שתף קטע נבחר
 

פישר חוזר ודורש בלעדיות בפיקוח על שוק ההון

מעמדת הכוח של מי שנענה אתמול לבקשת ראש הממשלה ושר האוצר להמשיך לכהן בתפקידו תקופת כהונה נוספת, חזר ותבע נגיד בנק ישראל להעניק לבנק המרכזי בלעדיות בפיקוח על שוק ההון, תחום שגם משרד האוצר שואף לרכזו בידיו

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, חזר ותבע היום (ה') להעניק בלעדיות לבנק ישראל, המפקח על הבנקים, גם על הפיקוח על כל שוק ההון בישראל. הנגיד יצא הפעם נגד האוצר, התובע לעצמו את הבלעדיות בתחום זה, כשדיבר מעמדת הכוח של מי שנענה אתמול לבקשת ראש הממשלה ושר האוצר להמשיך לכהן בתפקידו תקופת כהונה נוספת.

 

פישר חיזק את עמדתו בהסתמך על חוק בנק ישראל שהתקבל אתמול בכנסת, כשהדגיש את אחד המטרות שחזרו ונקבעו לבנק המרכזי בחוק החדש – לשמור על היציבות הפיננסית במערכת הפיננסית כולה – אבל גם השאיר פתח לפשרה בוויכוח הממושך.

 

"ברור שעל מנת לעמוד במטרה זו חיוני שסמכויות הפיקוח על כל המערכת הפיננסית ישכנו בבנק המרכזי", אמר הנגיד בכנס שערך הפיקוח על הבנקים בתל-אביב. מצד שני, ומאחר שהדיון בסוגיה זו בישראל עדיין נמשך, "על בנק ישראל וגופים נוספים להמשיך להציע גישות ופתרונות שמתאימים לפיקוח במשק קטן ופתוח".

 

עם זאת, למקרה שיוחלט אחרת, הנגיד עומד על עיקרון ברור אחד, ש"בנק ישראל חייב לפחות לקבל את כל המידע והנתונים שדרושים לו לשמירת היציבות הפיננסית בכל המערכת הפיננסית".

 

הנגיד מודע לוויכוח שטרם הוכרע בעולם סביב סוגיית הפיקוח על המערכת הפיננסית. הוא נאחז בעובדה שבארה"ב מתגבשת הסכמה שיש לרכז את הפיקוח בבנק המרכזי, כי הוא "הגוף היחיד שיכול לשמש כמלווה של מוצא אחרון", כלומר ספק האשראי להצלת גופים פיננסיים גדולים מסכנת קריסה כפי שנעשה בעיקר בבריטניה ובארה"ב במשבר האחרון.

 

בחוק בנק ישראל החדש הורחבה סמכות הבנק המרכזי להעמיד אשראי לא רק לבנקים במשבר אלא גם לתאגידים לא בנקאיים שקריסתם עלולה לערער את היציבות של כל המערכת הפיננסית, דוגמת הסיוע שניתן בארה"ב לחברת הביטוח AIG.

 

"אין לנו זמן לבזבז", סיכם פישר. "גופי הפיקוח בישראל חייבים לפתח את מערכות הבקרה והפיקוח על היציבות הפיננסית, בהסתמך על דו"חות שיתפרסמו בעולם ותוך התייחסות למאפיינים המיוחדים של המשק הישראלי".

 

פישר לא התייחס לפשרה שהתגבשה באגף הפיקוח על שוק ההון והביטוח באוצר, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, אותה מוביל סגן השר יצחק כהן, לשלב את 3 רשויות הפיקוח הנפרדות (האוצר, הפיקוח על הבנקים ורשות ניירות ערך) תחת שתי מסגרות משותפות לכולם.

 

לפי הפשרה, מסגרת אחת תעסוק באכיפה, חקירות ותביעות (הרחבת המסגרת הקיימת ברשות ניירות ערך) לצדה יקום בית דין כלכלי, והשניה ככתובת אחידה לפניות ותלונות הציבור שגם היא תשרת את 3 הרשויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים