הצעת חוק: גרושים מבני הזוג, אבל לא מהפנסיה
לאחר שנתיים של דיונים, הוועדה "לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו" ממליצה לשרי האוצר והמשפטים לקבוע בחוק את זכויות בן הזוג הגרוש, בקרן הפנסיה של בן הזוג העמית בקרן, וכן הזכות לקבל גמלה לאחר מותו
האם זכויות הגרושים יעוגנו בחקיקה? אתמול (ד') הגישה ועדת שוחט לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, לשר האוצר ושר המשפטים את הדו"ח המסכם שגיבשה בעניין. על פי המלצות הוועדה, שמונתה על ידי הממשלה לבחון את הנושא, תוכלנה גרושות לקבל זכויות ישירות מקרנות הפנסיה וכן להמשיך לקבל גמלה גם לאחר מות הגרוש. בנוסף, זכויות אלו יחולו רטרואקטיבית על מי שחתמו על הסכמים או קיבלו פסקי דין בעבר, ובלבד ששני בני הזוג עדיין חיים. מדובר בזכות שווה לגרוש או גרושה.
- איך קוראים את הדו"ח מקרן הפנסיה? מדריך
- שי פסח לגמלאים: תוספת של 1,200 ש' בפנסיה
עובדי השמירה והאבטחה יקבלו פנסיה מהיום הראשון
נכון להיום, דיני הפנסיה קובעים כי לאחר מות הפנסיונר, יכול רק מי שנחשב "שאיר" לקבל קצבה מקרן הפנסיה. גרושה או גרוש אינם נכללים ברשימת השאירים. גם אם בן הזוג מסכים להתחלק בזכויות, קרן הפנסיה לא מכירה בכך.
שני חשבונות נפרדים
על פי המלצות הוועדה, בקרנות הפנסיה החדשות (כולל ביטוחי מנהלים וקופות גמל), יוכלו מעתה בני זוג מתגרשים לחלק את הזכויות והכספים שנצברו לשני חשבונות נפרדים, (במגבלות שונות) ובן הזוג שאינו העמית הרשום בקרן יוכל לפתוח לעצמו חשבון פנסיה נפרד ולקבל בבוא העת, פנסיה עצמאית ולא תלויה בבן הזוג לשעבר, (למעט כספי פיצויי פיטורים שלא יועברו עד סיום יחסי עבודה).
לגבי הזכות לקבלת גימלה לאחר מות העמית - בפנסיות התקציביות, בן הזוג הלא רשום יקבל קצבת שאירים חלקית, לפי חלקו בצבירת הזכויות ובכפוף לסייגים שונים. כך למשל במקרה שנפטר עמית בעודו עובד פעיל, יהיה רק בן הזוג לשעבר, שחי עם העמית 10 שנים לפחות, זכאי לגימלה ורק מהמועד שהעמית היה אמור להגיע לגיל פרישה.
הסכמה על תחולה רטרואקטיבית
יש לציין כי כבר בכנסת הקודמת הוגשה הצעת חוק לחלק את זכויות הפנסיה בעת פרידה או גירושין לשני חשבונות נפרדים במועד הפרידה. בעקבות ההצעה, שהוגשה על ידי חברי הכנסת גדעון סער, מנחם בן ששון וחיים אורון וביוזמת ארגון נעמת וגרנית, החליטה המדינה על הקמת הוועדה שבראשה השופט המחוזי שאול שוחט וחברים בה נציגי משרד האוצר, המשפטים, אקדמיה, קרנות הפנסיה, לשכת עורכי הדין.
בעקבות לחץ חברי כנסת צורפו גם נציגי ארגוני הנשים. לאחר כמעט שנתיים של דיונים הגישה הוועדה את הדו"ח הכולל הצעת חוק ממשלתית.
"הצעת החוק מהווה אמנם פשרה בין חברי הועדה, אך ללא ספק מדובר בפריצת דרך היסטורית", אמרה ל-ynet עו"ד גלי עציון, החברה בוועדה מטעם ארגון נעמת. "כך למשל הוכרה זכותו של בן זוג לשעבר להמשיך ולקבל גמלה, גם לאחר פטירתו של העמית. מדובר באחד הנושאים שהיו שנויים במחלוקת קשה בוועדה" . לדבריה, הישג נוסף הוא בכך שהאוצר הסכים להחיל את החוק רטרואקטיבית על כל המקרים שבהם נחתם הסכם או ניתן בעבר פסק דין לחלוקת הזכויות, ובלבד שהעמית הרשום עדיין בחיים.
המלצות הוועדה צריכות לקבל את תגובתם של גורמים שונים, ולאחר מכן להתגבש כהצעת חוק ממשלתית. אז תעבור הצעת החוק לקריאה ראשונה כשהיא אמורה לקבל גם את תמיכת הממשלה.