הסכם: סטודנטים בוגרי 9-2008 יקבלו החזר כספי
לפי הסכם שגובש עם הסטודנטים, מי שסיימו ללמוד במוסד אקדמי בשנתיים האחרונות יקבלו החזרים בסכום כולל של 100 מיליון שקל. במקביל הסכימו הסטודנטים לדון במבנה חדש לשכר הלימוד, במסגרתו ישולם חלק משכר הלימוד במס לאחר סיום הלימודים
המועצה להשכלה גבוהה, משרד האוצר והתאחדות הסטודנטים גיבשו הסכם עקרונות, שבמסגרתו יקבלו סטודנטים שסיימו את לימודיהם בשנתיים האחרונות החזר בהיקף כולל של כ-100 מיליון שקלים. כך נודע אמש (יום א') ל-ynet. על-פי ההסכם, הצדדים ידונו גם במבנה שכר הלימוד. ההחלטה טעונה עדיין את אישור התאחדות הסטודנטים הארצית.
100 מיליון השקלים שיוחזרו לסטודנטים, אם יאושר ההסכם, יוענקו להם על גביית שכר לימוד עודף מצד המוסדות השונים במהלך לימודיהם. לפי הוועדה בראשות אליהו וינוגרד שמונתה בשנת 2000 אחרי מאבק הסטודנטים, אמורה הייתה להתבצע הורדה הדרגתית של שכר הלימוד במשך חמש שנים, עד שיקוצץ בחצי.
בפועל, ההפחתה בשכר הלימוד מאז הייתה הרבה פחות משמעותית - כמחצית מכפי שסוכם. משרד האוצר התנגד להפחתה של 50% משכר הלימוד כפי שהמליצה ועדת וינוגרד, בשל המצב הכלכלי הקשה, וכך קרה שהכסף הושב לסטודנטים באופן חלקי בלבד.
על הסכם העקרונות חתומים שר החינוך, גדעון סער, המשמש גם כיו"ר המועצה להשכלה גבוהה, ושר האוצר, יובל שטייניץ. בקרוב הוא יובא לחתימתם של יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב, פרופ' מנואל טרכטנברג, ראש אגף התקציבים באוצר, ד"ר אודי ניסן, ויו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, בועז טופורובסקי.
ל-ynet נודע שכחלק מהסכם העקרונות הובטח לסטודנטים להקצות להם סכום כסף משמעותי, לפי הערכות כ-100 מיליון שקלים. הכסף יועבר ישירות לציבור הסטודנטים שסיימו את לימודיהם באוניברסיטאות ובמכללות המתוקצבות בשנים 2008 ו-2009. סכום הכסף שיוחזר לכל סטודנט ישתנה בהתאם למוסד שבו למד ולסכום הכסף שגבה ממנו המוסד באותן שנים.
הסטודנט ישלם מס אחרי הלימודים?
לפי ההסכם, הסטודנטים ישותפו בדיון בנוגע למבנה שכר הלימוד. לסוגייה זו הוצעו פתרונות שונים במהלך השנים, והם כללו מידות שונות של השתתפות בתשלום מצד המדינה. אחת האופציות שנשקלות כעת היא ליצור מודל חדש לשכר זה, שיורכב מתשלום במזומן ומתשלום מס מזערי מהכנסת הסטודנט לאחר סיום הלימודים. הפעלת מודל שכזה תאפשר תוספת משאבים משמעותית לתקציב ההשכלה הגבוהה מבלי להעלות את שכר הלימוד.
היום יובא הסכם המסגרת לאישור נשיאות התאחדות הסטודנטים, המורכבת מ-62 יושבי ראש אגודות סטודנטים בכל הארץ. המתווה שעליו הוסכם הוא חלק מתוכנית החומש החדשה של מערכת ההשכלה הגבוהה. במסגרת התוכנית ייבחנו דרכים לשינוי מודל התקצוב באופן שיעודד מצוינות במחקר ובהוראה, שיפור תשתיות המחקר וההוראה, שיפור איכות ההוראה ושיפור רווחת הסטודנט. הסטודנטים דורשים במסגרת ההסכם להעמיק את השותפות והמעורבות שלהם בתהליכים מרכזיים במערכת ההשכלה הגבוהה.
בשבוע הקרוב צפויים כל הגופים המעורבים לערוך מסיבת עתונאים משותפת, שבה יוצגו עיקרי ההסכם. יו"ר התאחדות
הסטודנטים, בועז טופורובסקי, סירב להתייחס לפרטי ההסכם בטרם יאושר בנשיאות התאחדות הסטודנטים, אך אישר ל-ynet את הדברים באופן כללי. הוא אמר כי "מדובר במהלך היסטורי, שאנחנו מקווים שיוביל לשינוי אמיתי ורחב בהשכלה הגבוהה בישראל".
יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב, שחר בוצר, שיהיה היום בין המצביעים על השאלה אם לקבל את ההסכם או לא, אמר ל-ynet כי פרטיו עדיין נבחנים. "אנחנו מברכים על עצם הצעד בונה האמון בדרך לרפורמה כוללת בהשכלה הגבוהה ובחיי הצעירים בישראל", אמר.