קלינטון: המתיחות עם ישראל מהווה אתגר עבורנו
המתיחות בין ישראל לארה"ב סביב הבנייה בירושלים מהווה אתגר עבור שני הצדדים, כך קובעת מזכירת המדינה. בכירים בממשל בוחנים שינוי בהתנהלות האמריקנית לקידום השלום
קלינטון, המקיימת פגישות במוסקבה עם חברי הקוורטט בין היתר בעניין
בכירים בממשל אובמה בוחנים בימים האחרונים שינוי בהתנהלות האמריקנית לקידום תהליך השלום, בגלל הכישלון בהחזרת הצדדים לשולחן המו"מ. אחת האפשרויות שעולה בדיונים הפנימיים שמנהלים בכירי הממשל היא בחינת הסיכויים והסיכונים שבהצגת תוכנית שלום אמריקנית.
אין זו הפעם הראשונה שבבית הלבן דנים באפשרות להצגת תוכנית שלום שתבטא את העמדה של ארה"ב לגבי התוצאה הסופית של המו"מ. החזרה לדיון באפשרות זו מבטאת את מצוקת וושינגטון. לדברי גורם בממשל, "העסק לא עובד וזה לא מוליך אותנו לשום מקום". האפשרות של תוכנית אמריקנית היא עדות להחלטה של הנשיא אובמה שלא לוותר על קידום השלום.
היתרון שבהצגת תוכנית האמריקנית הוא שהתוכנית תאלץ את ראש הממשלה נתניהו לבחור בין שיחות לבין הקואליציה הימנית שלו. בממשל האמריקני היו רוצים לראות את נתניהו מרכיב קואליציה יחד עם קדימה בראשות ציפי לבני, אבל הם לא אומרים זאת כדי לא להיראות כמי שמתערבים בפוליטיקה הישראלית הפנימית.
רשתות הטלוויזיה בארצות הברית מדווחות בחדשות כי הממשל עדיין ממתין לתשובת ראש ממשלת ישראל לתביעות האמריקניות. הנושא אינו יורד כאן מסדר היום. "ניו יורק טיימס" כותב כי בממשל מתרבים סימני השאלה לגבי המחויבות של ממשלת נתניהו לנהל מו"מ רציני לשלום.
הירחון "אטלנטיק" כתב כי ממשל אובמה מנסה לגרום לקריסת ממשלת הימין של נתניהו. הנשיא אובמה עצמו שדיבר הלילה בפעם הראשונה על המשבר מאז הוא פרץ לפני שבוע, הצביע בראיון ל"פוקס" ישירות על שר הפנים, אלי ישי, כאחראי למשבר וגורמים בוושינגטון מתקשים להבין כיצד הוא ממשיך בתפקידו.
בכל מקרה, הממשל האמריקני אינו מתכוון להציג את תוכנית השלום שלו לפני שיהיה מעורב במשך כמה חודשים ב"שיחות קרבה" שינהל השליח המיוחד מיטשל. ייתכן שהלו"ז להצגת התוכנית אמריקנית יהיה לאחר הבחירות הפלסטיניות בחודש יולי ואולי בציפייה לזעזועים בקואליציה של נתניהו.
Read this article in English