לולה נדבק בחיידק השלום: "ירוץ למזכ"ל האו"ם"
נשיא ברזיל מדלג מישראל לאיראן, מארה"ב לסין, ומהכנסת לקבר ערפאת. דיפלומטים מסבירים את הפעלתנות והפשרנות בכך שהוא רוצה להחליף את באן קי-מון. מי כבר תומך, מה סיכויי הבחירה, ומה במונדיאל מטריד אותו כרגע הרבה יותר?
נשיא ברזיל, לואיס אינסיו לולה דה-סילבה, שביקר השבוע בישראל וברשות הפלסטינית, סיפר במהלך הביקור כי הוא "נדבק בחיידק השלום". כעת, מסתבר, הוא גם לוטש עיניים לעמדה שתאפשר לו לממש את תשוקת הפיוס שבוערת בו.
העיתון הלונדוני "טיימס" מדווח הבוקר (שבת) מפי דיפלומטים כי לולה, שאמור לסיים את כהונתו בינואר הקרוב, עשוי לנסות
להיבחר למזכ"ל האו"ם במקום באן קי-מון, כשזה ישלים את כהונתו הראשונה בתפקיד, בסוף 2011. לפי הדיווח, מי שהעלה את הרעיון הוא כנראה נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, בוועידת 20 המדינות המתועשות בפיטסבורג בספטמבר אשתקד. כתב העת הברזילאי "וֶזַ'ה" דיווח כי "יותר מאדם אחד" העלה את שמו של הנשיא הברזילאי האהוד כמועמד לתפקיד.
בתשובה לשאלת ה"טיימס" סירב מרקו אאורליו גרסיה, יועצו הבכיר של נשיא ברזיל לענייני חוץ, לשלול את האפשרות: "יש לו עניין רב בסוגיות בינלאומיות, בתהליך האינטגרציה של דרום אמריקה. יש לו תשוקה אמיתית לאפריקה. הוא באמת רוצה לעשות משהו כדי לסייע לאפריקה". עם זאת, גרסיה הבהיר שללולה עצמו יש עוד כמה מטרות בדרך לפסגת הדיפלומטיה העולמית: "קודם כל, הוא רוצה לראות את ברזיל מנצחת את אנגליה בגביע העולם בכדורגל, ואז לקחת חופשה של חודש".
בחוגים פוליטיים בברזיליה טוענים כי לולה עתיר הכריזמה, שמכהן כנשיא ברזיל מאז 2002, צפוי לרשת את באן. "כולם במעגל הקרוב שלו מדברים על כך... הוא לא התנגד", אמר עורך בכיר ב"פוליה דה סאו פאולו", הגדול בעיתוני ברזיל.
ברזיל תבחר נשיא חדש באוקטובר הקרוב, ולולה - שזוכה עדיין לתמיכה ציבורית מדהימה של 73% אחרי שתי כהונות - יפנה את כסאו שלושה חודשים אחר כך.
לולה דה-סילבה נחשב לאישיות פוליטית צבעונית, ובשמונה שנות כהונתו הצעיד את ברזיל קדימה, תוך מאבק עיקש
בפשיעה שגאתה בה. בין הצלחותיו, ההחלטה לאפשר למדינה לארח את מונדיאל 2014 ואת אולימפיאדת 2016 בריו דה-ז'ניירו. בזירה הבינלאומית הוא נחשב לדמות מגשרת, ששומרת על יחסים טובים בה בעת עם סין, איראן וישראל.
הנשיא הברזילאי הצהיר שוב ושוב כי הוא מתנגד לסנקציות על איראן על רקע תוכנית הגרעין שלה, ובנובמבר האחרון אף אירח בארצו את נשיאה, מחמוד אחמדינג'אד, מהלך שהקים עליו ביקורת רבה. מעשים מעין אלה עשויים להביא את ארה"ב ובריטניה לסכל את בחירתו. כך או כך, באן הדרום-קוריאני עדיין צפוי לרוץ לכהונה נוספת כמזכ"ל האו"ם, וגם לנצח בהתמודדות, כמו מרבית קודמיו בתפקיד שהמשיכו לכהונה שנייה.
ביקורו של דה-סילבה בארץ, אגב, ידע גם רגעים פחות פיסניים. שר החוץ, אביגדור ליברמן, החליט להחרים את נאומו בכנסת, בשל קשריו עם אחמדינג'אד והחלטתו לפקוד את קבר ערפאת, אף שלא ביקר בקבר הרצל. מנגד נשמעו טענות כאילו בכלל לולה הוא שהחרים את ליברמן.