באן בעזה: הסבל מהמצור בלתי מתקבל על הדעת
מזכ"ל האו"ם מבקר ברצועת עזה שעות ספורות לפני פגישה מתוכננת עם הוריו של גלעד שליט. הוא אמר כי הצד הפלסטיני "מתמודד עם תנאי חיים קשים, ומוכיח מדי יום את גבורתו"
מעברו השני של הגבול, קיבלה את פניו של באן קבוצת מפגינים נושאים דגלי פלסטין. "אני מגיע לעזה כדי לבטא סולידריות עם מצוקתו של העם הפלסטיני החי בעזה, וכדי להדגיש את הצורך להסיר את המצור מעל הרצועה", אמר. "המצור גורם לסבל בלתי מתקבל על הדעת".
פעילי המטה לשחרור שליט. מעבירים מסר ברור (צילום: AP)
בהמשך, הודיע מזכ"ל האו"ם כי ישראל נענתה לבקשת ארגונו לאפשר להוציא אל הפועל את בנייתו של פרויקט דיור בעיר חאן יונס שבמרכז הרצועה. במסגרת התוכנית, ייבנו שם 150 יחידות דיור, תחנת קמח, בית ספר של אונר"א ותשתית ביוב חדשה. למרות שציין כי מדובר ב"צעד חיובי", שב באן על דבריו כי "תושבי הרצועה מתמודדים עם תנאי חיים קשים מאוד, ומוכיחים מדי יום את גבורתם".
יואל מרשק, אחד מראשי המאבק לשחרורו של שליט, קיבל את פניו של באן במחסום ארז.
"ניצבנו 40 פעילים והמתנו למזכ"ל האו"ם. ב-08:00 הוא כבר הופיע, והגיע עם המכונית שלו שחלפה באיטיות בתוך שיירה של שמונה כלי רכב. פנינו אליו באנגלית ברמקולים ובכרזות כדי להעביר שלושה מסרים: הראשון הוא שאנו מברכים אותו על כניסתו לרצועה ומבקשים ממנו לבדוק את תקינות בריאותו של גלעד שליט, השני הוא הדרישה להסדיר את ביקורי הצלב האדום אצל גלעד, והשלישי הוא שיעודד את המשך המשא-ומתן בין חמאס לבין ממשלת ישראל, שנתקע באשמת שני הצדדים".
מרשק הוסיף בשיחה עם ynet כי "אמרנו לו שאנו ממתינים לצאתו בשלום מעזה, אך לא נהיה אלה שיקדמו את פניו ביציאה ממנה, אלא נועם ואביבה שליט שכבר בשעות הצהריים ייפגשו אותו. משם הם אמורים להמריא לז'נבה, לפגישה עם ארגון זכויות אדם אירופי. אני בטוח שהפנייה תעזור, הוא אדם אמין וישר שייאמץ את המסר, אבל לא ברור מה יעשה חמאס עם כל זה".
קבלת פנים מנשות עזה. אזרחים סביב מכוניתו של באן ברצועה (צילום: AFP)
באן נועד אמש עם הנשיא שמעון פרס בירושלים. הוא קרא לחמאס לשחרר את החייל החטוף גלעד שליט, והנשיא פרס הודה לו על כך שייפגש עם הוריו של שליט. במקביל, קרא לקיצונים בעזה להפסיק לירות רקטות. מנגד, קרא לישראל להסיר את המצור על הרצועה.
מזכ"ל האו"ם הבהיר כי "המוקד צריך להיות ביצירת מצב שבו המאמצים לשלום יצליחו להימנע מפעולות שפוגעות באמון. כוונתי להקפאת התנחלויות. המטרה כפי שקבענו באו"ם היא לדון ולסכם את כל נושאי הליבה תוך 24 חודשים".
Read this article in English