פרשת הקברים: מנכ"ל משרד הבריאות התפטר
הוא איים בהתפטרות ועכשיו מבצע: ד"ר איתן חי עם, מנכ"ל משרד הבריאות, התפטר מתפקידו בעקבות החלטת הממשלה להעתיק את חדר המיון בבית החולים ברזילי מסביב לקברים העתיקים. בכיר במשרד: "זהו יום שחור למערכת הבריאות ולמשרד הבריאות"
נצחונו של ליצמן היום בהעברת תוכניתו למיגון חדר המיון בברזילי, גובה מחיר כבד מהמערכת: מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר איתן חי עם הודיע לפני זמן קצר לסגן השר כי הוא מתפטר מתפקידו בעקבות החלטת הממשלה להעתיק את חדר המיון בשל קברים עתיקים שנמצאו במקום ולהוסיף 135 מיליון שקלים על התוכנית המקורית, שכבר אושרה בעבר. המנכ"ל איים בעבר בהתפטרות אם תאושר הצעתו של ליצמן, בשל הפגיעה בתקציב משרד הבריאות והסחבת לתושבי אשקלון מוכת הקסאמים.
ממשרד הבריאות נמסר כי השניים הודו זה לזה על שיתוף הפעולה עד כה וסיכמו כי חי עם ימשיך בתפקיד עד להגעתו של מחליפו, מנהל בית החולים הכללי באיכילוב ד"ר רוני גמזו, שמינויו טעון עוד את אישור הממשלה.
הנהלת משרד הבריאות התכנסה לישיבתה השבועית וסגן השר ליצמן וד"ר חיעם עדכנו את הנהלת המשרד בהחלטה ובהתפתחויות. בכיר במשרד הבריאות אמר: "זהו יום שחור למערכת הבריאות ולמשרד הבריאות". חבר אחר בדיון ציין כי "כולם המומים". מבקר המשרד אריה פז אמר לד"ר חי עם: "אני חש אובדן אישי. בשבילי זה יום שחור. אתה איש מצפון עם מחוייבות אידיאולוגית ופועל ככזה".
ראש מנהל הרפואה, ד"ר חזי לוי, התייחס לדרכו האנושית של חי עם בניהול ולכך שזכה להערכה ואהבה מצד העובדים, והוסיף: "זהו רגע לא פשוט לכולנו".
לפני כשבוע פרסם ועד עובדי משרד הבריאות ועובדי בתי החולים הממשלתיים מכתב תמיכה בד"ר חי עם שבו ביקשו ממנו לחזור בו מאיומו להתפטר אם העתקת חדר המיון תעבור. התפטרותו של חי עם נעשית בשל העובדה שהחלטת הממשלה תטיל הוצאות של כ-60 מיליון (45 מיליון ועוד 15 מיליון) שקלים על תקציב משרד הבריאות שעלולות לפגוע בפיתוח בתי חולים אחרים.
החליטו ללכת עם ליצמן. ישיבת הממשלה, היום (צילום: אריאל ירוזולימסקי)
בעד ההחלטה: ראש הממשלה ורוב "ישראל ביתנו"
תוכנית סגן השר אושרה ברוב של 11 מול עשרה מתנגדים. בדיון, אישרה הממשלה את ההחלטה אישור עקרוני. ההחלטה קובעת שהביצוע ידחה
לחודש ימים. במהלך החודש, ייבדקו פתרונות חלופיים בשיתוף הגורמים המעורבים בנושא. בעוד חודש יעדכנו הצדדים את מזכיר הממשלה במצב. במידה שתושג הסכמה אחרת, או יוותרו חילוקי דעות, הממשלה תידרש לנושא שוב. במהלך הדיון, איים סגן השר להתפטר באם לא תאושר תכניתו. הצעת הפשרה שעליה הוחלט לבסוף, הועלתה על ידי השר בני בגין.
ראש הממשלה הצביע בעד ההחלטה כמו גם שר החוץ אביגדור ליברמן, עוזי לנדאו, סופה לנדבר (ישראל ביתנו), אלי ישי, אריאל אטיאס, יעקב מרגי, משולם נהרי (ש"ס), ישראל כץ, בני בגין (ליכוד) ודניאל הרשקוביץ (הבית היהודי).
נגד ההחלטה הצביעו שר הביטחון אהוד ברק, אבישי ברוורמן, שלום שמחון, בוז'י הרצוג (עבודה), יולי אדלשטיין, יוסי פלד, מיכאל איתן, דן מרידור, גדעון סער ולימור לבנת (ליכוד). השרים יצחק אהרונוביץ' וסטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) נמנעו.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן אמר בדיון בממשלה: "המיקום החלופי הומלץ עוד ב-2007 על-ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה דאז רענן דינור. הסכומים עליהם מדובר הם לא כפי שהובאו, וכך גם אורך זמן העיכוב. אני עקרונית נגד הזזת כל קבר, גם אם הוא לא של יהודי".
"כל עיכוב עלול לעלות בחיי אדם"
שוקה דורפמן, מנכ"ל רשות העתיקות אמר בדיון כי "במקום המיועד להעתקה התקיימו בדיקות וחפירת בדיקה. על פי בדיקותינו מדובר בקברים של פגאניים שאינם יהודים". לפי דורפמן, נדרש עוד כשבוע לבצע את הבדיקות ולקבל תוצאות.
ח"כ חיים אורון, יו"ר מרצ, אמר כי הוא מצר על התפטרותו של מנכ"ל משרד הבריאות אך סבור כי מדובר בצעד בלתי נמנע: "ד"ר חי עם הנו קודם כל איש מקצוע וככזה לא יכול היה להוסיף ולחיות עם עולם הערכים שליצמן כופה על המערכת. לא מן הנמנע שאת המנכ"ל הבא של משרד הבריאות יש לאתר בקרב המעלים באוב באחת מחצרות הרבנים". מוקדם יותר היום אמר אורון: "זו ממשלה בעלת סדר יום פונדמנטליסטי שעוסקת בנקרופיליה. הגיע הזמן להניח למתים ולהתחיל לספור את החיים. יישובי הספר בדרום נופלים קורבן לשיקולים שאינם מן העולם הזה, אלא מן העולם הבא, עולם שכולו באבא ועלי באבא".
ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה) הגיבה אף היא בחריפות: "אישור החלטת הממשלה לתוכנית הבינוי החלופית מראה כי שיקולי בריאות ובטחון אזרחי המדינה משניים לשיקולי היציבות הקואליציונית עבור רה"מ נתניהו, וכי הפחד מאיומי בן ברית קואליציוני עולים על אחריותו לציבור הישראלי. חבל כי במקום שהאמון על מערכת הבריאות, סגן השר ליצמן, יציג בפני הממשלה תוכניות שמאחוריהן אינטרס בריאות הציבור, לנגד עיניו עומדת קודם כל קדושת המתים. משרד הבריאות אינו משרד הדתות, ולצערי ההחלטה היום מטשטשת את הגבולות, ומהווה תעודת עניות לממשלת ישראל".
תוכנית יקרה יותר, שתארך זמן רב יותר
סגן שר הבריאות ליצמן הציג לממשלה את הצעתו לשנות את תוכניות הבנייה של חדר המיון הממוגן כך שלא יהיה צורך להעתיק קברים עתיקים. החלופה שהציע
ליצמן יקרה יותר מהחלופה הקיימת שכבר אושרה, והבנייה תסתיים רק בעוד ארבע שנים.
הממשלה תידרש להוציא 135 מיליון שקל מיליון שקל לחלופה שמקדם ליצמן, בהשוואה לתוכנית הקודמת. מחציתה על חשבון תקציב הבריאות והיתר מתקציב המדינה. מבחינת משרד הבריאות המשמעות היא פגיעה בתוכניות בינוי של בתי חולים אחרים.
תוכניתו של ליצמן מחייבת, כאמור, גם את התמשכות הבנייה; בעקבות כך, מציע ליצמן "מיגון ביניים" למיון הקיים בעלות של 45 מיליון שקלים, מהם 15 מיליון מתקציב משרד הבריאות ושני שליש מתקציב משרד האוצר. הבנייה עלולה להתייקר בעוד כ-40 מיליון שקלים, לאור העובדה שהתורמים, ועידת התביעות וקרן לגאסי, התנו את תרומתם בכך שהמדינה תעמוד בלוח הזמנים המקורי.