שתף קטע נבחר

 

הניצחונות הגדולים של פיני גרשון

המאמן התלהב מההצלחה של מכבי ת"א במדריד והגדיר אותה כאחת הגדולות בקריירה שלו, החלטנו לעזור לו להיזכר בעוד כמה כאלו. 44 ההפרש מול בולוניה, הניצחון על הצהובים עם גליל והקסם הבולגרי. שכחנו משהו פיני? אל תתבייש להזכיר

ערב יום חמישי ללא משחק של מכבי תל אביב הוא זמן מתאים לקצת נוסטלגיה. גם פיני גרשון מצא בשבוע שעבר את ההזדמנות ללכת אחורה בזמן, כשהצהיר לאחר הניצחון על ריאל מדריד כי הוא "אחד הגדולים הקריירה שלי, אם לא הגדול מכולם".

 

אנחנו כמובן מסכימים, אולם מדובר ללא ספק בחתיכת הצהרה בשביל מי שנחשב לאחד המאמנים הגדולים באירופה, ובוודאי בישראל, ב-20 השנים האחרונות. ניסינו להעלות כאן חלק מניצחונותיו הגדולים של המאמן המעוטר ביותר בארץ מאז ומעולם, על מנת להשלים מניין של משחקים. במבט לאחור, חסר אולי רק ניצחון עם הנבחרת הלאומית הבוגרת כדי להשלים קריירה מושלמת באמת.


היו ימים. בורשטיין וצ'ורצ'יץ' חוגגים, גרשון באקסטזה (צילום: יוסי רוט)

 

הסדר אקראי, אולם בחרנו להדגיש יותר את חשיבות המשחקים ולא את ההפרשים, למשל. הגולש פיני גרשון (כן כן, אנחנו יודעים שאתה כאן) מוזמן לטקבק ניצחונות גדולים נוספים במידה וימצא לנכון. גם אתם.

 

1. 23.03.2000. רבע גמר גביע האלופות: פאף בולוניה - מכבי ת"א 80:73

המשחק שהפך רשמית את גרשון ממאמן ישראלי מצוין לאחד הגדולים באירופה. שבוע אחרי הפסד כואב במיוחד ביד אליהו, הגיעה מכבי מוכה וחבולה לאחד האולמות הקשים באירופה באותה תקופה, למשחק שאין ממנו דרך חזרה.

 

מול קו קדמי שכלל את קרנישובאס, פוצ'קה וסטויאן וראנקוביץ' הענק (2.17 מ') שינה גרשון את הטקטיקה, החזיר לחמישייה את דאלאס קומג'יס (על חשבונו של גור שלף), וקיבל את נייט האפמן בשיאו עם 29 נקודות ב-19 מ-19 מהקו. מארק בריסקר שיתק את הסקורר האיטלקי קרלטון מאיירס, מכבי החזירה את הביתיות כנגד כל הסיכויים, מוני פנאן נישק בחדר ההלבשה את קרחתו של אריאל מקדונלד וגרשון עצמו ניגש הצדה להזיל דמעה. השאר היסטוריה.


נייט האפמן. 19 מ-19 מהעונשין ומשחק שיא בבולוניה (צילום: AP)

 

2. 05.05.1993. חצי גמר הפלייאוף: גליל עליון - מכבי ת"א 80:88

אולי המשחק בעל החשיבות ההיסטורית הגדולה מכולם. לאחר 23 שנות שילטון צהוב שמו גרשון, שפר, ליף, קנדי, גיבסון וחבריהם קץ לשרשרת האליפויות הבלתי נגמרת של מכבי. במשחק החמישי בסדרת חצי גמר הפלייאוף הצליחו המארחים במה שלא הצליחה קבוצה ישראלית במשך תקופת זמן שנראתה לרבים כמו נצח - לשבור את הגמוניית האימפריה של שמעון מזרחי.

 

מאמן מכבי אלי קנטי עוד ניסה לשלוף כמה שפנים (כמו אלון בן זקן הצעיר, שהוצב תחילה לשמור על שפר); אולם את גרשון זה לא עניין - שפר סיים עם 24 נק', 8 ריבאונדים ו-6 אסיסטים, ליף הוסיף 22, קנדי 12 ומאלוביק ומטלון 10 כל אחד. דייויד אנקראם היה היחד שניסה להתנגד עם 32. "דובון כמוני אוהב קצפת, אבל אני כל כך רוצה את הדובדבן", כיוון פיני לגמר הפלייאוף מול הפועל ת"א, וגם קיים.


העונה ששינתה את ההיסטוריה. קנדי חוגג אליפות בגליל (צילום: יוסי רוט)

 

3. 02.05.2004. גמר היורוליג: מכבי ת"א - סקיפר בולוניה 74:118

ככל הנראה המשחק הטוב ביותר בקריירה של המאמן, ששב משנתיים של פרישה. משחק מושלם של הצהובים, בניצוחם של פארקר (21 נק'), בלות'נטל (20), שאראס (18) ובורשטיין (17), נחתם בהפרש הגדול ביותר בו הסתיים אי פעם גמר אירופי, והשכיח את נס שארפ, זה אשר בעצם הבטיח את כניסתה של מכבי לפיינל פור שאירחה. נחשב עד היום כדוגמה קלאסית לכוחה של מכבי באותה תקופה, כשמי בכלל זוכר שסקיפר ניצחה את מכבי בביתה מוקדם יותר באותה עונה.

 

4. 18.04.1996. גמר גביע המדינה: הפועל ירושלים - מכבי ת"א 65:67

"אמא, הבאתי גביע!", הוא ללא ספק אחד המשפטים הזכורים ביותר בקריירה של האיש שניפק לא פחות פנינים ממשחקים גדולים. הפעם היתה לו סיבה. כאנדרדוג מוחלט מול מכבי ת"א של יריבו הגדול, צביקה שרף, הראה גרשון חלק מגדולתו כמאמן בעל אינטואציה מדהימה למהלכים מנצחים.


ב-2001 הוא לא היה צריך כבר לגנוב את הגביע (צילום: ראובן שוורץ)

 

25 שניות לבאזר, בשיוויון 65:65, לקח גרשון פסק זמן ותיכנן מהלך מסוים. בהתפרצות (שהיום בודאי היתה נחשבת כעירעור על סמכותו) נכנס עדי גורדון לדבריו של גרשון, והציע משהו אחר: "עזוב, בוא נעשה OPEN (בידוד)!", צעק. גרשון ההמום חשב לשנייה, ואז הסכים. "אם אתה מחטיא אני הורג אותך", קרץ. ההמשך ידוע: גורדון קלע את סל הניצחון מעל טום צ'יימברס, 1.4 שניות לסיום, ירושלים הניפה גביע היסטורי וגרשון גבר על שרף, לפחות עד סידרת גמר הפלייאוף באותה עונה.

 

5. 13.05.2001. גמר הסופרוליג (פריז): מכבי ת"א - פנאתינייקוס 67:81

המשחק שהפך את גרשון בפעם הראשונה מאלוף מקומי לאלוף אירופה, וחוץ מזה היווה גם את הנקמה הגדולה בז'ליקו אוברדוביץ', שנה לאחר ההפסד הזכור לקבוצה של בודירוגה, רברצה וקטש. היה זה משחק ענק של מקדונלד (21 נק', 9 אס') כשהאפמן המצטרף כהרגלו (21 ו-9 ריב'). בודירוגה ניסה להחזיר עם 27 אולם רברצה, ה-MVP של גמר 1999/2000, נתקע על 4 נק' ב-1 מ-7 והפעם אפילו קטש שישב פצוע על הספסל לא יכול היה למנוע מהנפלד להניף גביע אירופי ראשון לאחר 20 שנה של יובש.


לא הצליח באולימפיאקוס, הרשים בנבחרת בולגריה (צילום: אלי אלגרט)

 

6. 30.08.2008. מוק' אליפות אירופה: בולגריה - איטליה 80:81

עם אולימפיאקוס הוא לא ממש הצליח, אולם כמאמן נבחרת בולגריה הוכיח גרשון כי הוא בכל זאת מסוגל לחולל נסים גם מחוץ לישראל. הניצחון על איטליה, גם אם בהרכב חסר, שם את החותמת על החזרתם של הבולגרים למסגרת הבכירה ביותר באירופה לאחר שנים רבות. וידנוב (21 נק'), איבאנוב (17) וסטויקוב (13), שמות שלא בטוח שגם חובבי כדורסל מושבעים מכירים, סייעו למאמן לשים את בולגריה על המפה. כמה חבל שהוא לא ניסה את זה עם הנבחרת שלנו.

 

7. 19.05.1993. גמר הפלייאוף: גליל עליון - הפועל ת"א 85:89

יש שיגידו שהמשחק הגדול של הסדרה היה דווקא הראשון, בו הצליחה הגליל להעביר את הביתיות אליה לאחר שניצחה 73:88 באוסישקין את הפועל ת"א הפייבוריטית. אבל כמו שאמרנו, האיזכור הוא על פי חשיבות המשחק, והרביעי בסדרה היה החותמת הסופית לכך שגרשון הוא באופן רשמי אלוף.


החגיגות האלו יחזרו גם ב-2010? גרשון וגביע היורוליג הראשון (צילום: AP)

 

משחק גדול נוסף של ליף (23 נק') ושפר (21 נק', 9 אס') גרם לקצפת להפוך לדובדבנים, ולאוהדי מכבי ת"א לחייך בפעם הראשונה באותה עונה על חשבון היריבה העירונית. רדנקו דובראש היה היחיד שתיפקד בצד השני עם 35 נק'.

 

8. 12.02.2004. יורוליג: צסק"א מוסקבה - מכבי ת"א 83:80

ניצחון חוץ גדול מול קבוצה גדולה, לטעמנו שווה ערך לניצחון בשבוע שעבר במדריד. בסיבוב הראשון הצליחו מרקוס בראון (אז באדום) ושות' לחולל הפתעה ולנצח את מכבי 84:87 בהיכל נוקיה, אולם על אף היריב הקשה ופיגור 63:52 בתום שלושה רבעים, כפו שאראס (25 נק'), וויצ'יץ' (17 נק', 11 ריב') ובאסטון שיוויון בשניות הסיום.

 

כדור חוץ ארוך של שלף (מוכר?) ושלשה קשה של פארקר ממש עם הצלצול הישוו את המאזן בין הקבוצות באותה עונה וגם את ההפרש הפנימי, כשבחצי גמר

הפיינל פור מכריעים הצהובים סופית את הויכוח מי טובה יותר.

 

9. 08.05.2005. גמר היורוליג (מוסקבה): מכבי ת"א - טאו ויטוריה 78:90

השילוב בין כמה מהשחקנים הגדולים באירופה בכל הזמנים (שאראס, פארקר ו-וויצ'יץ') למאמן בעל המשנה ההתקפית הפך לקטלני ביותר שידעה אירופה באותן השנים. בחצי הגמר עברה מכבי שוב את פנאתינייקוס של אובראדוביץ', ובגמר פגשה את דושקו איבאנוביץ' שניצח אותה 16 שנים קודם לכן כשחקן ספליט.

 

שאראס (22 נק', 6 ריב', 5 אס'), באסטון (18), וויצ'יץ' (13) ואפילו קומאטוס שיצא מהפריזר בדיוק בזמן הנכון (13 נק', 3 מ-4 ל-3) הבטיחו כי ההיסטוריה לא תחזור. גרשון היה הראשון (והיחיד) באותו עשור לזכות בשני גביעים רצופים, והפך את הצהובים לאחת הקבוצות האטרקטיביות שידעה היבשת מעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיני גרשון
צילום: יועד כהן
מומלצים