהמדינות השכנות.
בליכטנשטיין שוכן "מוזיאון הסקי" הגדול ביותר באירופה, שהוקם על ידי נולדי בק, חובב סקי מקומי. הסקי הגיע לנסיכות רק בסוף המאה ה,19- אבל מהר מאוד הצליחו הליכטנשטיינים לגדל כמה אלופים משלהם. מוזיאון הסקי בוואדוז מכסה את תולדות הסקי וספורט החורף מאז ראשיתם בימי האדם הקדמון ועד לאולימפיאדות של ימינו. הוא מציג לא רק מספר עצום של אביזרי סקי מתקופות שונות אלא גם מבחר גדול ביותר של מדליות, גביעים וחפצים אישיים של גדולי הגולשים בעת החדשה.
בתוך שעה וחצי אתם בשוויץ, אוסטריה, גרמניה ואיטליה
מאידך, ליכטנשטיין היא גם נסיכות לקיץ. באותם הרי האלפים, הממלאים שני שליש משטחה, עוברים גם מסלולי הליכה לחובבי טבע והיסטוריה. אחד מהמרתקים שבהם הוא "מסלול האגדות" בעקבות התושבים הקדומים, הוואלזרים - רועים וחוואים, שהתיישבו בשטחה במאות ה12- וה,13- ושומרים עד היום על הניב הייחודי. השפה הרשמית בליכטנשטיין, אגב, היא גרמנית והמטבע הוא הפרנק השוויצרי.
הרי האלפים ממלאים שני שליש משטחה. ליכטנשטיין
בכפרים הרריים שונים ניתן עדיין לראות בתי עץ בני מאות שנים של הוואלזרים. בכפר טריזנברג הוקם בבית בן 400 שנה מוזיאון לתרבותם של אותם מתיישבים קדומים, הכולל גם מופע אור קולי מרתק. מאותו כפר יוצא מסלול של שישה ק"מ, המוליך את הטיילים לעומקה של ההיסטוריה המקומית, למקומות הפולחן העתיקים ולליבה של תרבות שופעת אגדות וכשפים. אגב, עד היום ניתן למצוא בליכטנשטיין מכשפות.
מסלולים מיוחדים להולכים ולרוכבי אופניים הוקמו ברחביו של עמק הריין. אלה מכם שמעדיפים לנסוע במכוניות יכולים להגיע בתוך שעה וחצי מוואדוז לשוויץ, אוסטריה, גרמניה ואיטליה.
אך לפני שתמשיכו הלאה, אל תוותרו על המוזיאונים העשירים של הנסיכות. הנסיכים ונתיניהם העשירים הם אספנים גדולים, בעיקר של תרבות. ה"קונסטמוזיאום" (מוזיאון האמנות) של ואדוז הוא חוויית חובה לכל חובב אמנות. מומלץ גם לבקר ב"לאנדסמוזיאום," מוזיאון הארץ המקומי, שבו מוצגת ההיסטוריה של ליכטנשטיין לצד הטבע העשיר שלה. וכמובן, שיש בוואדוז מוזיאון דואר קטן וחביב. ככלות הכל, ליכטנשטיין היא בול שכולו חוויה נסיכותית.