אחרי ויקטור הוגו: ניצולת שואה באקדמיה הצרפתית
סימון וייל, שכיהנה בעבר כשרת הבריאות והרווחה, היא האשה השישית שבאה בשעריו של המוסד הצרפתי היוקרתי בן מאות השנים. וייל בת ה-82, הנושאת על ידה מספר ממחנה ההשמדה אושוויץ, קיבלה את החרב המסורתית עליה הוטבעו אותן ספרות
הפוליטיקאית היהודיה ניצולת השואה, סימון וייל, זכתה היום (יום ה') לכבוד גדול והוקרה יוצאת דופן על פעילותה, כשנבחרה לאקדמיה הצרפתית. וייל, בת 82, החברה גם בליגיון הכבוד הצרפתי, היא האשה השישית בלבד שבאה בשעריו של המוסד הצרפתי היוקרתי בן מאות השנים.
וייל שרדה את מחנה ההשמדה אושוויץ, וברבות השנים הפכה לאחת הדמויות המובילות בצרפת בתחום המוסר. שמה הפך לשם נרדף למאבק למען ההפלות בצרפת. וייל שימשה כשרת הבריאות ושרת הרווחה והייתה לאשה הראשונה המכהנת כנשיאת הפרלמנט האירופי.
וייל וסרקוזי, היום בפריז (צילום: AFP
האקדמיה הצרפתית היא אחד המוסדות המכובדים ביותר בצרפת, ונחשב בין היתר כזה ששומר על השפה הצרפתית. האקדמיה מורכבת מ-40 חברים, הנבחרים לכל חייהם על-ידי החברים עצמם. מאז היווסדה ב-1635 שימשו באקדמיה כ-700 חברים ובהם: משוררים, סופרים, מחזאים, פילוסופים, רופאים, מדענים, מבקרי אמנות, אנשי צבא, מדינאים ואנשי כנסייה - אך רק חמש נשים.
וייל, הנושאת על ידה את זיכרון מלחמת העולם השנייה ומשמשת כנשיאת הכבוד של הקרן הצרפתית לזכרון השואה, נחשבת לאחת הדמויות הפופולאריות והמוערכות ביותר בצרפת. המספר שהיא נושאת על ידה נחקק על החרב המלכותית שניתנת לכל אחד מחברי האקדמיה.
בנאום הכתרתה, אמרה וייל כשהיא לבושה בבגדי האקדמיה המסורתיים, כי היא "מופתעת" מההחלטה לבחור בה.
"האקדמיה הצרפתית היא המקדש של השפה הצרפתית, אבל לי אין כל יומרנות בתחום הלשון", אמרה וייל אשר תזכה למושב מספר 13 באקדמיה. מושב זה היה שייך בעבר לסופר ויקטור הוגו, למחזאי ז'אן רסין ולפילוסוף וולטר. היא הוסיפה כי כשסיפרו לה על בחירתה - חשבה על הוריה ואחיה שמתו באושוויץ. את הטקס כיבדו בנוכחותם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, והנשיא לשעבר ז'אק שיראק.
וייל - שנולדה כסימון אנני לילין ג'אקוב, היא בתו של אדריכל יהודי מניס. ב-1944 היא גורשה עם עמה ואחותה לאושוויץ ומשם לברגן-בלזן - שם מתה אמה זמן קצר לפני שחרור המחנה. ב-2005 שבה וייל לאושוויץ והשתתפה בטקס לציון 60 שנה לשחרור המחנה.