מפנה לו"ז לרה"מ? אובמה דחה טיסה לאינדונזיה
למרות המשבר החריף והתחושה בבית הלבן כי הממשלה בישראל אינה מתכוונת לקדם בכנות את חזון שתי המדינות, העריכו גורמים בממשל כי אובמה לא יוכל להתעלם מנוכחותו של נתניהו בוושינגטון - דווקא עקב הרצון ההדדי לרכך את המתח
בהיעדרו של אובמה, תוכננו לראש הממשלה פגישות אפשריות עם סגן הנשיא, ג'ו ביידן, ומזכירת המדינה הילרי קלינטון. גם פגישות אלה טרם זכו לאישור מצד הממשל, שם עדיין ממתינים לתגובת ישראל לדרישה לבטל את הבנייה המתוכננת במזרח ירושלים, שהציתה את המשבר החריף האחרון בין המדינות.
אולם גם לאחר הפרסום על דחיית הביקור באינדונזיה ובאוסטרליה, שנועד בראש ובראשונה לאפשר לנשיא האמריקני להתרכז באישור הרפורמה השנויה במחלוקת בביטוח הבריאות, לא התקבלה עד כה כל החלטה באשר לאפשרות שייפגש עם ראש ממשלת ישראל.
בשיחה עם ynet, התקשו מקורות אמריקניים להאמין שאובמה יתעלם מנוכחותו של נתניהו בעיר ולא יזמן אותו לפגישה - אחרת ישקף הדבר משבר אמיתי ביחסים, ששני הצדדים מנסים לטעון שוב ושוב שאינו קיים.
אובמה ונתניהו נפגשו בפעם האחרונה בחודש נובמבר באחרון בבית הלבן, גם אז ללא התלהבות יתרה מצד הנשיא האמריקני. נתניהו הגיע אז לכינוס השנתי של הארגונים היהודיים, ובעצם בואו לוושינגטון כפה הלכה למעשה על אובמה להיוועד עמו. האישור לפגישה התקבל ממש ברגע האחרון, והיא התקיימה בשעה בלתי שגרתית וללא נוכחות צלמים, פרט לאנשי הבית הלבן שהפיצו אחר כך צילום סטילס של הפגישה.
מאז נכנס נתניהו לתפקידו, נועד עם אובמה שלוש פעמים. כבר בפגישתם הראשונה, במאי 2009, התגלו הפערים העצומים שבין שני האישים. הם נפגשו שוב בספטמבר, בשולי העצרת הכללית של האו"ם.
בהמשך לאותו האירוע, הוציאו מקורביו של ראש הממשלה הודעות כאילו נתניהו "הצליח לכופף" את הנשיא האמריקני - מה שהיה הגורם המשמעותי ביותר לחוסר רצונו של אובמה לפגוש את נתניהו רק חודש אחר כך ולדרישת גורמים בממשל להתחייבות מצד המשלחת הישראלית שלא להדליף פרטים מפגישתם.
כעת מגיע נתניהו לוושינגטון בעיצומו של משבר אמון חריף סביב מאמצי השלום האמריקנים, כשבבית הלבן לא מאמינים כי הממשלה הנוכחית בישראל מתכוונת לקדם בכנות את חזון שתי המדינות. בימים האחרונים נקטו שני הצדדים מאמצים להוריד מהכותרות את חילוקי הדעות, ועל כן נראה כי לאובמה לא תהיה ברירה אמיתית אלא לפגוש את נתניהו, גם אם בחוסר רצון מוחלט.