בחירות בעיראק: המרוץ הצמוד נמשך, גם הבלאגן
ספירת הקולות הולכת ומתבררת כפארסה: תוצאות שגויות, פיטורי עובדים, טענות לזיופים, ודובר אחד שמדבר - אבל רק עם אמא. ובתוך כל התוהו ובוהו, רה"מ אל-מליכי מוביל, בפער קטן
עשרות עיתונאים עיראקים המתינו באחד מימי השבוע שעות לתוצאות עדכניות של הבחירות הכלליות, שנערכו לפני כשבועיים. מה שהם קיבלו בסופו של דבר היה תקליטור בודד, שכלל את כל המידע, והוראות כיצד להכין לעצמם עותק ממנו. כך נפתח מרוץ מטורף אל בית האינטרנט-קפה הקרוב ביותר, שם שילם כל אחד מהם 1.20 דולר כדי לגלות מי מוביל לפי שעה במרוץ האמיתי - לפרלמנט.
הייתה זו רק הדוגמה האחרונה לכאוס הכללי שעוטף את ספירת הקולות בבחירות, כשברקע אי-ודאות וטענות לזיופים.
השאלות שכבר עולות בנוגע לכשרות ההצבעה עלולות לפגוע בשאיפותיה של ארה"ב לבסס את עיראק כדוגמה למדינה דמוקרטית במזרח התיכון.
תוצאות ביניים מ-18 מחוזות עיראק זורמות מדי יום. בדרך כלל, הן מתפרסמות על מסכי טלוויזיה כדי שכתבים ירשמו אותן, אף שלאחרונה הן החלו להימסר באמצעות דיסקים. הספירה האיטית עומדת בסתירה גמורה לזו שהתנהלה אחרי הבחירות לפרלמנט בשנת 2005 והבחירות המקומיות אשתקד, אז נמסרו התוצאות בצורה מסודרת ושוטפת יותר. לדברי ועדת הבחירות, הקולות מחו"ל, הבדיקות המוגברות שנועדו למנוע זיופים וההצבעה המסובכת יותר הם שגורמים לתהליך מורכב.
משקיפים זרים שיבחו אמנם את הביצועים הכלליים של האחראים על ניהול הבחירות בעיראק, אך חלקם ציינו כי תשומת לב מעטה בלבד הוקדשה לשאלה כמה זמן תימשך ספירת הקולות. נפוצו גם דיווחים סותרים לגבי המועד שבו יתפרסמו התוצאות, אם בכלל. לפני כמה ימים נמסרו תוצאות, אולם דקות אחדות לאחר מכן הרשויות חזרו בהן, ואמרו כי מדובר ב"טעויות". כשגורם רשמי בוועדת הבחירות נשאל מדוע לוקח זמן רב כל-כך לפרסם את התוצאות, הוא החל להשיב, אך לפתע חדל מלדבר עם העיתונאים - כדי לענות לשיחת טלפון מאמו.
פתקים מאיראן, קלדנים איטיים
נכון לאמש (יום ה'), בתום ספירת 89 אחוזים מהקולות, הקואליציה של ראש הממשלה המכהן, נורי אל-מליכי, היא שמובילה במרוץ. לפי תוצאות הביניים, מפלגתו, "מדינת חוק", זוכה לכ-40 אלף קולות יותר מיריבו הגדול, מנהיג מפלגת "אל-עיראקיה" וראש הממשלה לשעבר, איאד עלאווי. אל-מליכי מוביל גם ביותר מחוזות - שבעה לעומת חמישה לעלאווי - עובדה חשובה משום שהמושבים בפרלמנט מחולקים לפי מחוזות. כך או כך, המנצח לא צפוי להשיג את הרוב הדרוש כדי לשלוט לבדו, מה שעלול להוביל לחודשים של התנצחויות בדרך להקמת ממשלה.
התלונות על התנהלות ועדת הבחירות רבות ומגוונות. תומכיו של עלאווי, למשל, הטילו ספק בהודעה של גורמים רשמיים בוועדה, לפיה עובדים רבים פוטרו משום שהזינו את הנתונים לאט מדי למחשב. "אתה לא מפטר מישהו משום שהוא מכניס דברים לאט", אמר רנד אל-רחים, מועמד מטעם "אל-עיראקיה". בכירים במפלגתו של עלאווי התלוננו גם כי חלק מהקלפיות נזרקו לפחי אשפה, כמה מרכזי ספירה מקומיים לא פרסמו את התוצאות כנדרש, ומיליוני פתקים מזויפים יובאו מאיראן.
גם מצד תומכיו של אל-מליכי נשמעו טענות לגבי תהליך ספירת הקולות, אולם משקיפים עיראקים וזרים הדגישו כי ההאשמות אינן נוגעות לנתח גדול דיו של הקולות כדי להשפיע משמעותית על התוצאות הסופיות. גורם רשמי מערבי בבגדד,
הבקיא בפרטי תהליך הספירה, אמר כי אין דבר המצביע על זיופים נרחבים. גם שלושה ארגונים עיראקיים עצמאיים שמפקחים על הבחירות טענו שהן הוגנות.
כך או כך, העיראקים - שעברו הרבה כל כך מאז פלישת הכוחות הזרים לארצם בשנת 2003 - נבוכים מהאי-סדר. "עיכובים שכאלה יפגעו באמון שלנו בתהליך הפוליטי", אמר אחמד רליד, תושב בגדד. בינתיים, נראה שבוועדת הבחירות למדו לפחות לקח אחד. במהלך מסיבת העיתונאים אתמול, פתח דובר הוועדה את דבריו במילים: "היום יהיו לנו מספיק דיסקים לכולם".