נתניהו משלם: דיון על הליבה, הבנייה בי-ם תעוכב
לקראת צאתו הערב לוושינגטון, מתברר כי ראש הממשלה נאלץ להתקפל כדי ליישר את ההדורים עם האמריקנים. הוא סיכם עם מזכירת המדינה קלינטון כי סוגיות הליבה יעלו על שולחן המשא ומתן, הבנייה במזרח ירושלים תעוכב ויהיו הקלות גם בעזה. בעל טור בוושינגטון פוסט: "ש"ס חשפה את הבלוף של נתניהו"
סוגיות הליבה יעלו על שולחן המשא ומתן, הבנייה במזרח ירושלים תעוכב, ישראל תקל בסגר על רצועת עזה. זה המחיר שנדרש לשלם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עקב המשבר החריף ביחסי ישראל וארצות הברית, שהתלקח עם ההכרזה על בניית 1,600 יחידות דיור ברמת שלמה בירושלים בעיצומו של ביקור סגן הנשיא, ג'ו ביידן. הסכמות אלו הפשירו את הקרח ביחסי ירושלים-וושינגטון, לקראת המראתו של נתניהו הערב (יום א') לוועידת אייפא"ק. כעת מקווים אנשי נתניהו שתיקבע פגישה בינו לבין הנשיא, ברק אובמה.
ישראל רצתה לדון בשיחות הקרבה רק בענייני נהלים לקראת משא ומתן ישיר,
הפלסטינים רצו לדון בסוגיות הליבה. משבר ביידן הכריע את הכף לטובת הפלסטינים. לפי דברים מפורשים שאמרה בסוף השבוע מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, סוגיות הליבה אכן יעלו על השולחן. הממשל האמריקני לחץ על ישראל בתקופה האחרונה להתחיל לדבר על הגבולות כנושא הליבה הראשון. הנימוק היה שכאשר יוסכם על הגבולות, לא תהיה בעיה של הקפאה.
בעין הסערה: השכונה שחוללה את המשבר (צילום: רויטרס)
האמריקנים מוטרדים מהשעון המתקתק של עשרת חודשי ההקפאה, ורוצים לפתור את נושא הגבולות בתקופה הזו. בבית הלבן מתקיימים בימים האחרונים דיונים האם ממשל אובמה צריך להכריז על העקרונות האמריקנים לסיום המשא ומתן לשלום ישראלי-פלסטיני. ברקע, לוחצים יתר חברי הקוורטט (רוסיה, האיחוד האירופי ומזכ"ל האו"ם) להגיע לתוצאות תוך 24 חודשים.
השליח האמריקני, ג'ורג' מיטשל, מגיע היום לירושלים, ויפגוש את נתניהו לפני צאתו לוושינגטון. נתניהו יבשר למיטשל - ואולי גם לציבור בישראל - על שורת המחוות שלהן הסכים. הן יכללו כנראה בקרה קפדנית הרבה יותר של ראש הממשלה עצמו על נושא הבנייה במזרח ירושלים. על פי שרים בכירים, המשמעות היא האטה, אם לא הקפאה מוחלטת, בבנייה היהודית הממשלתית והפרטית מעבר לקו הירוק בירושלים. כמו כן, יכללו המחוות שורת צעדים לחיזוק הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, כולל שחרור אסירים עם פתיחת המשא ומתן.
נתניהו ייפגש לפני המראתו גם עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, וגם עמו ידון במשבר סביב הבנייה בירושלים ובמשא ומתן העקיף עם הפלסטינים. בסוף השבוע עסק נתניהו בכתיבת נאומו לוועידת השדולה היהודית אייפא"ק, לשם יגיע עם השרים אהוד ברק ועוזי לנדאו. גם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, תופיע בפני חברי השדולה. עוזריו של נתניהו טוענים ש"מדובר בנאום חזק ומשמעותי", שכנראה יעסוק ביחסי ישראל-ארה"ב וינסה לכבות את האש שפרצה במהלך ביקור ביידן. ראש הממשלה ייפגש עם שר ההגנה, רוברט גייטס. עדיין מתקיימים מגעים כדי לאפשר פגישה עם הנשיא אובמה ביום שלישי, ועם מזכירת המדינה הילרי קלינטון.
"ש"ס הימנית חשפה את הבלוף של נתניהו"
נתניהו מגיע לארצות הברית בשעה שכותבים בכירים מטיחים בו האשמות קשות. אחרי תומס פרידמן ב"ניו-יורק טיימס" מגיע היום תורו של בעל הטור הנחשב דייויד איגנטיוס הכותב ב"וושינגטון פוסט" כי עכשיו, לאחר שישראל שמה על סדר היום את נושא ירושלים, אסור לממשל להורידו. "זו תהיה טעות להעמיד פנים שבסך הכל מדובר באי הבנה. הצעד הישראלי במזרח ירושלים לא היה תאונה, אלא הצהרה פומבית תקיפה של סרבנות הימין הישראלי בירושלים. נתניהו ניסה לשחק את המשחק האמריקני אבל ש"ס הימנית, השולטת במשרד הפנים, חשפה את הבלוף שלו".
הבנייה תעוכב. שכונת רמת שלמה (צילום: רויטרס)
איגנטיוס מוסיף כי אחרי שהימין הישראלי העלה את נושא ירושלים על סדר היום, האסטרטגיה הטובה ביותר של הממשל האמריקני צריכה לקבוע את עקרונות המסגרת למשא ומתן לשלום על בסיס העקרונות שקבע היועץ לבטחון לאומי לשעבר, זביגנייב בז'זינסבקי: שותפות בירושלים; אין זכות שיבה לפלסטינים; חזרה לגבולות 1967 עם חילופי שטחים כשגושי ההתנחלות הגדולים ישארו בשטח ישראל; המדינה הפלסטינית תפורז מכוח צבאי.
הוא מזכיר שכל משא ומתן בארבעת העשורים האחרונים הוביל לאותם פרמטרים, ומסקנתו היא שגישת הצעד אחר צעד היא טעות. "ירושלים היא הנושא הקשה ביותר ומסיבה זו ובגלל זה היא נשמרה לסוף. אבל אחרי חודשי משבר הקשקשת האסטרטגית בלתי אפשרית. הודות לימין הישראלי נושא ירושלים הצטרף", כותב איגנטיוס ומציע ש"אובמה יכריז שכשהמשא ומתן יתחיל, ארה"ב תצהיר על עמדתה לגבי ירושלים ונושאי המפתח האחרים ותשרטט את קווי המתאר של עסקה שרוב הישראלים והפלסטינים רוצים. אם נתניהו יסרב לשחק, אז יש לנו משבר אמיתי ביחסי ארה"ב-ישראל".
אחרי וושינגטון, בדרכו חזרה ארצה, יגיע ראש הממשלה לבריסל, ויוועד עם ראשי ממשלות אירופיים. נתניהו צפוי לשוב לישראל ביום חמישי הקרוב.
שר החוץ, אביגדור ליברמן, מנמיך ציפיות ואמר בראיון ל"דר שפיגל" הגרמני כי ישראל "מצפה מהאמריקנים ללחוץ על הפלסטינים". הוא הבהיר כי ישראל "אינה מוכנה לשאת ולתת על ירושלים" וציין כי השכונות במזרח ירושלים שסופחו אחרי 1967 הם "חלק מהבירה". ליברמן שב על עמדתו המסורתית שלא ניתן לפתור את הסכסוך באמצעות פשרות טריטוריאליות, "משום שזה סכסוך בין תרבויות".